Sofralık olarak değerlendirilen üzüm çeşitlerinde; salkım özelliklerinin yanı sıra tanelerin sahip olduğu kimyasal ve
fiziksel özellikler kaliteyi etkileyen önemli parametrelerdir. Bu çalışmada, bazı erkenci sofralık üzüm çeşitleri (Ora, Prima,
Flame Seedless, Superior Seedless, Trakya İlkeren ve Ergin Çekirdeksizi) kullanılarak, tanelerin bazı fiziksel ve kimyasal
özellikleri incelenmiştir. Tane yarılma direnci, tane eti sertliği, tane elastikiyeti, SÇKM, pH ve olgunluk indisi özellikleri
bakımından en yüksek değerler, Süperior Seedless çeşidinde saptanmıştır. Prima çeşidinin tanede çekirdek(izi) sayısı, tane
kopma kuvveti ve asitlik içeriği, diğer çeşitlerden yüksek bulunmuştur. Superior Seedless, Prima, Trakya İlkeren çeşitlerinde
ise tane ağırlığı, tane hacmi ve tane eni değerlerinin öteki çeşitlerden yüksek olduğu saptanmıştır. İncelenen özelliklerden
tanenin kopma kuvveti ile çekirdek(izi) sayısı (r = 0.76), tane ağırlığı, tane hacmi, tane boyutları (r = 0.54-0.69) arasında;
tane yarılma direnci ile tane ağırlığı (r = 0.73), tane eti sertliği (r = 0.91), tane elastikiyeti (r = 0.84) arasında pozitif ilişkiler
saptanmıştır.
In addition to clusters properties, berry’s chemical and physical properties affecting the quality are important parameters in cultivars considered as table grape. In this study, some physical and chemical features in berries were examined by employing early table grape cultivars (Ora, Prima, Flame Seedless, Superior Seedless, Trakya İlkeren and Ergin Çekirdeksizi). The highest values of berry cracking tolerance, berry flesh firmness, berry elasticity, TSS, pH, TSS/Acidity were obtained from Superior Seedless. The berry seed number, berry removal force and acidity of Prima cultivar was found to be higher than other grape cultivars. The berry weight, berry volume and berry width values were all higher in 'Superior Seedless', 'Prima' and 'Trakya İlkeren' cultivars than the other cultivars. In examined the features, positive correlation was identified between berry removal force and seed(trace) number (r = 0.76) and berry weight, berry volume, berry dimension (r = 0.54 - 0.69); and between berry cracking tolerance and berry weight (r= 0.73), berry flesh firmness (r= 0.91), berry elasticity (r= 0.84)
Other ID | JA33DY84MY |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 2 - Year: 2013 Issue: 2 |