BibTex RIS Cite

Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi

Year 2012, Issue: 1 - Year: 2012 Issue: 1, 97 - 100, 01.02.2012

Abstract

Bu çalışma, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Diyarbakır ili yağışa dayalı şartlarda 2010-2011 yetiştirme sezonunda yürütülmüştür.
Çalışmada, Rusya’dan temin edilen 5 adet yazlık makarnalık buğday çeşidi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak ekilen 7 adet
yazlık makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Yapılan varyans analizinde, incelenen özellikler bakımından tane verimi, hektolitre
ağırlığı, bin dane ağırlığı ve irmik rengi bakımından % 1, protein ve mini sds oranı bakımından ise %5 seviyesinde önemli farklılıklar
belirlenmiştir. Karakterler arasındaki korelasyon analizinde, hektolitre ile tane verimi ve bin tane ağırlığı arasında % 1 düzeyinde pozitif
yönde, hektolitre ve bin dane ağırlığı ile irmik rengi arasında %5 düzeyinde negatif yönde önemli ilişki tespit edilirken diğer karakterler
arasında ilişki tespit edilememiştir. Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre; tane verimi 431.8 ile 530.3 kg da-1, hektolitre ağırlığı 75.9 ile
82.2 g, bin tane ağırlığı 34.7 ile 49.4 g, protein değeri %10.7-11.4, mini SDS 7.5-14.1 ml, irmik rengi b değeri 18.7-24.9 arasında
değişmiştir. Bu çalışmada tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve protein oranı bakımından yerli çeşitler, özellikle bulgur ve
makarna sanayicilerinin üzerinde durduğu mini sds ve irmik rengi parametreleri bakımından ise yurt dışında tescilli çeşitler öne çıkmıştır.
Yapılacak kalite ağırlıklı çalışmalarda yurt dışından getirilen bu çeşitlerin tercih edilmesi kaliteyi artıracaktır.

Evaluation of Parameters Some of Domestic and Foreign Durum Wheat Varieties in Terms of Quality

Year 2012, Issue: 1 - Year: 2012 Issue: 1, 97 - 100, 01.02.2012

Abstract

This investigation was carried out in 2010-2011 growing season in Diyarbakır conditions in Southeast Anatolia Region. I the study, used total of twelve durum wheat varieties, three of them obtained from Rusia and seven of them already cultivated at the Southeast Anatolia Region. The analysis of variance, significant differences were examined in terms of features grain yield, hectoliter weight, thousand grain weight and semolina color 1%, in terms of protein content and ratio mini-sds in the level of 5%. The correlation analysis between characters, it found positive correlations between hectoliters of grain yield and thousand grain weight level of 1%, found negative correlations between hectolitre weight and thousand grain weight and semolina color correlation level of 5%, the relationship between the other characters could not be identified. According to the results obtained from the analysis, The average values among the durum wheat varieties hectoliter weight changed between 75.9 and 82.2 g, thousand grain weight between 34.7 and 49.4 g and grain yield between 431.8 and 530.3 kg/da-1, protein content between 10.7 and 11.4%, mini SDS between 7.5 and 14.1 ml, the value of b yellow index between 18.7 and 24.9. In this study, in terms of grain yield, hectoliter weight, thousand grain weight and protein content domestic varieties, in terms of mini-sds and color of semolina parameters which is important aspect bulghur and pasta industrialists, came to the fore which registered from abroad. The quality will improve if these varieties, obtained from abroad, prefer in studies

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA82MK29RH
Journal Section Research Article
Authors

Enver Kendal This is me

Sertaç Tekdal This is me

Hüsnü Aktaş This is me

Mehmet Karaman This is me

Publication Date February 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Issue: 1 - Year: 2012 Issue: 1

Cite

APA Kendal, E., Tekdal, S., Aktaş, H., Karaman, M. (2012). Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi(1), 97-100.
AMA Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). February 2012;(1):97-100.
Chicago Kendal, Enver, Sertaç Tekdal, Hüsnü Aktaş, and Mehmet Karaman. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, no. 1 (February 2012): 97-100.
EndNote Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M (February 1, 2012) Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 97–100.
IEEE E. Kendal, S. Tekdal, H. Aktaş, and M. Karaman, “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”, Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online), no. 1, pp. 97–100, February 2012.
ISNAD Kendal, Enver et al. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi 1 (February 2012), 97-100.
JAMA Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012;:97–100.
MLA Kendal, Enver et al. “Kalite Parametreleri Yönünden Yerli Ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi”. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, no. 1, 2012, pp. 97-100.
Vancouver Kendal E, Tekdal S, Aktaş H, Karaman M. Kalite Parametreleri Yönünden Yerli ve Yabancı Bazı Makarnalık Buğday Çeşitlerinin Değerlendirilmesi. Tarım Bilim. Araşt. Derg. (online). 2012(1):97-100.