Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Different Nitrogen Levels on The Yield and Quality of Sugar Beet (Beta vulgaris L.)

Year 1993, Volume: 3 Issue: 4, 54 - 62, 15.12.1993

Abstract

This research was conducted to investigate the effect of different nitrogen levels on quality and yield of sugar beet (Beta vulgaris L.) in two different locations Çumra and Konya in 1991 growing season. The difference between N levels (NO: 0, N1: 6, N2: 12, N3: 18 and N4: 24 kg/da) and locations with respect of root yield, was statistically important in 1% probability level. Root yield varied betwen 3710-4980 kg/da at Konya and 4700-5550 kg/da at Çumra. NO or Control resulted the lowest root yield in both location. Digestion rate was statistically important only in 5% level either at Konya or in Çumra. At Konya, N1 gave the highest digesiton rate as 17.00% the lowest was as 15.60 from N4 while the highest value obtained as 19.50% from the plots on which N1 dose applied and the lowest was obtained as 17.90% from NO level at Çumra. Purified digesition levels were similar to that of digesiton rates. Leaf yield gradualy increased related to increasing N levels and the highest was obtained from N4 in both locations.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Haddock, J.L., Yield, Quality and Nutrient Content of Sugar Beets as Affec- ted by Irrigation Regime and Fertilizers. J. Aną. Sugar Beet Tech. 10, 344-355, 1959.
  • Irion, H., Şeker Pancarında Bitki Besleme ve Gübreleme, Şeker Pancarında Verim ve Kalitenin Yükseltilmesi Sempozyumu 23-27 Kasım, 102-118 Etimesgut, Ankara. 1987.
  • Wolley, D.G., and W.H. Bennet, Effect of Soil Moisture, Nitrogen Fertiliza- tion, Variety and Harvest Date on Root Yield and Sucrose Content of Sugar Beets. J. Amer. Sugar Beet Tech. 12, 232-237, 1962.
  • Jhonson, R.T., J.T. Alexander, G.E. Rush, G.R. Howles, Şeker Pancarı Üretiminde Gelişmeler (Tercüme). T.S.F.A.Ş. Yayınları No: 205; 123- 149, 1977.
  • Şiray, A., Şeker Pancarı Tarımı, Pankobirlik Yayınları 2, 1990.
  • Özkan, M., N. Vanlı, Pancara Verilecek Çeşitli Azot Miktarı, Veriliş Zamanı İle Sulama Adedi İlişkilerinin Verim ve Kaliteye Etkileri, Şeker Ens- titüsü Çalışma Yıllığı, 2: 102-115, 1974.
  • Titiz, S., M. Çağatay, K. Erel, Şeker Pancarının Vegetasyon Süresince Çeşitli NPK Dozlarından Yararlanma Durumu, Şeker Enstitüsü Çalışma Yıllığı, No: 191, 247-255, 1973.
  • Esendal, E., Çarşamba Ovasında Şeker Pancarının Verim ve Kalitesine Değişik Azotlu Gübre Çeşidi ve Miktarlarının Etkileri Üzerinde Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Dergisi Cilt 4 (1-2): 1-24, 1989. Yavuz, L., 1973 ve 1974 Yıllarında Şeker Pancarında Azot Miktar Artırma 61

Farklı Azotlu Gübre Dozlarının Şeker Pancarında (Beta vulgaris L.) Verim ve Kaliteye Etkisi

Year 1993, Volume: 3 Issue: 4, 54 - 62, 15.12.1993

Abstract

Farklı azotlu gübre dozlarının (NO: 0, N1: 6, N2: 12, N3: 18, N4: 24 kg/da) şeker pancarında verim ve kaliteye etkisi 1991 yılında farklı iki lokasyonda (Çumra ve Konya) araştırılmıştır. Kök verimi bakımından muameleler ve bölgeler arasındaki farklılık istatistiki olarak 0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Kök verimi Konya'da 3710-4980 kg/da, Çumra'da 4700-5550 kg/da arasında değişmiştir. Pancar verimindeki artışlar N dozlarındaki artışlara paralel olarak ortaya çıkmıştır. En yüksek kök verimi Konya'da 4980 kg/da ve Çumra'da 5550 kg/da olarak N3'ten alınmıştır. Her iki lokasyonda da en düşük kök verimi NO'dan (kontrol) Konya'da 3710 kg/da, Çumra'da 4700 kg/da olarak elde edilmiştir. Digestion bakımından gerek Konya'da gerekse Çumra'da azot dozları arasındaki farklılıklar sadece 0.05 düzeyinde önemli bulunmuş, Konya'da en yüksek % 17.00 ile N1, en düşük % 15.60 ile N4'ten, Çumra'da ise en. yüksek % 19.50 ile N1, en düşük % 17.90 ile No'dan alınmıştır. Arıtılmış digesiton değerleri de buna paralellik göstermiştir.
Yaprak verimi azot dozlarının artışına bağlı olarak artmış ve her iki bölgede de en yüksek değere N4'te ulaşılmıştır.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Haddock, J.L., Yield, Quality and Nutrient Content of Sugar Beets as Affec- ted by Irrigation Regime and Fertilizers. J. Aną. Sugar Beet Tech. 10, 344-355, 1959.
  • Irion, H., Şeker Pancarında Bitki Besleme ve Gübreleme, Şeker Pancarında Verim ve Kalitenin Yükseltilmesi Sempozyumu 23-27 Kasım, 102-118 Etimesgut, Ankara. 1987.
  • Wolley, D.G., and W.H. Bennet, Effect of Soil Moisture, Nitrogen Fertiliza- tion, Variety and Harvest Date on Root Yield and Sucrose Content of Sugar Beets. J. Amer. Sugar Beet Tech. 12, 232-237, 1962.
  • Jhonson, R.T., J.T. Alexander, G.E. Rush, G.R. Howles, Şeker Pancarı Üretiminde Gelişmeler (Tercüme). T.S.F.A.Ş. Yayınları No: 205; 123- 149, 1977.
  • Şiray, A., Şeker Pancarı Tarımı, Pankobirlik Yayınları 2, 1990.
  • Özkan, M., N. Vanlı, Pancara Verilecek Çeşitli Azot Miktarı, Veriliş Zamanı İle Sulama Adedi İlişkilerinin Verim ve Kaliteye Etkileri, Şeker Ens- titüsü Çalışma Yıllığı, 2: 102-115, 1974.
  • Titiz, S., M. Çağatay, K. Erel, Şeker Pancarının Vegetasyon Süresince Çeşitli NPK Dozlarından Yararlanma Durumu, Şeker Enstitüsü Çalışma Yıllığı, No: 191, 247-255, 1973.
  • Esendal, E., Çarşamba Ovasında Şeker Pancarının Verim ve Kalitesine Değişik Azotlu Gübre Çeşidi ve Miktarlarının Etkileri Üzerinde Bir Araştırma. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak. Dergisi Cilt 4 (1-2): 1-24, 1989. Yavuz, L., 1973 ve 1974 Yıllarında Şeker Pancarında Azot Miktar Artırma 61
There are 8 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Fertilisers and Application
Journal Section Research Article
Authors

Fikret Akinerdem This is me

Bünyamin Yildirim This is me

Mehmet Babaoğlu This is me

Publication Date December 15, 1993
Submission Date August 12, 1993
Published in Issue Year 1993 Volume: 3 Issue: 4

Cite

EndNote Akinerdem F, Yildirim B, Babaoğlu M (December 1, 1993) The Effect of Different Nitrogen Levels on The Yield and Quality of Sugar Beet (Beta vulgaris L.). Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 3 4 54–62.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).