ÖZ
Sosyal yardımlar, ihtiyaç sahibi kişilerin muhtaçlık durumunun iyileştirilmesinde önemli bir politika aracıdır. Doğru planlandığında ve uygulandığında kişilerin yoksulluk döngüsünün kırılması ve sosyal dışlanmanın önlenmesinde etkili olduğu kabul edilmektedir. Ancak, uzun süreli ve cömert sosyal yardımların kişileri bağımlı hale getirdiği yönünde olumsuz bir görüş ve tartışma bulunmaktadır. Bu alanda yapılan tartışmalar büyük oranda teorik çalışmalar ile ekonometrik modeller ve nitel çalışmaların bulgu ve sonuçları ile açıklanmaktadır. Bu alanda nicel ve karma desenli çalışma sayısı azdır. Nicel araştırmalarda kullanılabilecek bir ölçeme aracının olmaması litaretürde var olan mevcut boşluğun sebebi olarak görülmektedir.
Çalışmanın amacı, sosyal yardımların faydalanıcılar üzerinde bağımlılık yaratma etkisini ölçebilecek geçerli ve güvenilir bir veri toplama aracı geliştirmektir.
Bu amaçla oluşturulan taslak ölçek, Kasım 2019 ve Mart 2020 tarihleri arasında Çorum il merkezinde sosyal yardımlardan faydalanan 650 kişiyle uygulanmış, 121 form analiz için uygun olmadığından çalışmaya dahil edilmemiştir. 529 form çerçevesinde elde edilen verilerle ölçeğin yapı geçerliliğini Açıklayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizleri yapılarak araştırılmıştır. Açıklayıcı Faktör Analizleriyle elde edilen iki boyutlu ve toplam on bir maddeden oluşan ölçeğin yapı geçerliliği Doğrulayıcı Faktör Analizi ile doğrulamıştır. Ölçeğin tümü için Cronbach’s Alpha iç tutarlık katsayısı 0,84 olarak hesaplanmıştır.
Çalışma sonucunda politika yapıcılar tarafından sosyal yardımların miktarı ve süresinin bağımlılık yaratmayacak şekilde planlanabilmesinde kullanılabilecek nitelikte veri toplama aracı Sosyal Yardım Bağımlılık Ölçeği geliştirilmiştir.
Social assistance is an important policy tool in alleviatig the situation of needy people. If planned and implemented correctly, it is of great effect in pulling out cycle of poverty and prevention of social exclusion. Yet, there is also an argument that long-term and generous social benefits may make people more dependent. Discussions in this field are largely explained by theoretical studies, econometric models and qualitative studies. However, the number of quantitative and mixed-pattern studies is few and the absence of a measurement tool that can be used in quantitative research is regarded as the reason for the current gap in the literature.
The aim of the study is to develop a valid and reliable data collection tool that can measure the dependency syndrome of social assistance on beneficiaries. The draft scale created for this purpose was applied to 650 people benefiting from social assistance in the province of Çorum between November 2019 and March 2020, and 121 forms were not included in the study as they were not suitable for analysis. The construct validity of the scale was researched by applying Explanatory Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis with the data obtained from 529 forms. The construct validity of the two-dimensional and eleven-item scale obtained by Explanatory Factor Analysis was verified by Confirmatory Factor Analysis. The Cronbach's Alpha internal consistency coefficient for the entire scale was calculated as 0.84.
As a result of the study, the Social Assistance Addiction Scale, a data collection tool that can be used by policy makers to plan the amount and duration of social assistance in a way that does not create addiction, has been developed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Original Research Articles |
Authors | |
Publication Date | April 30, 2022 |
Submission Date | December 29, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 |
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.