Purpose: The purpose of this study is to compare the depression, anxiety, and stress states, eating habits and eating behaviors of female students studying at the Faculty of Health Sciences of a private university, and to evaluate the effects of negative moods on eating behavior. Methods: 140 female students between the ages of 18-25, studying at the Faculty of Health Sciences and agreeing to participate in the study, participated in the study. Socio-demographic data form, food consumption record form, Eating Habits Index (BAI), Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASÖ) and Dutch Eating Behavior Scale (DEBQ) were filled in by the participants. Results: When the risk of eating habits according to the department they study is examined; It was observed that 17.5% of the Nutrition and Dietetics department students and 39.0% of the other health department students had a high level of nutritional risk (p<0.05). When the relationship between depression, anxiety and stress states and restricted, emotional, and external eating behaviors according to the department they are studying; It was observed that there was no significant relationship between depression, anxiety and stress states and limited emotional and external eating behaviors in Nutrition and Dietetics department students (p>0.05). In other health department students, it was observed that there was a positive and significant relationship between depression and emotional (r=0.299, p<0.01) and extrinsic (r=0.251, p<0.05) eating behavior. Conclusion: It was found that the risk of eating habits of the students of the Nutrition and Dietetics department was significantly lower than the students of the other departments, and the emotional eating behavior increased as the depression, anxiety, and stress status of the students of other health departments increased.
Amaç: Özel bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde okuyan kadın öğrencilerin, okudukları bölüme göre depresyon, anksiyete ve stres durumları, beslenme alışkanlıkları ve yeme davranışlarının karşılaştırılması ile olumsuz duygu durumlarının yeme davranışı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18-25 yaş arası 140 kadın öğrenci katılmıştır. Katılımcılara sosyo-demografik veri formu, besin tüketim kaydı formu, Beslenme Alışkanlıkları İndeksi (BAİ), Depresyon, Anksiyete ve Stres Ölçeği (DASÖ) ve Hollanda Yeme Davranışı Ölçeği (DEBQ) doldurtulmuştur. Bulgular: Öğrencilerin okudukları bölüme göre beslenme alışkanlıkları riski incelendiğinde; Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin %17,5’inin, diğer sağlık bölümü öğrencilerinin ise %39,0’ının yüksek derecede beslenme riskine sahip olduğu gözlenmiştir (p<0,05). Öğrencilerin okudukları bölüme göre depresyon, anksiyete ve stres durumlarıyla kısıtlı, duygusal ve dışsal yeme davranışları arasındaki ilişki incelendiğinde; Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres durumlarıyla kısıtlı, duygusal ve dışsal yeme davranışları arasında anlamlı ilişki olmadığı gözlenmiştir (p>0,05). Diğer sağlık bölümü öğrencilerinde ise depresyon durumu ile duygusal (r=0,299, p<0,01) ve dışsal (r=0,251, p<0,05) yeme davranışı arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları riskinin diğer bölüm öğrencilerine göre anlamlı olarak daha düşük olduğu ve diğer sağlık bölümü öğrencilerinde depresyon, anksiyete ve stres durumu arttıkça duygusal yeme davranışının da arttığı bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Nutrition and Dietetics |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | March 29, 2023 |
Submission Date | October 21, 2022 |
Acceptance Date | January 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 4 Issue: 1 |