The Japanese gardens are different from the world’s other garden cultures with their natural, exotics and mysterious features. They are important in terms of not only with their visual beauties but also with the meaning of their garden components. The Japanese garden art have been affected by Buddhism, Taoism and Shintoism religions during its his-torical periods. Landscape design has developed and formed completely with culture and fine arts. The Japanese garden is designed depending on sight and understanding of its viewer unlike the other traditional gardens. With this aim, it is important that the components which are included in Japanese gardens should be well understood. In Turkey, the scientific researches related with this subject are insufficient. In this research, periods of Japanese garden art and the symbolic meaning of the garden’s components was presented.
Japon bahçeleri, dünyadaki bahçe kültürleri içinde doğal, egzotik ve gizemli özellikleri ile ayrı bir konumda bulunmaktadır. Bu bahçeler estetik özelliklerinin yanısıra kullanılan bahçe elemanlarının taşıdıkları anlamlar bakımından da önem taşımaktadır. Japon bahçe sanatı tarihi dönemleri boyunca Budizm, Taoizm ve Şintoizm dinlerinden yoğun bir şekilde etkilenmiştir. Bahçe düzenleme, kültür ve güzel sanatlar ile gelişerek tam olarak şekillenmiştir. Geleneksel bahçe anlayışından farklı olarak Japon bahçesi kullanıcıların görerek bir kompozisyonu algılaması temelinde tasarlanmaktadır. Bu amaçla, bahçe içerisinde kullanılan elemanların verdiği mesajların iyi anlaşılması gerekmektedir. Türkiye’de Japon bahçeleri ile ilgili yapılan çalışmalar oldukça yetersizdir. Bu çalışmada, Japon bahçe sanatının dönemleri ve bahçeyi oluşturan elemanların sembolik anlamları ortaya konulmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2011 |
Submission Date | January 1, 2011 |
Published in Issue | Year 2011 Volume: 25 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).