BibTex RIS Cite

İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması

Year 2015, Volume: 8 Issue: 2, 62 - 67, 01.07.2015

Abstract

Börülce bitkisi sıcağı seven, kalıtsal olarak kurağa dayanıklı, sulanamayan, düzensiz yağış alan, verimsiz ve kumlu topraklarda bile başarıyla
yetiştirilebilen bir baklagil bitkisidir. Son yıllarda gündemde olan küresel ısınmaya bağlı olarak çok az yağış alan bölge ve koşullarda rahatlıkla
yetiştirilebilmektedir. Kahramanmaraş yöresinde yoğun olarak ikinci ürün mısır tarımı yapılmaktadır. Yaz sezonunda Kahramanmaraş’ta
nemin düşük olmasından dolayı, mısır bitkisi için 7-11 kez sulamaya gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmada, daha az suya gereksinim
duyulabileceği ve mısır bitkisi ile ekim nöbetine girebileceği düşüncesiyle, 10 yerel börülce genotipi iki farklı bitki (sıra üzeri 7 ve 10 cm)
sıklığında yetiştirilmiştir. Araştırmada çiçeklenme süreleri, bitki boyu, ilk dal yüksekliği, dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla sayısı, bakla
uzunluğu, kuru ot ağırlığı, ADF (Acid Detergent Fiber), NDF (Neutral Detergent Fiber) ve protein oranı gibi özellikler incelenmiştir. Araştırma
sonucunda, yüksek sıcaklığın bakla bağlamayı etkilediği, kuşların börülce bitkisini çok sevdiği ve zarar verdiği, mısır bitkisine göre daha az
sulamaya gereksinim duyulduğu, ekimin 15 Temmuz’dan önce yapılması gerektiği belirlenmiştir. Bitki sıklıklarının etkisi istatistiki olarak,
ilk dal yüksekliği, dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla uzunluğu üzerinde önemli olmuştur. Börülce genotiplerinin çiçeklenme süresi (50-78
gün), bitki boyu (63-109 cm), ilk dal yüksekliği (2-9 cm), dal sayısı (7-15 adet), bakla sayısı (3-7 adet), ADF (% 36-43), NDF (% 48-55), kuru
ot verimi (1228-2053 kg/da) ve protein oranı (18-21) yönünden kendi aralarında istatistiki olarak önemli farklılıklar olduğu kaydedilmiştir.

Investigation of Plant Densities on Local Cowpea Genotypes as Second Crop Grown

Year 2015, Volume: 8 Issue: 2, 62 - 67, 01.07.2015

Abstract

Cowpea is a leguminous plant that is loving heat, resistant hereditary drought, even can be grown successfully non-irrigated and irregular rainfall region, in barren and sandy soil. It can be easily grown in very little rainfall area and conditions of region as depending on global warming on the agenda in recent years. The second crop corn is cultivated intensively in Kahramanmaraş region. The irrigation is needed 7-11 times due to low humidity in Kahramanmaraş in time of corn growing season. In this study, 10 local genotypes were grown in two plant density (intra-row spacing 7 and 10 cm) due to ideas that cowpea is necessary less water than corn and it can be enter the rotation with corn. In the trial, the flowering time, plant height, first branch height, number of branches, first pod height, number of pods, pod length, straw weight, ADF (acid detergent fiber), NDF (Neutral Detergent Fiber), and protein ratio of cowpea plants were investigated. As a result, they were determined that the adverse effect of high temperature on binding pods, the birds were very love and harm to cowpea, the irrigation is less needed than corn. The impact of plant densities on first branch height, number of branches, first pod height, pod length were significant as statistically. The statistically significant differences among cowpea genotypes were recorded in terms of flowering time (50-78 days), plant height (63-109 cm), first branch height (2-9 cm), number of branches , number of pods , ADF NDF , straw weight (1228-2053 kg/da) and protein ratio

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA57YF96KJ
Journal Section Research Article
Authors

Leyla İdikut This is me

Tahsin Beycioğlu This is me

Gülay Zulkadir This is me

Mustafa Çölkesen This is me

Publication Date July 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 8 Issue: 2

Cite

APA İdikut, L., Beycioğlu, T., Zulkadir, G., Çölkesen, M. (2015). İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, 8(2), 62-67.
AMA İdikut L, Beycioğlu T, Zulkadir G, Çölkesen M. İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). July 2015;8(2):62-67.
Chicago İdikut, Leyla, Tahsin Beycioğlu, Gülay Zulkadir, and Mustafa Çölkesen. “İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8, no. 2 (July 2015): 62-67.
EndNote İdikut L, Beycioğlu T, Zulkadir G, Çölkesen M (July 1, 2015) İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8 2 62–67.
IEEE L. İdikut, T. Beycioğlu, G. Zulkadir, and M. Çölkesen, “İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), vol. 8, no. 2, pp. 62–67, 2015.
ISNAD İdikut, Leyla et al. “İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 8/2 (July 2015), 62-67.
JAMA İdikut L, Beycioğlu T, Zulkadir G, Çölkesen M. İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2015;8:62–67.
MLA İdikut, Leyla et al. “İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, vol. 8, no. 2, 2015, pp. 62-67.
Vancouver İdikut L, Beycioğlu T, Zulkadir G, Çölkesen M. İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Yerel Börülce Genotiplerinde Bitki Sıklığının Araştırılması. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2015;8(2):62-7.