In this study, some physico-chemical properties in terms of fruit weight, fruit diameter, fruit length, fruit width/length, total soluble solids (TSS), pH, titratable acidity, fruit color and antioxidant content in different goldenberry (Physalis peruviana L.), pepino (Solanum muricatum Ait. ) and passiflora (Passiflora edulis Sims) tropical fruits are assessed in Mersin region. At the end of the research, in terms of fruit weights are found as goldenberry fruit 2.268 g, pepino fruit 203.263 g and passiflora fruit 44.210 g. Fruit width/length ratios are measured as at goldenberry 0.914, pepino 0.946 and passiflora 0.864. In point of total soluble solids are determined as at goldenberry fruits 14.133 %, pepino fruits 5.515 % and passiflora fruits 15.400 % with ratio respectively. On the other hand, pH levels are measured as at gold-enberry fruit juice 4.467, pepino fruit juice 5.340 and passiflora fruit juice 3.833. At the same time, in terms of titratable acidity all of fruits is determined as most dominant citric acid and at goldenberry fruit juices 1.827 %, pepino fruit juices 0.026 % and passiflora fruits juices 1.429 % are determined ratios. Obtained from fruit color measures L (brightness, 100 = white, 0 = black), a (+, red; -, green) and b (+, yellow; -, blue) results are determined for Goldenberry fruit, 56.620, 5.450, 31.980; for pepino fruits 69.122, -2.294, 23.347 and for passiflora fruits 50.594, 2.504, 23.498 respec-tively. In addition to, Passiflora fruits had the highest total antioxidant activity, followed by pepino and goldenberry.
Bu çalışmada Mersin bölgesinde yetiştirilen altın çilek (Physalis peruviana L.), pepino (Solanum muri-catum Ait.) ve passiflora (Passiflora edulis Sims.) tropikal meyve türlerinin meyve ağırlığı, meyve çapı, meyve uzunluğu, meyve en/boy oranı, toplam suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), pH, titre edilebilir asitlilik, meyve rengi ve antioksidan içerikleri gibi bazı fiziko kimyasal özellikleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı bakımından altın çilek meyvesi 2.268 g, pepino 203.263 g ve passiflora meyvesi 44.210 g. olarak bulunmuştur. Meyve en/boy oranı altın çilekde 0,914; pepinoda 0.946 ve passiflorada 0.864 olmuştur. Suda çözünebilir toplam kuru madde bakımından altın çilek %14.133, pepino % 5.515 ve passiflora ise % 15.400 değerlerini vermişlerdir. Diğer taraftan pH seviyeleri altın çilek meyve suyunda 4.467, pepinoda 5.340 ve passiflorada ise 3.833 olarak ölçülmüştür. Aynı zamanda titre edilebilir asitlilik açısından sitrik asit en baskın asit olup, altın çilek meyve suyunda %1.827, pepinoda % 0.026 ve passiflorada %1.429 oranlarında belirlenmiştir. Elde edilen meyve renk ölçüm değerleri olan L (parlaklık, 100 = beyaz, 0 = siyah), a (+, kırmızı; -, yeşil) ve b (+, sarı; -, mavi) sırasıyla altın çilek meyveleri için 56.620, 5.450, 31.980; pepino meyveleri için 69.122, -2.294, 23.347 ve passiflora meyveleri için ise 50.594, 2.504, 23.498 olarak bulunmuştur. Bunlara ek olarak, toplam antioksidan aktivitesi en yüksek passiflora meyvelerinde olup, bunu pepino ve altın çilek meyveleri izlemiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).