Boron tolerance of 13 hybrid maize cultivars was investigated. The experiment was carried out under greenhouse condi-tions. Boron was applied to the soil at 0, 0.625, 1.25, 2.5, 5, 10 and 40 mg kg-1 levels as H3BO3. Dry weights and B concentration and B uptake of the plants were determined at the end of the experiment. Boron tolerance of the corn cultivars was determined from the relationships between dry weights and B concentration and B uptake rates. According to the results, B tolerance of cultivars from high to low was as follows: P 3394 ve RX 770, BC 566, LUCE, MAT 97, TTM 815, T 1595, LG 60, LG 55, DK 585, PIAVE and DK 647 ve TTM 8119. In general, B concentrations of low tolerant cultivars were higher than those of high B tolerant cultivars.
Bu çalışmada 13 adet at dişi melez mısır çeşidinin B toksitesine duyarlılıkları araştırılmıştır. Araştırma sera koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada saksılara bor, sırasıyla Bo (Kontrol), B1 (0.625 mg B kg-1), B2 (1.25 mg B kg-1), B3 (2.5 mg B kg-1), B4 (5 mg B kg-1), B5 (10 mg B kg-1) ve B6 (40 mg B kg-1) seviyelerinde H3BO3 formunda uygulanmıştır. Deneme sonunda bitkilerin kuru ağırlıkları ile B konsantrasyonları ve içerikleri belirlenmiştir. Kuru bitki ağırlıkları ile bitkilerin B konsantrasyonları ve B içerikleri arasındaki ilişkilerden yararlanılarak mısır çeşitlerinin B toksitesine duyarlılıkları ortaya konulmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bor uygulamasına ya da toksisitesine tepkileri bakımından DK 647 ve TTM 8119 çeşitleri hassas, T 1595, LG 60, LG 55, DK 585 ve PIAVE çeşitleri yarı hassas, BC 566, LU-CE, MAT 97, TTM 815 çeşitleri toleranslı ve P 3394 ve RX 770 çeşitleri ise dayanıklı olarak ifade edilebilir. Genel olarak yüksek B’a duyarlılıkları düşük olan çeşitlerin yüksek olan çeşitlere göre daha fazla B içerdikleri belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).