Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Different Salt Concentrations Relative Water Content, Chlorophyll Content and Plant Growth in Pea (Pisum sativum L.)

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 42 - 46, 25.09.2011

Abstract

The effect of different salinity levels (0, 25, 50, 100 mM NaCl) supplemented in Half Hoagland solution on root and shoot water content, stem/root growth rate, chlorophyll content, root and stem development of pea (Pisum sativum L.) was investigated. The trial was established at Selcuk University, Faculty of Agriculture, Biotechnology Laboratory in a growth chamber in three replications. The effect of different salt levels on root length of stem, stem/root length ratio, fresh weight of the stem plant, fresh stem/root weight ratio, dry stem/root weight ratio and relative water content (RWC) value was statistically significant. Besides, certain significant bilateral relations have been identified between the obtained data.

Farklı Tuz Uygulamalarının Bezelyede (Pisum sativum L.) Bağıl Su İçeriği, Klorofil ve Bitki Gelişimine Etkisi

Year 2011, Volume: 25 Issue: 3, 42 - 46, 25.09.2011

Abstract

Farklı konsantrasyonlarda tuz içeren Half Hoagland çözeltisi (0, 25, 50, 100 mM NaCl) ile sulanan bezelyede (Pisum sativum L.) tuz konsantrasyonlarının gövde ve kök bağıl nem içeriğine, klorofil miktarına, kök ve gövde gelişimine etkisi incelenmiştir. Denemeler S.Ü. Ziraat Fakültesi Biyoteknoloji Laboratuvarı iklim odasında yürütülmüş olup, denemeler sonucunda farklı konsantrasyonlardaki tuzun bezelyenin gövde ve kök uzunluğuna, gövde/kök uzunluk oranına, yeşil gövde ağırlığına, yeşil gövde/kök ağırlığı oranına, kuru gövde/kök ağırlık oranına ve bağıl su içeriğine etkisi istatistiki bakımından önemli bulunmuştur. Ayrıca, elde edilen diğer bazı veriler arasında da önemli ikili ilişkiler tespit edilmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Ramazan Acar This is me

Mustafa Yorgancılar This is me

Emine Atalay This is me

Cennet Yaman This is me

Publication Date September 25, 2011
Submission Date January 1, 2011
Published in Issue Year 2011 Volume: 25 Issue: 3

Cite

EndNote Acar R, Yorgancılar M, Atalay E, Yaman C (September 1, 2011) The Effect of Different Salt Concentrations Relative Water Content, Chlorophyll Content and Plant Growth in Pea (Pisum sativum L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 25 3 42–46.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).