In this study, the meat yield, nutritional composition (protein, fat, moisture, ash, carbohydrate), amino acid content, fatty acid composition, and mineral and heavy metal contents of annular seabream ($Diplodus$ $annularis$) were investigated. Additionally, the lipid quality indices (LQI) of annular sea bream were examined. The meat yield of annular seabream was found to be 29.69%. Protein, fat, moisture, ash and carbohydrate values were 17.78 g/100g, 2.28 g/100g, 76.96 g/100g, 1.80 g/100g and 1.19 g/100g, respectively. The total amount of essential amino acids and non-essential amino acids were determined as 147.45 mg/g and 462.74 mg/g, respectively. Polyunsaturated fatty acids (PUFAs) were the predominant fatty acids (37.74%), followed by saturated fatty acids (SFAs) (34.85%) and monounsaturated fatty acids (MUFAs) (27.36%). Atherogenicity Index (AI), Thrombogenicity Index (TI) and Polyene Index (PI) from LQIs were calculated as 0.47, 0.35 and 0.91, respectively. The H/H (Hypocholesterolemic/hypercholesterolemic) ratio of annular seabream was 2.83 and FLQ (Fish Lipid Quality) was 14.48. The first three of the most abundant minerals in annular sea bream were potassium (K), phosphorus (P) and sodium (Na). The heavy metals Hg, Pb and Cd were found within the allowed limit values. As a result, the annular seabream meat was found to have low fat values and high protein content, and to contain essential amino acids, polyunsaturated fatty acids and important minerals. The current study is the first research conducted on the nutritional composition of annular sea bream in the Black Sea.
Annular seabream meat yield nutritional composition aminoacid fatty acids lipid quality indices mineral composition heavy metals
The study does not require ethics committee approval or any special permission.
-
-
Bu çalışmada isparozun et verimi, besin kompozisyonu (protein, yağ, nem, kül, karbonhidrat), aminoasit içeriği, yağ asitleri kompozisyonu, mineral içeriği ve ağır metal içerikleri araştırılmıştır. Ayrıca isparoz balığının yağ kalite indeksleri incelenmiştir. Isparoz balığının et verimi %29.69 olarak bulunmuştur. Protein, yağ, nem, kül ve karbonhidrat değerleri sırasıyla, 17.78 g/100g, 2.28 g/100g, 76.96 g/100g, 1.80 g/100g ve 1.19 g/100g olarak tespit edilmiştir. Toplam esansiyel aminoasit miktarı 147.45 mg/g, toplam esansiyel olmayan aminoasit miktarı ise 462.74 mg/g olarak belirlenmiştir. Çoklu doymamış yağ asitleri (PUFAs) (37.74%) baskın yağ asitleri olup, onu doymuş yağ asitleri (SFAs) (34.85%) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFAs) (27.36%) takip etmiştir. Yağ kalite indekslerinden aterojenite indeksi (AI), trombojenite indeksi (TI) ve polien indeksi (PI) sırasıyla 0.47, 0.35 0.91 olarak tespit edilmiştir. İsparoz balığının H/H oranı 2.83 ve FLQ ise 14.48 olarak bulunmuştur. İsparoz balığında en fazla bulunan minerallerden ilk üçü potasyum (K), fosfor (P)ve sodyum (Na) olarak ölçülmüştür. Ağır metallerden Hg, Pb ve Cd izin verilen limit değerler içerisinde bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada isparoz balığı etinin, düşük yağ ve yüksek protein içeriğine sahip olduğu, esansiyel aminoasitleri, çoklu doymamış yağ asitlerini ve önemli mineralleri bünyesinde bulundurduğu tespit edilmiştir. Mevcut çalışma Karadeniz’de isparoz balığının besinsel kompozisyonuna yönelik olarak gerçekleştirilen ilk araştırma özelliğini taşımaktadır.
Isparoz et verimi besin kompozisyonu aminoasit yağ asitleri yağ kalite indeksleri mineral kompozisyonu ağır metaller
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Fisheries Technologies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 29, 2024 |
Submission Date | March 8, 2024 |
Acceptance Date | August 13, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 9 Issue: 2 |
Articles published in Sinopjns are licensed under CC BY-NC 4.0.