A total 15 Tulum cheese samples obtained from Konya region were examined. Chemical analysis resault of samples were different and had large variations. Total free fatty acids contents were 7.0-34.5 mg/100g cheese. Individuals free fatty acids content were different due to samples, especially lauric acid. Total free fatty acids contents were 81-123 mg/100g cheese. Acetic, propionic, butiric acids content of cheese samples are low in almost all cheese samples. Capric, caprilic and caproic acids contents of cheese samples were different due to analysed samples. The fatty acids in cheese samplese ripened in cotton bag is lower than other samples.
Konya yöresinden sağlanan 15 adet tulum peyniri örneği analiz edilerek, kimyasal bileşim sonuçlarının birbirlerinden çoğunlukla farklı olduğu ve geniş suurlar içerisinde dağılım gösterdiği görülmüştür. Toplam serbest uçucu yağ asitleri (TSUYA) içeriğinde 7.0-34.5 mg/100 gr peynir olarak geniş bir değişim aralığı göstermiştir. Analiz edilen örneklere bağlı olarak her bir yağ asidinin miktarlarında önemli farklılıklar vardır. Bu farklılıklardan özellikle laurik asit miktarında belirgin olarak gözlemek mümkündür. Toplaın serbest yağ asitleri (TSYA) değerler 81-123 mg/100 gr peynir aralığıma değişim gösterıniştir. Asetik, propionik ve bütirik asit miktarları tüm peynir örneklerinde düşük belirlenmiştir. Yine kaprik, kaprilik ve kaproik asitlerin miktarlarında peynir örneğine bağlı olarak farklılıklar gözlemlenmiştir. Bez tulumda olgunlaştırılan örneklerde her üç yağ asidinin miktarı diğer örneklere nazaran en düşük seviyelerde gözlenmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 26 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).