Research Article
BibTex RIS Cite

ACHIEVEMENT LEVEL OF THE OBJECTIVES OF THE KOSGEB ENTREPRENEURSHIP SUPPORT PROGRAMS: A RESEARCH IN KONYA PROVINCE

Year 2017, Volume: 17 , 19 - 34, 25.08.2017
https://doi.org/10.30976/susead.348111

Abstract

ABSTRACT

Entrepreneurship plays an important role in the development of the national economies. Institutions and organizations
support and encourage entrepreneurship due to its effect on the economies. Small and Medium Industry Development
Organization (KOSGEB), which aim to support entrepreneurship and develop an entrepreneurial culture in Turkey, is one of
the key authority institutions in promoting entrepreneurship. The entrepreneurship supports provided by KOSGEB aim to
encourage and support entrepreneurship and help entrepreneurs to startup successful businesses. KOSGEB provides support
under the name of "new entrepreneur support" program to the entrepreneurs once they attend an applied entrepreneurship
training. Application to the KOSGEB entrepreneurship support programs require a proof of attendance of an entrepreneurship
training. With this training program KOSGEB aims to help entrepreneurs to startup and run their business with the basic
knowledge that they should have, let the entrepreneurs be aware of their role and position in running their own businesses, and
be able to prepare a business plan. To what extent the KOSGEB entrepreneurship support program fulfills beneficiaries’
expectations? In this empiric research, an answer to this question was sought. In the research, valid data from 140 entrepreneurs
benefiting from the KOSGEB support programs in Konya, in Turkey were analyzed using descriptive statistics and chi-square
methods. Results of the analysis revealed that there is a meaningful relationship between the level of credit amount,
entrepreneurship training and type of the support program and achievement level of the objectives of Entrepreneurship Support
Programs. Results of the research revealed that beneficiaries of the Entrepreneurship Support Programs mostly benefited from
“the machine, utility, office utensils and support for software”, among the all support program types.
 

Keywords: Entrepreneur, Entrepreneurship, Startup Financing, SME, KOSGEB Entrepreneurship Support Program
JEL Code:M130

 

References

  • Akdeve, E. ve Karagöl, E. T. (2013). Geçmişten günümüze türkiye'de teşvikler ve ülke uygulamaları. Dumlupinar University Journal of Social Science/Dumlupinar Üniversitesi Soysyal Bilimler Dergisi(37), 329-350.
  • Akgemci, T. (2001). Kobi'lerin temel sorunları ve sağlanan destekler: KOSGEB. Ankara.
  • Aycı, A. (2011). Pazarlama karması açısından yurtdışı fuarlar: KOSGEB yurtdışı fuar desteklerinden faydalanan KOBİ'lere yönelik bir araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dergisi, 13 (3), 159-182.
  • Aydemir, B. (2005). Avrupa birliğine giriş sürecinde türkiye'de kobi’lere destek veren bir kuruluş:KOSGEB. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 3 (3), 101-125.
  • Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008). Girişimcilik eğitiminin girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisi: Sakarya üniversitesi İİBF örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3 (2), 133-147.
  • Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü. (2017). KOSGEB ve Girişimcilik. Kalkınmada Anahtar Verimlilik Dergisi, Nisan 2017(340).
  • Bozkurt, Ö. ve Erdurur, K. (2013). Girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimindeki etkisi: Potansiyel girişimciler üzerinde bir araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8 (2).
  • Cansız, M. (2008). Türkiye’de KOBİ’ler ve KOSGEB, DPT Uzmanlık Tezi. DPT Müsteşarlığı, Ankara.
  • Chudnovsky, D., López, A., Rossi, M. ve Ubfal, D. (2006). Evaluating a program of public funding of private innovation activities. An econometric study of FONTAR in Argentina. Inter-American Development Bank.
  • Criscuolo, P., Nicolaou, N. ve Salter, A. (2009). The elixir or burden of youth? Exploring differences among start-ups and established firms in innovation behaviour in the UK. Department for Innovation, Universities and Skills (DIUS) Research Report, 09-11.
  • Çakır, A. (2011). Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Kullanımına Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Destek ve Teşvik Türleri İle Kurumsallaşma Düzeyleri Arasındaki İlişki. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı, İstanbul.
  • De Negri, J. A., Lemos, M. B. ve De Negri, F. (2006). Impact of P&D Incentive Program on the Performance and Technological Efforts of Brazilian Industrial Firms. Inter-American Development Bank. Erişim Adresi: https://ideas.repec.org/p/idb/ovewps/1406.html.
  • Devlet Planlama Teşkilatı. (2004). KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı. Ankara, Ocak.
  • Eren, S. S., Gül, H. ve Tokgöz, E. (2013). Küçük ve Orta Boy İşletmelerde (KOBİ) örgütsel öğrenme ve yenilik performansı ilişkisinin genel performansa etkileri. Journal of Yaşar University, 29(8), 4872-4895.
  • Ersan, A. (2011). KOSGEB Destekleri: Teşvik/Destek Rehberi Serisi 3. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
  • Güner, H. ve Korkmaz, A. (2017). KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi – girişimcilik ilişkisi: eğitim alıp iş kurmayanlar üzerine araştırma. İş ve Hayat Dergisi, 4, 155-182.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe – Yönetim – Analiz. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Kandemir, T., Baykut, E. ve Avcı A. (2017). KOSGEB desteklerinin destekleri kulanan işletmeler açısından değerlendirilmesi (TR33 bölgesi uygulaması). Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4 (1), 97-114.
  • KOSGEB. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme (KOSGEB) Girişimcilik Destek Programı. Çevrimiçi Erişim (21.05.2017): http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/1231/girisimcilik-destek-programi.
  • Maden, S. I. (2012). KOSGEB genel destek programının firmalar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Göller Bölgesi uygulaması. (Doktora Tezi), SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Mole, K., Hart, M., Roper, S. ve Saal, D. (2008). Differential gains from Business Link support and advice: a treatment effects approach. Environment and Planning C: Government and Policy, 26(2), 315-334.
  • Morris, M. ve Stevens, P. (2009). Evaluation of the Growth Services Range: Statistical analysis using firm-based performance data. Research and Evaluation, Ministry of Economic Development, Government of New Zealand.
  • Onay, Ü. G. (2013). Kadın girişimciliğini etkileyen sosyo-kültürel faktörler: Isparta KOSGEB girişimcilik destekleri üzerine bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özkal, L. ve Sönmez, F. (2017). Girişimcilik kavramı, uygulamalı girişimcilik ve Nazilli'deki uygulamalari. Nazilli Ticaret Odası. Çevrimiçi Erişim (30-07-2017).
  • Resmi Gazete (2012). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Kanun. Kanun No: (Resmi Gazete Sayısı: 28457). Yayın Tarihi: 04 Kasım 2012, Sayı: 2012/3834, Başbakanlık, Ankara.
  • Resmi Gazete. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun. (20.4.1990 tarih ve 20498 sayı). Çevrimiçi Erişim (29.05.2017): http://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Yonetmelikler/ KOSGEB_Kurulu%C5%9F_Kanunu.pdf.
  • Tefek, A. (2016). KOBİ'lerde kurumsallaşma ve örgütsel performans ilişkisi: Konya sanayi işletmeleri araştırması. (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • TUİK, T. İ. K. (2016). Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Bülteni. Çevrimiçi Erişim (21-05-2017): http://www.tuik.gov.tr/.
  • Üzülmez, H. (2008). Girişimcilik ve Konya’da Girişimciliğin Geleceği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2), 21-31
  • Yıldız, S. B. (2013). KOBİ'lere sağlanan kamu desteklerinde etki değerlendirilmesinin önemi. CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 381-390.

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİNİN AMACINA ULAŞMA DÜZEYİ: KONYA İLİ ARAŞTIRMASI

Year 2017, Volume: 17 , 19 - 34, 25.08.2017
https://doi.org/10.30976/susead.348111

Abstract



ÖZ

Girişimcilik ülke ekonomilerinin gelişmesinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Ülke ekonomisine olan etkisi nedeniyle girişimcilik kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmekte ve teşvik edilmektedir. Girişimciliğin ve girişimcilik kültürünün gelişmesini kendine vizyon edinen Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) girişimciliğin desteklenmesinde otoriter olan kurumların başında gelmektedir. KOSGEB tarafından sağlanan girişimcilik destekleri girişimciliği özendirmeyi, desteklemeyi ve başarılı işletmelerin kurulmasını amaçlamaktadır. KOSGEB, uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan ve kendi işini kurmak isteyen girişimcilere “yeni girişimci desteği” adı altında destek sağlamaktadır. Desteğin uygulamalı girişimcilik eğitimlerine bağlı olmasının nedeni girişimcilik bilgisi ve kültürüne sahip başarılı işletmelerin kurulmasını temin etmektir. Bu eğitimler; girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları ve kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmaları amacıyla düzenlenmektedir. Araştırmada, KOSGEB girişimcilik destek programından yararlanan girişimcilerin amaçlarına ne düzeyde ulaşabildikleri sorusuna yanıt aranmıştır. Konya ilinde, KOSGEB girişimcilik destek programından yararlanan 140 girişimciden elde edilen geçerli veriler tanımlayıcı istatistik ve kikare test yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; girişimcilerin aldıkları kredi miktarı düzeyi, girişimcilik eğitimi ve girişimcilik destek türü değişkenleri ile girişimcilerin amaçlarına ulaşma düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu belirlenmiştir. Yararlanıcılar, destek türleri arasında en fazla “kuruluş dönemi makine, teçhizat, ofis donanım ve yazılım” destek türünü tercih etmişlerdir.


Anahtar
Kelimeler: 
Girişimci, Girişimcilik, İşletme Kuruluş Finansmanı, KOBİ, KOSGEB Girişimcilik Destek Programı 

Jel Kodları: M130



References

  • Akdeve, E. ve Karagöl, E. T. (2013). Geçmişten günümüze türkiye'de teşvikler ve ülke uygulamaları. Dumlupinar University Journal of Social Science/Dumlupinar Üniversitesi Soysyal Bilimler Dergisi(37), 329-350.
  • Akgemci, T. (2001). Kobi'lerin temel sorunları ve sağlanan destekler: KOSGEB. Ankara.
  • Aycı, A. (2011). Pazarlama karması açısından yurtdışı fuarlar: KOSGEB yurtdışı fuar desteklerinden faydalanan KOBİ'lere yönelik bir araştırma. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakülte Dergisi, 13 (3), 159-182.
  • Aydemir, B. (2005). Avrupa birliğine giriş sürecinde türkiye'de kobi’lere destek veren bir kuruluş:KOSGEB. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 3 (3), 101-125.
  • Balaban, Ö. ve Özdemir, Y. (2008). Girişimcilik eğitiminin girişimcilik eğilimi üzerindeki etkisi: Sakarya üniversitesi İİBF örneği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3 (2), 133-147.
  • Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü. (2017). KOSGEB ve Girişimcilik. Kalkınmada Anahtar Verimlilik Dergisi, Nisan 2017(340).
  • Bozkurt, Ö. ve Erdurur, K. (2013). Girişimci kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimindeki etkisi: Potansiyel girişimciler üzerinde bir araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8 (2).
  • Cansız, M. (2008). Türkiye’de KOBİ’ler ve KOSGEB, DPT Uzmanlık Tezi. DPT Müsteşarlığı, Ankara.
  • Chudnovsky, D., López, A., Rossi, M. ve Ubfal, D. (2006). Evaluating a program of public funding of private innovation activities. An econometric study of FONTAR in Argentina. Inter-American Development Bank.
  • Criscuolo, P., Nicolaou, N. ve Salter, A. (2009). The elixir or burden of youth? Exploring differences among start-ups and established firms in innovation behaviour in the UK. Department for Innovation, Universities and Skills (DIUS) Research Report, 09-11.
  • Çakır, A. (2011). Küçük ve Orta Boy İşletmelerin Kullanımına Sunulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Destek ve Teşvik Türleri İle Kurumsallaşma Düzeyleri Arasındaki İlişki. (Yayınlanmamış Doktora Tezi), İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı, İstanbul.
  • De Negri, J. A., Lemos, M. B. ve De Negri, F. (2006). Impact of P&D Incentive Program on the Performance and Technological Efforts of Brazilian Industrial Firms. Inter-American Development Bank. Erişim Adresi: https://ideas.repec.org/p/idb/ovewps/1406.html.
  • Devlet Planlama Teşkilatı. (2004). KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı. Ankara, Ocak.
  • Eren, S. S., Gül, H. ve Tokgöz, E. (2013). Küçük ve Orta Boy İşletmelerde (KOBİ) örgütsel öğrenme ve yenilik performansı ilişkisinin genel performansa etkileri. Journal of Yaşar University, 29(8), 4872-4895.
  • Ersan, A. (2011). KOSGEB Destekleri: Teşvik/Destek Rehberi Serisi 3. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası.
  • Güner, H. ve Korkmaz, A. (2017). KOSGEB uygulamalı girişimcilik eğitimi – girişimcilik ilişkisi: eğitim alıp iş kurmayanlar üzerine araştırma. İş ve Hayat Dergisi, 4, 155-182.
  • Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2014). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri Felsefe – Yönetim – Analiz. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Kandemir, T., Baykut, E. ve Avcı A. (2017). KOSGEB desteklerinin destekleri kulanan işletmeler açısından değerlendirilmesi (TR33 bölgesi uygulaması). Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 4 (1), 97-114.
  • KOSGEB. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme (KOSGEB) Girişimcilik Destek Programı. Çevrimiçi Erişim (21.05.2017): http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/1231/girisimcilik-destek-programi.
  • Maden, S. I. (2012). KOSGEB genel destek programının firmalar üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi: Göller Bölgesi uygulaması. (Doktora Tezi), SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Mole, K., Hart, M., Roper, S. ve Saal, D. (2008). Differential gains from Business Link support and advice: a treatment effects approach. Environment and Planning C: Government and Policy, 26(2), 315-334.
  • Morris, M. ve Stevens, P. (2009). Evaluation of the Growth Services Range: Statistical analysis using firm-based performance data. Research and Evaluation, Ministry of Economic Development, Government of New Zealand.
  • Onay, Ü. G. (2013). Kadın girişimciliğini etkileyen sosyo-kültürel faktörler: Isparta KOSGEB girişimcilik destekleri üzerine bir araştırma. (Yüksek Lisans Tezi), SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Özkal, L. ve Sönmez, F. (2017). Girişimcilik kavramı, uygulamalı girişimcilik ve Nazilli'deki uygulamalari. Nazilli Ticaret Odası. Çevrimiçi Erişim (30-07-2017).
  • Resmi Gazete (2012). Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Kanun. Kanun No: (Resmi Gazete Sayısı: 28457). Yayın Tarihi: 04 Kasım 2012, Sayı: 2012/3834, Başbakanlık, Ankara.
  • Resmi Gazete. (2017). Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanun. (20.4.1990 tarih ve 20498 sayı). Çevrimiçi Erişim (29.05.2017): http://www.kosgeb.gov.tr/Content/Upload/Dosya/Yonetmelikler/ KOSGEB_Kurulu%C5%9F_Kanunu.pdf.
  • Tefek, A. (2016). KOBİ'lerde kurumsallaşma ve örgütsel performans ilişkisi: Konya sanayi işletmeleri araştırması. (Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • TUİK, T. İ. K. (2016). Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2016. Türkiye İstatistik Kurumu Bülteni. Çevrimiçi Erişim (21-05-2017): http://www.tuik.gov.tr/.
  • Üzülmez, H. (2008). Girişimcilik ve Konya’da Girişimciliğin Geleceği. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 3(2), 21-31
  • Yıldız, S. B. (2013). KOBİ'lere sağlanan kamu desteklerinde etki değerlendirilmesinin önemi. CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 381-390.
There are 30 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Business Administration
Journal Section Articles
Authors

Ali Şükrü Çetinkaya

Kezban Ay This is me

Publication Date August 25, 2017
Submission Date June 5, 2017
Acceptance Date August 9, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 17

Cite

APA Çetinkaya, A. Ş., & Ay, K. (2017). KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİNİN AMACINA ULAŞMA DÜZEYİ: KONYA İLİ ARAŞTIRMASI. Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 17, 19-34. https://doi.org/10.30976/susead.348111