This study focuses on building a sociological framework for eating conditions which are defined as eating disorders. The prevalence of eating disorders is increasing in different parts of the world where they are observed in different age groups. In the study, based on Foucault's conceptual framework, the concepts of biopower and governmentality- the combination of techniques to manage the self and management of others- are used. In this context, medicalization, which enables social issues to be addressed as matters open to medical intervention, is considered as a technology of governmentality. The historical dimensions of control of eating and food production are assessed in the study in order to isolate the socio-cultural setting in which these medical categories are created. Eating disorders are discussed within the framework of social developments such as globalization, Western and especially US-based nutritional practices and the spread of its understanding of an ideal body throughout the world, the profit-based operation of the food industry, including diet foods and food insecurity. As can be seen in the eating disorder categories based on 'excessive' control of eating (anorexia) or loss of control (binge eating), these conditions can be evaluated in terms of social control of the female body and as areas of governmentality where biopower becomes operational. The presentation of food and eating on social media is also discussed in terms of #foodporn, ASMR and mukbang contents.
Bu çalışma yeme bozukluğu olarak tanımlanan ve gün geçtikçe dünyanın farklı yerlerinde görülme sıklığı artan, farklı yaş gruplarında görülür hale gelen yeme durumlarına ilişkin, sosyolojik bir çerçeve sunmaya odaklanmaktadır. Çalışmada Foucault’nun kavramsal çerçevesi temelinde biyoiktidar ve kendini ve başkalarını yönetme tekniklerinin birleşiminde yer alan yönetimsellik kavramları kullanılmaktadır. Sosyal meselelerin tıbbi müdahaleye açık durumlar olarak ele alınmasını sağlayan tıbbileştirme süreci bu bağlamda bir yönetimsellik teknolojisi olarak ele alınmıştır. Günümüzde tıbbi kategoriler olarak ele alınan durumların ortaya çıktığı sosyo-kültürel alanı izole edebilmek adına çalışmada yemenin kontrolünün ve gıda üretiminin tarihsel boyutları değerlendirilmiştir. Yeme bozuklukları, küreselleşme, Batı ve özellikle ABD kaynaklı beslenme pratikleri ve ideal beden anlayışının dünya geneline yayılması, diyet gıdaları da kapsayacak şekilde gıda endüstrisinin kar temelli işleyişi ve gıda güvencesizliği gibi toplumsal gelişmeler temelinde ele alınmıştır. Yemenin ‘aşırı’ kontrolü (anoreksi) ya da kontrolün kaybı (tıkınırcasına yeme) üzerine kurulu yeme bozukluğu kategorilerinde de görüldüğü gibi bu durumlar kadın bedeninin sosyal kontrolü ve biyoiktidarın işlerlik kazandığı yönetimsellik alanları olarak değerlendirilmiş ve yemeğin ve yemek yemenin sosyal medyadaki sunumu #foodporn, ASMR ve mukbang gibi sosyal medya içerikleri temelinde analiz edilmiştir.
| Primary Language | Turkish |
|---|---|
| Subjects | Body Sociology |
| Journal Section | Research Article |
| Authors | |
| Publication Date | May 29, 2025 |
| Submission Date | January 24, 2025 |
| Acceptance Date | April 29, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Issue: 49 |
Sosyoloji Dergisi, Journal of Sociology, SD, JOS