In this study; the information about the state of art of food standards, food safety issues, the structure of food legislations and food safety management systems in Turkey and European Union are given. Firstly, in the context of food safety management systems a general information on Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP), Good Agricultural Practice (GAP), Good Manufacturing Practice (GMP), Good Hygienic Practice (GHP), Good Laboratory Practice (GLP), Good Distribution Practice (GDP), Good Trade Practice (GTP), Good Veterinary Practise (GVP) are given. In this study, detailed information on food legislation in force in Turkey and European Union (EU) are given since food standards are set according to food legislations. In addition to those, the information on animal health, phytosanitary and food safety issues, white and green paper basis of food safety in EU and food standardization in EU and Turkey are given.
Bu çalışma ile Türkiye ve Avrupa Birliği’nde (AB) gıda standartlarının mevcut durumu, gıda güvenliği konuları, gıda mevzuatının yapısı ve gıda güvenliği yönetim sistemleri hakkında bilgi sunulmaktadır. Çalışmada öncelikle, gıda güvenliği yönetim sistemleri kapsamında Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP), İyi Tarım Uygulamaları (GAP), İyi Üretim Uygulamaları (GMP), İyi Hijyen Uygulamaları (GHP), İyi Laboratuar Uygulamaları (GLP), İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP), İyi Ticaret Uygulamaları (GTP), İyi Veteriner Uygulamaları (GVP) hakkında genel bir bilgi sunulmuştur. Ayrıca, çalışmada, Türkiye’de ve AB’de uygulanan gıda standartları gıda mevzuatına göre belirlendiği için AB’de ve Türkiye’de yürürlükte olan gıda mevzuatı hakkında ayrıntılı bilgi sunulmaktadır. Bunların yanı sıra; hayvan sağlığı, bitki sağlığı, gıda güvenliği konuları, AB’de gıda güvenliğine temel teşkil eden Yeşil Kitap ve Beyaz Kitap, AB ve Türkiye’de gıda standardizasyonu hakkında bilgi verilmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Review Articles |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2010 |
Submission Date | January 1, 2010 |
Published in Issue | Year 2010 Volume: 24 Issue: 1 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).