In the time period after the Covid-19 pandemic, especially the areas in need of rapid economic recovery attracted more attention. Due to the pandemic, logistics and supply processes at the global level have been disrupted and rules have been revised in systems that have been established for many years. As a result, the situation of "production occurs when you find raw materials instead of just in time" has emerged. On the other hand, the new formation processes that have developed with the impact of the pandemic have brought new opportunities and innovations.
For a product or service to be halal, all its processes must be halal. Therefore, logistics and supply processes should not be ignored. The aim of the research is to address the problems and opportunities in the logistics and supply processes of halal concept hotel businesses. Within the scope of the research, face-to-face in-depth interviews were conducted with 9 senior managers of halal concept hotel businesses operating in Antalya region. According to the results of the research, it is seen that halal concept hotel businesses are in the development phase and serve an economically important niche market. It has been determined that some of these businesses have experienced logistics and supply processes that are not suitable for the halal concept in the packaging, storage and transportation processes of products and services.
Covid-19 salgın sürecinden sonraki zaman diliminde özellikle ekonomik olarak hızlı toparlanma ihtiyacı görülen alanlar daha fazla dikkatleri üzerine çekmiştir. Pandemi nedeniyle küresel düzeyde lojistik ve tedarik süreçleri bozulmuş ve uzun yıllardır oluşturulan sistemlerde kurallar revize edilmiştir. Netice olarak, “tam zamanında yerine ne zaman hammadde bulursan o zaman üretim gerçekleşir” durumu ortaya çıkmıştır. Diğer yandan pandeminin etkisiyle gelişen yeni oluşum süreçleri, yeni fırsatları ve yenilikleri de beraberinde getirmiştir.
Bir ürün veya hizmetin helal olabilmesi için tüm süreçlerinin helal olması gerekmektedir. Dolayısıyla lojistik ve tedarik süreçlerinin de gözardı edilmemesi gerekmektedir. Araştırmanın amacı, helal konseptli otel işletmelerinin lojistik ve tedarik süreçlerinin barındırdığı sorunları ve fırsatları ele almaktır. Araştırma kapsamında Antalya bölgesinde faaliyet gösteren helal konseptli otel işletmelerinin 9 üst düzey yöneticisi ile yüzyüze derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, helal konseptli otel işletmelerinin gelişim evresinde olduğu ve ekonomik anlamda önemli bir niş pazara hizmet verdiği görülmüştür. Bu işletmelerin bir kısmında ürün ve hizmetlerin ambalajlanması, depolanması ve nakliye süreçlerinde helal konsepte uygun olmayan lojistik ve tedarik süreçlerinin yaşandığı saptanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 11 Issue: 1 |
SEYAD is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.