Review
BibTex RIS Cite

Tarım Turizminin Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi Üzerine Bir Araştırma

Year 2023, Issue: 4, 72 - 88, 31.12.2023

Abstract

Tarım turizmi kavramının birçok tanımı olmakla beraber farklı ülkelerde farklı faaliyetlerle kendini gösterdiği ve çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Önemli beklenti ve katkılarından birisi doğal çevreyle etkileşimde bulunmak olan faaliyetler kapsamında, sebze meyve üreticiliği, avcılık, toplayıcılık, binicilik, kuş gözlemciliği, konserler, festivaller, fuarlar, tarihi ve kültürel değerleri tanıma gibi birçok turizm çeşidi mevcuttur. Bu çalışma ile tarım turizmi faaliyetleri gerçekleştiren ülkeler baz alınarak, Türkiye’de ve dünyada uygulama alanlarının araştırılması, bunları karşılaştırarak olumlu ya da olumsuz taraflarının belirlenmesi, ülkemizde tarım turizminin gelişmesi için yürütülebilecek politikaların belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırma yöntemi olarak ikincil verilerden yararlanılmış ve yerli ve yabancı kaynaklardan literatür taraması yapılmıştır. Tarım turizmi doğrultusunda yapılan ulusal ve uluslararası çalışmalar incelenmiştir. Çalışma aracılığı ile tarım turizminin günümüz koşullarında önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak tarım turizminin nüfus artışına bağlı olarak insanların doğaya dönüş için gösterdiği gayretlerin sonucu olarak ortaya çıktığı, Türkiye’de ve dünyanın farklı bölgelerindeki tarım turizmi uygulamalarının artarak ve iyileşerek devam ettiği saptanmıştır.

References

  • Ahmadova, S. (2015). Türkiye'de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı.
  • Ahmadova, S., ve Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 14-29.
  • Aikaterini, G., Ioannis, S., ve Thanasıs, K. (2001). Is Agrotourism ‘Agro’or ‘Tourism’? Evidence From Agrotourist Holdings in Lesvos, Greece. Anatolia: An İnternational Journal Of Tourism and Hospitality Rescarch, 12(1), 6-22.
  • Ammirato, S., & Felicetti, A. (2014). The Agritourism as a Means of Sustainable Development for Rural Communities: A Research from the Field. he International Journal of Interdisciplinary Environmental Studies, 17-29.
  • Arroyo, C. G., Barbier, C., & Rich, S. (2013). Defining agritourism: A comparative study of stakeholders’ perceptions in Missouri and North Carolina. Tourism Management, 39-47.
  • Bhandare, D. J., ve Potdar, M. B. (2017). Agro-Tourısm: An Alternatıve For Development Of Agrıcultural Farmers In Kolhapur Dıstrıct (Ms). Agrıcultural Transformatıon In Indıa Sınce Independence, 69.
  • Civelek, M., Dalgın, T., ve Çeken, H. (2013). Sürdürülebilirlik Kapsamında Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki TaTuTa Çiftliklerinin Agro Turizm Potansiyeli Yönünden Değerlendirilmesi. Turizm ve Gastronomi Araştırmaları Dergisi, 22, 32.
  • Çanga, A. Kutlu, T. Ve Çalışkan, H. (2018). Tarım Turizminin Dünyada ve Türkiye’deki Uygulamaları. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 450-457.
  • Çıkın, A., Çeken H., Uçar M. (2009). TURİZMİN TARIM SEKTÖRÜNE ETKİSİ, AGRO-TURİZM ve EKONOMİK SONUÇLARI, Tarım Ekonomisi Dergisi 2009; 15(1) : 1 – 8.
  • Demirezen, B. (2022). AGRO TOURISM IN TURKEY. Internatıonal Journal Of Health Management And Tourism, 64-75.
  • Demirtaş, N. (2011). KIRSAL TURİZMİN ÜÇ BOYUTU VE UYGULAMALARDAN ÖRNEKLER, 1. Uluslararası Turizm ve Otelcilik Sempozyumu, 29 Eylül-1 Ekim 2011.
  • Esengün, K., Akça, H., ve Sayılı, M. (2001). Kırsal Alanların Kalkındırılmasında Kırsal Turizmin Rolü, Ekin Dergisi, 11, 81-91.
  • Hollas, C. R., Chase, L., Conner, D., Dickes , L., Lamie, R., Schmidt , C., . . . Quella, L. (2021). Factors Related to Profitability of Agritourism in the United States: Results from a National Survey of Operators. sustainability, 1-17.
  • Karafakı, F. Ç., Yazgan, M. E. (2012). Kırsal Turizme Kavramsal Yaklaşım, Kırsal Turizmin Önemi ve Etkileri. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 55-58.
  • Kıngır, S., Şeyhanlıoğlu, H. Ö., Gör, R. (2021). Türkiye’de Fındığın Tarım Turizmi (Agro Turizm) Ġçindeki Yeri, Önemi ve Turizme Katım Çabaları Hakkında Bir Alan Araştırması, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 18(1), 2021, 206-223.
  • Küçükaltan, D. (1999); Bir Alternatif Turizm Türü Olarak Kırsal Turizm ve Türkiye’de Kırsal Turizm İşletmeciliği, Doçentlik Takdim Tezi, İzmir. s. 38-44.
  • Küçükaltan, D. (2002). Tarım turizmi ve Türkiye’de Tarım Turizmi İşletmeciliği. II. Turizm Şurası Bildirisi, 143-159. Ankara: 12-14 Nisan 2002.
  • Lamie, R. D., Chase, L., Chiodo, E., Dickes, L., Flanigan, S., Schmidt , C., & Streifeneder, T. (2021). Agritourism around the globe: Definitions, authenticity, and potential controversy. Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, 1-6.
  • Leduc, J. K. (2017). Agritourism Definition. Connecticut: Connecticut General Assembly Office of Legislative Research.
  • Papanis, E. ve Kitrinou, E. (2011). The Role Of Alternative Tourism Types and Information Technology Strategy for Lesvos’ Tourism Industry. Turizmos: An İnternational Multidisciplinary Journal Of Tourism, 6(2), 313-331.
  • Shafeei, N. (2012). İzmir İnciraltında Doğa Temelli Bir Agro Turizm Yaklaşımı Kentsel Tasarım Projesi. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sharpley, R., ve Sharpley, J. (1997). Rural tourism. An İntroduction. International Thomson Business Press. 1,165. Shekhar, C. (2022). Agro -Tourism. researcgate file:///C:/Users/Sony/Downloads/ECopy_GoVocalforLocalFinaltoPrint07-02-2022-39-46%20(1).pdf, 28-35.
  • Soykan, F. (2000). Kırsal Turizm ve Avrupa'da Kazanılan Deneyim. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), 21-33.
  • Sznajder, m., Przezbórska, L., & Scrimgeour, F. (2009). Agritourism. CABI International.
  • Türkben C., Gül F., Uzar Y. (2012). Türkiye’de bağcılığın tarım turizmi (Agro-Turizm) içinde yeri ve önemi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (14) 47-50.
  • URL-1 https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/ BasvuruCagriRehberi/3.1/302-3.pdf (E.T:24.05.2023).
  • URL-2 https://www.turizmgunlugu.com/2020/02/13/agro-turizm-tarim-turizmi-nedir/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-3 https://www.bizevdeyokuz.com/ekolojik-tarim-gonulluluk-tatuta#:~:text=Nerede%3F,TaTuTalar%20y%C4%B1l%20boyu%20a%C3%A7%C4%B1klar (E.T:24.05.2023). URL-4 https://www.bugday.org/blog/bugday-ekolojik-yasami-destekleme-dernegi/bugday-hareketinin-dunu-ve-bugunu/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-5 https://wwoof.net/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-6 https://www.kivi.com.tr/2017/07/14/toskana/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-7 https://www.aromaterapi.co/post/paris_kent_ciftligi (E.T:24.05.2023).
  • URL-8 https://www.tarim.com.tr/ABD-VE-ALMANYADA-TARIM-TURIZMI,448y (E.T:24.05.2023).
  • URL-9 https://tr.wikipedia.org/wiki/Tar%C4%B1m_Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_ (Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri) (E.T:24.05.2023).
  • URL-10 https://www.tarim.com.tr/ABD-VE-ALMANYADA-TARIM-TURIZMI,448y (E.T:24.05.2023).
  • URL-11 https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya-gida-guvenligi-gununde-turkiyenin-tarimda-disa-bagimliligina-dikkat-cekildi-1842655 (E.T:24.05.2023).ı".

A Researche on the Development of Agrotourism in Turkey and in the World

Year 2023, Issue: 4, 72 - 88, 31.12.2023

Abstract

Although the concept of agricultural tourism has many definitions, it is observed that it manifests itself with different activities in different countries and shows diversity. Within the scope of activities, one of the important expectations and contributions of which is to interact with the natural environment, there are many types of tourism such as vegetable and fruit production, hunting, gathering, horse riding, bird watching, concerts, festivals, fairs, and recognizing historical and cultural values. With this study, it is aimed to investigate the application areas in Turkey and in the world, to determine the positive or negative sides by comparing them, to determine the policies that can be carried out for the development of agricultural tourism in our country, based on the countries that carry out agricultural tourism activities. Secondary data was used as a research method and a literature review was made from domestic and foreign sources. National and international studies carried out in the direction of agricultural tourism were examined. By means of this study, the importance of agricultural tourism in today's conditions has been tried to be emphasized. As a result, it has been determined that agricultural tourism emerged as a result of the efforts of people to return to nature due to population growth, and that agricultural tourism practices in Turkey and in different parts of the world continue to increase and improve.

References

  • Ahmadova, S. (2015). Türkiye'de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı.
  • Ahmadova, S., ve Akova, O. (2016). Türkiye’de Organik Ekoturizm Çiftlikleri Üzerine Bir Araştırma. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(1), 14-29.
  • Aikaterini, G., Ioannis, S., ve Thanasıs, K. (2001). Is Agrotourism ‘Agro’or ‘Tourism’? Evidence From Agrotourist Holdings in Lesvos, Greece. Anatolia: An İnternational Journal Of Tourism and Hospitality Rescarch, 12(1), 6-22.
  • Ammirato, S., & Felicetti, A. (2014). The Agritourism as a Means of Sustainable Development for Rural Communities: A Research from the Field. he International Journal of Interdisciplinary Environmental Studies, 17-29.
  • Arroyo, C. G., Barbier, C., & Rich, S. (2013). Defining agritourism: A comparative study of stakeholders’ perceptions in Missouri and North Carolina. Tourism Management, 39-47.
  • Bhandare, D. J., ve Potdar, M. B. (2017). Agro-Tourısm: An Alternatıve For Development Of Agrıcultural Farmers In Kolhapur Dıstrıct (Ms). Agrıcultural Transformatıon In Indıa Sınce Independence, 69.
  • Civelek, M., Dalgın, T., ve Çeken, H. (2013). Sürdürülebilirlik Kapsamında Agro-Turizm ve Kırsal Kalkınma İlişkisi: Muğla Yöresindeki TaTuTa Çiftliklerinin Agro Turizm Potansiyeli Yönünden Değerlendirilmesi. Turizm ve Gastronomi Araştırmaları Dergisi, 22, 32.
  • Çanga, A. Kutlu, T. Ve Çalışkan, H. (2018). Tarım Turizminin Dünyada ve Türkiye’deki Uygulamaları. Uluslararası Turizm, Ekonomi ve İşletme Bilimleri Dergisi, 2(2), 450-457.
  • Çıkın, A., Çeken H., Uçar M. (2009). TURİZMİN TARIM SEKTÖRÜNE ETKİSİ, AGRO-TURİZM ve EKONOMİK SONUÇLARI, Tarım Ekonomisi Dergisi 2009; 15(1) : 1 – 8.
  • Demirezen, B. (2022). AGRO TOURISM IN TURKEY. Internatıonal Journal Of Health Management And Tourism, 64-75.
  • Demirtaş, N. (2011). KIRSAL TURİZMİN ÜÇ BOYUTU VE UYGULAMALARDAN ÖRNEKLER, 1. Uluslararası Turizm ve Otelcilik Sempozyumu, 29 Eylül-1 Ekim 2011.
  • Esengün, K., Akça, H., ve Sayılı, M. (2001). Kırsal Alanların Kalkındırılmasında Kırsal Turizmin Rolü, Ekin Dergisi, 11, 81-91.
  • Hollas, C. R., Chase, L., Conner, D., Dickes , L., Lamie, R., Schmidt , C., . . . Quella, L. (2021). Factors Related to Profitability of Agritourism in the United States: Results from a National Survey of Operators. sustainability, 1-17.
  • Karafakı, F. Ç., Yazgan, M. E. (2012). Kırsal Turizme Kavramsal Yaklaşım, Kırsal Turizmin Önemi ve Etkileri. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 2(2), 55-58.
  • Kıngır, S., Şeyhanlıoğlu, H. Ö., Gör, R. (2021). Türkiye’de Fındığın Tarım Turizmi (Agro Turizm) Ġçindeki Yeri, Önemi ve Turizme Katım Çabaları Hakkında Bir Alan Araştırması, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 18(1), 2021, 206-223.
  • Küçükaltan, D. (1999); Bir Alternatif Turizm Türü Olarak Kırsal Turizm ve Türkiye’de Kırsal Turizm İşletmeciliği, Doçentlik Takdim Tezi, İzmir. s. 38-44.
  • Küçükaltan, D. (2002). Tarım turizmi ve Türkiye’de Tarım Turizmi İşletmeciliği. II. Turizm Şurası Bildirisi, 143-159. Ankara: 12-14 Nisan 2002.
  • Lamie, R. D., Chase, L., Chiodo, E., Dickes, L., Flanigan, S., Schmidt , C., & Streifeneder, T. (2021). Agritourism around the globe: Definitions, authenticity, and potential controversy. Journal of Agriculture, Food Systems, and Community Development, 1-6.
  • Leduc, J. K. (2017). Agritourism Definition. Connecticut: Connecticut General Assembly Office of Legislative Research.
  • Papanis, E. ve Kitrinou, E. (2011). The Role Of Alternative Tourism Types and Information Technology Strategy for Lesvos’ Tourism Industry. Turizmos: An İnternational Multidisciplinary Journal Of Tourism, 6(2), 313-331.
  • Shafeei, N. (2012). İzmir İnciraltında Doğa Temelli Bir Agro Turizm Yaklaşımı Kentsel Tasarım Projesi. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Sharpley, R., ve Sharpley, J. (1997). Rural tourism. An İntroduction. International Thomson Business Press. 1,165. Shekhar, C. (2022). Agro -Tourism. researcgate file:///C:/Users/Sony/Downloads/ECopy_GoVocalforLocalFinaltoPrint07-02-2022-39-46%20(1).pdf, 28-35.
  • Soykan, F. (2000). Kırsal Turizm ve Avrupa'da Kazanılan Deneyim. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), 21-33.
  • Sznajder, m., Przezbórska, L., & Scrimgeour, F. (2009). Agritourism. CABI International.
  • Türkben C., Gül F., Uzar Y. (2012). Türkiye’de bağcılığın tarım turizmi (Agro-Turizm) içinde yeri ve önemi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (14) 47-50.
  • URL-1 https://www.tkdk.gov.tr/Content/File/BasvuruFiles/BasvuruPaketiHazirlamaDokumanlari/ BasvuruCagriRehberi/3.1/302-3.pdf (E.T:24.05.2023).
  • URL-2 https://www.turizmgunlugu.com/2020/02/13/agro-turizm-tarim-turizmi-nedir/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-3 https://www.bizevdeyokuz.com/ekolojik-tarim-gonulluluk-tatuta#:~:text=Nerede%3F,TaTuTalar%20y%C4%B1l%20boyu%20a%C3%A7%C4%B1klar (E.T:24.05.2023). URL-4 https://www.bugday.org/blog/bugday-ekolojik-yasami-destekleme-dernegi/bugday-hareketinin-dunu-ve-bugunu/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-5 https://wwoof.net/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-6 https://www.kivi.com.tr/2017/07/14/toskana/ (E.T:24.05.2023).
  • URL-7 https://www.aromaterapi.co/post/paris_kent_ciftligi (E.T:24.05.2023).
  • URL-8 https://www.tarim.com.tr/ABD-VE-ALMANYADA-TARIM-TURIZMI,448y (E.T:24.05.2023).
  • URL-9 https://tr.wikipedia.org/wiki/Tar%C4%B1m_Bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1_ (Amerika_Birle%C5%9Fik_Devletleri) (E.T:24.05.2023).
  • URL-10 https://www.tarim.com.tr/ABD-VE-ALMANYADA-TARIM-TURIZMI,448y (E.T:24.05.2023).
  • URL-11 https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya-gida-guvenligi-gununde-turkiyenin-tarimda-disa-bagimliligina-dikkat-cekildi-1842655 (E.T:24.05.2023).ı".
There are 35 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Gastronomy, Tourism (Other)
Journal Section Review Articles
Authors

Ayşegül Taşkıran 0000-0002-7164-1505

Kadriye Alev Akmeşe 0000-0002-3826-9684

Mete Sezgin 0000-0001-9079-2520

Early Pub Date December 25, 2023
Publication Date December 31, 2023
Submission Date July 5, 2023
Published in Issue Year 2023 Issue: 4

Cite

APA Taşkıran, A., Akmeşe, K. A., & Sezgin, M. (2023). Tarım Turizminin Türkiye ve Dünyadaki Gelişimi Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Turizm Ve Bilişim Araştırmaları Dergisi(4), 72-88.

Selcuk Tourism and Information Research Journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).