Bu derleme çalışması psödotahıllardan amarant, kinoa, karabuğday ve chia tohumunun besin ögesi kompozisyonu ve sağlık etkilerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. “Sıfır açlık” sürdürülebilir kalkınma hedefinin gerçekleştirilmesi ve besin güvencesinin sağlanması için FAO’nun "Geleceğin Akıllı Besinleri" olarak tanımladığı besleyici, iklime dayanıklı ve üretimin düşük olduğu topraklarda büyüme kapasitesi olan psödotahılların ekiminin yaygınlaştırılması önemli bir yaklaşım olabilir. Psödotahıllar gerçek tahıllara alternatif olarak kabul edilir. Kinoa (Chenopodium quinoa Willd), karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench.), Amarant (Amarantus spp.) ve chia (Salvia hispanica L.)) psödotahıllara örnektir. Psödotahıllar; amino asitler, antioksidanlar, flavonoidler, polifenoller, mineraller, vitaminler, lignanlar, diyet posası, doymamış yağ asitleri gibi birçok biyoaktif bileşenden zengin besinlerdir. Psödotahıllar besin ögesi ve biyoaktif bileşen içeriği nedeniyle antiinflamatuvar, antikarsinojenik, antimikrobiyal, antioksidan, glutensiz, antidiyabetik, kolestrol düşürücü, immün modülatör, prebiyotik, antihipertansif, antiageing etkiler gösterir.
The objective of this review is to assess the nutritional value and potential health benefits of the pseudocereals amarant, quinoa, buckwheat, and chia seeds. In order to achieve the "zero hunger" sustainable development goal and to ensure nutritional security, it may be an important approach to expand the cultivation of pseudocereals that are nutritious, climate-resistant and capable of growth in lands with low production, which FAO defines as "Smart Foods of the Future". Pseudocereals are considered an alternative to true grains. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench.), Amarant (Amarantus spp.) and chia (Salvia hispanica L.) are examples of pseudocereals. Pseudocereals are rich in many bioactive components such as amino acids, antioxidants, flavonoids, polyphenols, minerals, vitamins, lignans, dietary fiber, unsaturated fatty acids. Pseudocereals have benefits that are anti-inflammatory, anticarcinogenic, antimicrobial, antioxidant, gluten-free, antidiabetic, cholesterol-lowering, immune-modulatory, prebiotic, antihypertensive, and antiaging because of the nutrients and bioactive components they contain.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme ve Diyetetik |
Bölüm | Derleme Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Şubat 2024 |
Gönderilme Tarihi | 28 Mart 2023 |
Kabul Tarihi | 18 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1 |