Akdeniz havzası, turunçgil meyvelerinin sofralık üretimini sağlayacak uygun ekolojik koşullara sahiptir. Ancak turunçgil
meyvelerinin kalite parametreleri ekolojilere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle çeşitlerin farklı ekolojilerde yetiştirilerek kendi
ekolojisinde ve farklı ekolojide karşılaştırılması ve hangi ekolojide hangi çeşitlerin yetiştirilmesinin daha uygun olduğunun belirlenmesi
büyük önem taşımaktadır.
Bu çalışmada Çukurova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Güzelyurt kazası ekolojik koşullarında yetiştirilen Flame, Rio
Red ve Star Ruby altıntop çeşitlerinin bazı meyve kalite parametreleri karşılaştırılmıştır. Her iki lokasyonda çeşitlerin derim döneminde
meyve ağırlığı (g), meyve uzunluğu (mm), meyve genişliği (mm), kabuk kalınlığı (mm), çekirdek sayısı (adet), titre edilebilir asitlik (%),
SÇKM (%), SÇKM/Asitlik oranı ve usare miktarı (%) incelenmiştir. Ayrıca çeşitlerin meyve suyu renkleri L, a*, b*, Chroma ve hueo
cinsinden belirlenmiştir.
Bu çalışma sonucunda her iki ekolojide de en ağır meyveler Rio Red çeşidinde saptanmış, KKTC koşullarında tüm çeşitlerin meyve
kabuk kalınlığının ve çekirdek sayısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Her iki lokasyonda da en yüksek SÇKM/Asit oranı ve en koyu meyve suyu rengi Rio Red çeşidinden elde edilmiştir
Mediterranean basin has suitable ecological conditions to enable the edible production of citrus fruits. However fruit quality traits may
differ depending on ecological conditions. Thus comparing cultivars by growing them under different ecologies and determining the most appropriate conditions for each cultivar have great importance in terms of a fruit quality.
In this study some fruit quality traits of Flame, Rio Red and Star Ruby grapefruit cultivars which are grown under two ecological
conditions, Adana and Güzelyurt (North Cyprus Turkish Republic-NCTR) were compared. In both location fruit weight (g), height (mm),
diameter (mm), rind thickness (mm), seed number, total soluble solids (TSS), titratable acidity (TA), TSS/TA ratio and fruit juice content
(%) of grapefruit cultivars were investigated at the optimum harvest time. Also fruit juice colors of cultivars were determined in terms of
L, a*, b*, Chroma and hueo.
As a result of this study, the highest fruit weight was obtained in Rio Red and all cultivars grown under NCTR were found higher then
those growing under Cukurova ecological conditions in terms of rind thickness and seed number per fruit. In both locations the highest
TSS/TA ratio and a* were obtained in Rio Red cultivar.
Other ID | JA66AK33TN |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 1 - Year: 2013 Issue: 1 |