Research Article
BibTex RIS Cite

Interior Architecture Analysis at the Intersection of Public Space and Residential Space

Year 2021, Volume: 1 Issue: 2, 195 - 214, 28.12.2021

Abstract

The Purpose of the Study: As a new interior architecture approach, it is aimed to convey the design and detailing of the city sections reserved for public space shopping and commerce, and the residences, that is, the personal spaces that are resolved specifically for the user, intertwined with each other, but with the same sensitivity and special solutions without touching the features of each other.
Literature Review/Background: In this context, it has been conveyed with the achievements of a succession of public commercial spaces and residences that people, who are accepted as public spaces, meet their expectations such as shopping, where social activities can be organized, in which they are together, and where people, who are actually a social creature, can reach the necessary needs for their life.
Method: The examples where the office, commercial and residential functions realized by Architects firm were analyzed together, were presented through the answers they gave when asked about their design ideas in their projects during the interviews with the company representatives Mehpare Evrenol and Tamer Tunbiş. These projects, which present the public spaces needed by the city and the citizens with a different perspective by designing them in the same square meter as the residences, set a new example in the settlement of the city. On the basis of privacy, an arrangement is made in which residential areas are as far away from social and commercial life as possible and independent of negative factors such as noise and crowd. However, with this new perspective and analysis, only a simple level difference relationship is established and the two functions are formed in such a way that they do not affect each other negatively.
Results: With this new design approach, users in residences, which are personal spaces, can scan public interior spaces without being involved and follow the movement and the cycle of social life. Within the framework of these relations, the approaches of the two functions designed so close to each other also require similar detail analysis, that is, the concepts and approaches of interior architects. It is seen that the interior architects, who are analyzed and perceived in order to respond to social needs like the public space, are chosen and designed down to the smallest detail, which is like an interior space, that is compatible with the aesthetic concerns of the users in their residences and can offer comfort.
Conclusion: Within the scope of this study, the public spaces used by being transformed in a similar way abroad, and the examples of foreign designs at different elevations that were publicly resolved in the city and presented to the public were examined. The solutions of the commercial center, public space and residences developed with a new perspective in Istanbul and Adapazarı are conveyed with their positive aspects. It is foreseen that the interior architecture profession will set an example for new projects to be designed with the expanded new scale of the designed designs.

References

  • AKKAR, M. (1997). “Kent Planlamasında Kamu Arazileri”, Özelleştirme ve Kamu Arazileri içinde, ed. Serdar Karaduman, Gülten Kubin, Ankara: TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayınları.
  • AKTOP, M, D., AVLAR, E., (2017). “Yer Altı Metro İstasyonlarında Mekân Tasarımı Üzerine Bir Araştırma”, Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Sayı:18.
  • BAYKARA, Tuncer, Sosyal yapı ve Şehir Hayatı, Yeni Türkiye Dergisi, Mayıs-Haziran 2002
  • DİNÇER, Yüksel, Kent, Kentleşme ve Kent Planlaması, Sivil Toplum İçin Kent, Siyaset ve Demokrasi Seminerleri, Demokrasi Kitaplığı-WALD Yayınları, İstanbul 1999.
  • GIDEON, Sjoberg, “Sanayi Öncesi Kenti”, Ayten Alkan, Bülent Duru (Der. ve Çev.), 20. Yüzyıl Kenti, İmge Yayınevi, Ankara, 2002, s. 37-54.
  • GÜNEY, Z. (2007). Kamusal Alan Nedir? Kamusal Mekân Nedir? www.arkitera.com
  • KAYACAN, T., ÖZEL, Yaprak & KAYACAN, B. (2019). Kente Kazandırılan Yeni Yaşam Alanları. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (16), 679-687.
  • KAYACAN, T. (2010). Kentsel Dönüşümde Halkın Katılımının Rolü ve Önemi, Zeytinburnu ve Karanfilköy Örnekleri (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • KAYACAN, T., & ÖZMEN, E. Kentsel Stres Kavramı ve Kentsel Stresi Azaltmak. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 295-305.
  • NEMETH, J., LANGHORST, J. (2014). “Rethinking urban transformation: Temporary uses for vacant land, Cities, vol.40, 143-150.
  • ÖZMEN, E., & KAYACAN, T. Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Stres Kavramlarının Olası İlişkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 657-664.
  • ÖZMEN, E., & KAYACAN, T. Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Stres Kavramlarının Olası İlişkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 657-664.
  • SCHWARZ, T. (2010). Temporary services for shrinking cities. Cleveland urban design collective. Kent State University.
  • ÜRÜK, Z. F, İSLAMOĞLU, K.A.K, EROL, İ. “Raylı Sistem İstasyonlarının Sürdürülebilirlik Kapsamında Mekânsal Dönüşümü”, 1. Uluslararası Mimarlık Sempozyumu 2018, 04-06 Ekim 2018, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, Türkiye.
  • ÜRÜK, Z. F., “Mekanların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi” 4. Uluslararası Sosyal ve Beşerî Bilimler Konferansı, 28-30 Mayıs 2020, Uzaktan Erişim
  • ÜRÜK, Z. F, “Mekânların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi”, International Journal of Social and Humanities Sciences, 4(2), Ağustos 2020, ss. 165-186.
  • http://v3.arkitera.com/h7903-high-line-manhattan-da-siradisi-bir-park-projesi.html
  • https://www.archdaily.com/24362/the-new-york-high-line-officially-open
  • https://sanatkaravani.com/bir-donusumun-hikayesi-high-line-park/
  • https://www.nycgovparks.org/parks/the-high-line
  • https://www.afar.com/places/high-line-new-york
  • https://www.dezeen.com/2014/09/22/high-line-park-phase-three-final-section-opens-new-york/
  • http://thelowline.org/
  • https://www.dezeen.com/2016/07/14/new-york-approves-lowline-underground-park-lower-east-side-manhattan/
  • https://ny.curbed.com/2017/1/30/14439070/lower-east-side-lowline-nyc-park
  • https://www.bloomberg.com/news/photo-essays/2015-10-13/inside-the-lowline-new-york-city-s-first-underground-park
  • https://www.wired.co.uk/article/lowline-lab-urban-garden

Kamusal Mekân ile Konut Mekânının Kesişiminde İç Mimarlık Çözümlemeleri

Year 2021, Volume: 1 Issue: 2, 195 - 214, 28.12.2021

Abstract

Giriş ve Çalışmanın Amacı: Yeni bir iç mimari yaklaşımı olarak kamusal mekânda alışveriş ve ticaret için ayrılmış kent bölümleri ile konutların kullanıcıya özel çözümlenen kişisel mekânlarının birbirinin özelliklerine dokunmadan ama birbiri ile iç içe geçerek aynı hassasiyet ve özel çözümlerle tasarlanması ve detaylandırılmasının aktarılması amaçlanmıştır.
Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: Bu bağlamda bir arada bulundukları sosyal aktiviteler alışveriş gibi beklentilerini karşıladıkları ve sosyal bir varlık olan insanın yaşamı için gerekli ihtiyaçlarına ulaşabildiği kamusal ticari mekânlar ile konutların bir arada çözümlenmesi kazanımları aktarılmıştır.
Yöntem: Konunun aktarımı için iç mekân gibi düşünülerek dönüştürülmüş kamusal mekânların özel çözümleri ile Evrenol Architects firmasının hayata geçirdiği ofis, ticaret ve konut fonksiyonlarının iç içe çözümlendiği örnekler, firma yetkilileri Mehpare Evrenol ve Tamer Tunbiş ile yapılan söyleşilerde projelerindeki tasarım fikirleri sorulduğunda verdikleri yanıtlar üzerinden sunulmuştur. Kentin ve kentlinin ihtiyacı olan kamusal mekânları konutlarla aynı metrekare içinde tasarlayarak farklı bir bakış açısı ile sunan bu projeler ile kentin yerleşiminde yeni bir örnek teşkil edilmektedir. Mahremiyet esasınca konut alanları, sosyal ve ticari yaşamdan mümkün olduğunca uzak ve gürültü kalabalık gibi olumsuz faktörlerden bağımsız olabileceği bir düzenlemeye gidilmektedir. Ancak bu yeni bakış açısı ve çözümleme ile sadece basit bir kot farkı ilişkisi kurularak iki fonksiyon birbirlerini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde oluşturulmaktadır.
Bulgular: Bu yeni tasarım anlayışı ile kişisel mekân olan konutlardaki kullanıcılar, dâhil olmadan kamusal iç mekânları tarayabilmekte hareketi ve sosyal yaşamın döngüsünü takip edebilmektedir. Bu ilişkiler çerçevesinde birbirine bu kadar yakın tasarlanan iki fonksiyonun yaklaşımlarında da benzer detay çözümlemelerinin yani iç mimarların konsept ve yaklaşımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kamusal mekân gibi toplumsal ihtiyaçlara cevap verebilmek için çözümlenen ve algılanan bölüm de bir iç mekân gibi yani kullanıcıların konutlarındaki estetik kaygılarına uyumlu ve konfor sunabilen, en ince detayına kadar iç mimarlar tarafından seçimlerin yapıldığı ve tasarlandığı görülmektedir.
Sonuç: Bu çalışma kapsamında, yurt dışında benzer bir şekilde farklı kotlarda ancak dönüştürülerek kullanılan kamusal alanlar, şehrin içinde kamusal olarak çözümlenmiş halkın kullanımına sunulmuş farklı kotlardaki yurtdışı tasarımlar örnekleri incelenmiştir. İstanbul ve Adapazarı’nda yeni bir bakış açısı ile geliştirilmiş ticaret merkezi, kamusal alan ve konutların aynı alandaki çözümleri olumlu yönleri ile aktarılmaktadır. Projelendirilmiş tasarımlar üzerinden iç mimarlık mesleğinin genişletilmiş yeni ölçeği ile yeni tasarlanacak projelere örnek teşkil edebilmesi öngörülmektedir. 

References

  • AKKAR, M. (1997). “Kent Planlamasında Kamu Arazileri”, Özelleştirme ve Kamu Arazileri içinde, ed. Serdar Karaduman, Gülten Kubin, Ankara: TMMOB Şehir Plancıları Odası Yayınları.
  • AKTOP, M, D., AVLAR, E., (2017). “Yer Altı Metro İstasyonlarında Mekân Tasarımı Üzerine Bir Araştırma”, Trakya Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, Sayı:18.
  • BAYKARA, Tuncer, Sosyal yapı ve Şehir Hayatı, Yeni Türkiye Dergisi, Mayıs-Haziran 2002
  • DİNÇER, Yüksel, Kent, Kentleşme ve Kent Planlaması, Sivil Toplum İçin Kent, Siyaset ve Demokrasi Seminerleri, Demokrasi Kitaplığı-WALD Yayınları, İstanbul 1999.
  • GIDEON, Sjoberg, “Sanayi Öncesi Kenti”, Ayten Alkan, Bülent Duru (Der. ve Çev.), 20. Yüzyıl Kenti, İmge Yayınevi, Ankara, 2002, s. 37-54.
  • GÜNEY, Z. (2007). Kamusal Alan Nedir? Kamusal Mekân Nedir? www.arkitera.com
  • KAYACAN, T., ÖZEL, Yaprak & KAYACAN, B. (2019). Kente Kazandırılan Yeni Yaşam Alanları. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (16), 679-687.
  • KAYACAN, T. (2010). Kentsel Dönüşümde Halkın Katılımının Rolü ve Önemi, Zeytinburnu ve Karanfilköy Örnekleri (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • KAYACAN, T., & ÖZMEN, E. Kentsel Stres Kavramı ve Kentsel Stresi Azaltmak. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 295-305.
  • NEMETH, J., LANGHORST, J. (2014). “Rethinking urban transformation: Temporary uses for vacant land, Cities, vol.40, 143-150.
  • ÖZMEN, E., & KAYACAN, T. Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Stres Kavramlarının Olası İlişkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 657-664.
  • ÖZMEN, E., & KAYACAN, T. Kentsel Dönüşüm ve Kentsel Stres Kavramlarının Olası İlişkileri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (25), 657-664.
  • SCHWARZ, T. (2010). Temporary services for shrinking cities. Cleveland urban design collective. Kent State University.
  • ÜRÜK, Z. F, İSLAMOĞLU, K.A.K, EROL, İ. “Raylı Sistem İstasyonlarının Sürdürülebilirlik Kapsamında Mekânsal Dönüşümü”, 1. Uluslararası Mimarlık Sempozyumu 2018, 04-06 Ekim 2018, Dicle Üniversitesi, Diyarbakır, Türkiye.
  • ÜRÜK, Z. F., “Mekanların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi” 4. Uluslararası Sosyal ve Beşerî Bilimler Konferansı, 28-30 Mayıs 2020, Uzaktan Erişim
  • ÜRÜK, Z. F, “Mekânların Sürdürülebilirlik Anlamında Yeniden İşlevlendirilmesi”, International Journal of Social and Humanities Sciences, 4(2), Ağustos 2020, ss. 165-186.
  • http://v3.arkitera.com/h7903-high-line-manhattan-da-siradisi-bir-park-projesi.html
  • https://www.archdaily.com/24362/the-new-york-high-line-officially-open
  • https://sanatkaravani.com/bir-donusumun-hikayesi-high-line-park/
  • https://www.nycgovparks.org/parks/the-high-line
  • https://www.afar.com/places/high-line-new-york
  • https://www.dezeen.com/2014/09/22/high-line-park-phase-three-final-section-opens-new-york/
  • http://thelowline.org/
  • https://www.dezeen.com/2016/07/14/new-york-approves-lowline-underground-park-lower-east-side-manhattan/
  • https://ny.curbed.com/2017/1/30/14439070/lower-east-side-lowline-nyc-park
  • https://www.bloomberg.com/news/photo-essays/2015-10-13/inside-the-lowline-new-york-city-s-first-underground-park
  • https://www.wired.co.uk/article/lowline-lab-urban-garden
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Interior Architecture
Journal Section Research Articles
Authors

Yaprak Özel 0000-0002-6439-4817

Tamer Tunbiş This is me 0000-0002-3107-3339

Early Pub Date December 28, 2021
Publication Date December 28, 2021
Submission Date November 29, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 1 Issue: 2

Cite

APA Özel, Y., & Tunbiş, T. (2021). Kamusal Mekân ile Konut Mekânının Kesişiminde İç Mimarlık Çözümlemeleri. ART/Icle: Sanat Ve Tasarım Dergisi, 1(2), 195-214.

ART/icle: Journal of Art and Design

ISSN: 2718-1057
e-ISSN: 2791-7665