Bu
araştırmada, kahverengi algler grubundan olan Cystoseira crinita’nın, gıda sektöründe ve endüstriyel alanda
değerlendirilebilmesi ve verimli şekilde faydalanılması için, bazı biyokimyasal
bileşenlerinin mevsimlere göre değişimi ve hammadde olarak kullanılabilirliği
araştırılmıştır. Örnekler Hamsilos, Akliman, DSİ, Karakum istasyonlarının
üst-infralittoral zonundan mevsimsel olarak toplanmış ve tüm analizler üç
tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Toplanan örnekler kurutulduktan sonra toz
haline getirilmiş ve analizlerinden elde edilen veriler kuru madde üzerinden
hesaplanmıştır. Çalışma sonunda Cystoseira
crinita türünün en yüksek protein içeriği (%13.20±0.63, DSİ) kış mevsiminde;
yağ içeriği (%0.93±0.06; Karakum) sonbaharda ve inorganik madde (kül) değeri de
(%21.24±0.67; DSİ) sonbahar mevsiminde saptanmıştır. Elde edilen veriler
istatistiksel açıdan incelendiğinde mevsimsel olarak farklılıkların önemli olduğu
(p<0,05) tespit edilmiştir.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | December 29, 2017 |
Submission Date | October 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 2 |