In this study, The inheritance of various quality traits in the population of 4x4 full diallel crosses of the three varieties and one line in durun wheat were investigated. In this research; thousand kernel weight, vitreous kernel count, protein ratio, and ash ratio were observed in all parents and their hybrid progenies. Non-additive gene actions were found to be significant for all traits observed. GCA effects were obtained to be significant for protein ratio in Kızıltan-91 cultivar; for vitreous kernel count in Çakmak-79 cultivar; also for thousand kernel weight, vitreous kernel count, and protein ratio in the BDMM line. The hybrid combinations which had significant heterosis and heterobetiosis effects were found for all traits observed. The average narrow-sense heritability values were 0.42, 0.09, 0.22, and 0.24, for thousand kernel weight, vitreous kernel count, protein ratio, and ash ratio respectively.
Bu çalışınada, üç makarnalık buğday çeşidi (Kızıltan-91, Ç-1252 ve Çakımak-79) ve bir hat (BDMM) olmak üzere 4 ınakarnalık buğday genotipi ile bunların resiprokal 12 F1 melezinden oluşan populasyonda çeşitli kalite özelliklerinin kalıtımı araşırılmıştır. Denemede; ebeveynler ve melezlere ait bin dane ağırlığı, caımsılık oranı, protein oranı ve kül oranı özellikleri ele alınımıştır. İncelenen özelliklerin tümünde eklemeli olınayan gen etkisi tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarında Kızıltan-91 çeşidinin protein oranı; Çakmak-79 çeşidinin camsılık oranı; BDMM'nin ise bin dane ağırlığı, camsılık oranı ve protein oranı özelliklerinde GKK değerleri önemli bulunmuştur. Populasyonda ele alınan tüm karakterler için heterosis ve heterobeltiosis etkisi gösteren kombinasyonlar tespit edilmiştir. Bin dane ağırlığı, camsılık oranı, protein oranı ve kül oranı için ortalama dar anlamda kalıtım derecesi değerleri sırasıyla 0.42, 0.09, 0.22 ve 0.24 olarak hesaplanınmıştır.
Diallel analiz makarnalık buğday kalite özellikleri GKK ÖKK resiprokal etki kalıtın derecesi heterosis heterobeltiosis.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Cereals and Legumes |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 27 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).