BibTex RIS Cite

Bazı Erkenci Sofralık Üzüm Çeşitlerinde Tane Kalite Özellikleri

Year 2013, Issue: 2 - Year: 2013 Issue: 2, 65 - 70, 01.07.2013

Abstract

Sofralık olarak değerlendirilen üzüm çeşitlerinde; salkım özelliklerinin yanı sıra tanelerin sahip olduğu kimyasal ve
fiziksel özellikler kaliteyi etkileyen önemli parametrelerdir. Bu çalışmada, bazı erkenci sofralık üzüm çeşitleri (Ora, Prima,
Flame Seedless, Superior Seedless, Trakya İlkeren ve Ergin Çekirdeksizi) kullanılarak, tanelerin bazı fiziksel ve kimyasal
özellikleri incelenmiştir. Tane yarılma direnci, tane eti sertliği, tane elastikiyeti, SÇKM, pH ve olgunluk indisi özellikleri
bakımından en yüksek değerler, Süperior Seedless çeşidinde saptanmıştır. Prima çeşidinin tanede çekirdek(izi) sayısı, tane
kopma kuvveti ve asitlik içeriği, diğer çeşitlerden yüksek bulunmuştur. Superior Seedless, Prima, Trakya İlkeren çeşitlerinde
ise tane ağırlığı, tane hacmi ve tane eni değerlerinin öteki çeşitlerden yüksek olduğu saptanmıştır. İncelenen özelliklerden
tanenin kopma kuvveti ile çekirdek(izi) sayısı (r = 0.76), tane ağırlığı, tane hacmi, tane boyutları (r = 0.54-0.69) arasında;
tane yarılma direnci ile tane ağırlığı (r = 0.73), tane eti sertliği (r = 0.91), tane elastikiyeti (r = 0.84) arasında pozitif ilişkiler
saptanmıştır.

Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars

Year 2013, Issue: 2 - Year: 2013 Issue: 2, 65 - 70, 01.07.2013

Abstract

In addition to clusters properties, berry’s chemical and physical properties affecting the quality are important parameters in cultivars considered as table grape. In this study, some physical and chemical features in berries were examined by employing early table grape cultivars (Ora, Prima, Flame Seedless, Superior Seedless, Trakya İlkeren and Ergin Çekirdeksizi). The highest values of berry cracking tolerance, berry flesh firmness, berry elasticity, TSS, pH, TSS/Acidity were obtained from Superior Seedless. The berry seed number, berry removal force and acidity of Prima cultivar was found to be higher than other grape cultivars. The berry weight, berry volume and berry width values were all higher in 'Superior Seedless', 'Prima' and 'Trakya İlkeren' cultivars than the other cultivars. In examined the features, positive correlation was identified between berry removal force and seed(trace) number (r = 0.76) and berry weight, berry volume, berry dimension (r = 0.54 - 0.69); and between berry cracking tolerance and berry weight (r= 0.73), berry flesh firmness (r= 0.91), berry elasticity (r= 0.84)

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA33DY84MY
Journal Section Research Article
Authors

Önder Kamiloğlu This is me

Publication Date July 1, 2013
Published in Issue Year 2013 Issue: 2 - Year: 2013 Issue: 2

Cite

APA Kamiloğlu, Ö. (2013). Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars. Reserach Journal of Agricultural Sciences(2), 65-70.
AMA Kamiloğlu Ö. Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). July 2013;(2):65-70.
Chicago Kamiloğlu, Önder. “Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2 (July 2013): 65-70.
EndNote Kamiloğlu Ö (July 1, 2013) Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 65–70.
IEEE Ö. Kamiloğlu, “Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 2, pp. 65–70, July 2013.
ISNAD Kamiloğlu, Önder. “Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars”. Reserach Journal of Agricultural Sciences 2 (July 2013), 65-70.
JAMA Kamiloğlu Ö. Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013;:65–70.
MLA Kamiloğlu, Önder. “Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars”. Reserach Journal of Agricultural Sciences, no. 2, 2013, pp. 65-70.
Vancouver Kamiloğlu Ö. Berry Quality Characteristics of Some Early Table Grape Cultivars. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2013(2):65-70.