Bu çalışma, Kalsiyum klorit’in, çilekte meyve ve gövde çürümelerine neden olan Kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers & F) hastalığına
etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. 2005-2006 yıllarında, Tokat koşullarında yürütülen çalışmada Maraline çilek çeşidi
kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede 4 farklı Kalsiyum klorür dozu
(%0,5, %1, %2 ve %3) ve Kontrol olarak saf su kullanılmıştır. Çileklerin ilk çiçek oluşturmaya başladığı tarihten itibaren birer hafta arayla
5 kez Kalsiyum klorit uygulaması yapılmıştır. İlk uygulamadan yaklaşık bir ay sonra, çilek meyveleri hasat edilmiştir. Hasat edilen
meyveler çeşme suyunda yıkanmış ve yüzeyi kuruduktan sonra 2x104 spor/ml’lik B. cinerea spor konsantrasyonu püskürtülerek inokule
edilmiştir. Meyveler, 22±3 ºC’de %85 nem koşullarında 15X12 cm şeffaf plastik kaplar içerisinde 5 gün süreyle inkübasyona bırakılmıştır.
Üçüncü günden itibaren kontrol grubu meyveleri ile %0,5 ve %1’lik Kalsiyum Klorit uygulaması yapılan meyvelerde çürümeler
görülmüştür. Buna rağmen, %2 ve %3’lük Kalsiyum Klorit uygulamalarında ise denemenin sonlandırıldığı 5. güne kadar kurşuni küf
gelişimi görülmemiştir. Ancak kurşuni küf gelişiminin engellendiği %3 lük CaCl dozu yapraklarda fitotoksik etki yaparak yanıklığa neden
olmuştur. Sonuç olarak çilekte hasat sonrası kurşuni küf hastalığının önlenmesi ve meyve sertliğinin korunması için %2 ‘lik Kalsiyum
klorit uygulaması önerilebilir.
This study was aimed to determinen the effect of pre-harvest calsium chloride (CaCl2) application on gray mold (Botrytis cinerea Pers & F) disease of strawberry. The experiments were carried out in 2005-2006 growing seasons under Tokat climatic conditions and Maraline strawberry cultivar was used. The experiment has been established as a randomized complete block design with three replications. In the experiment 4 different doses of CaCl2 (0.5%,% 1,% 2,% 3) and distilled water was used as the control. At the beginning of first flower set, five CaCl2 applications were performed in one week intervals. Approximately one month after the first application, strawberry fruit has been harvested. Harvested fruits were washed under tab water and dried and sprayed with B. cinerea spore suspension (2x104 spore/ml) until run off and placed in 15x12 cm plastic boxs (5 fruit per box), than incubated at 22±3 ºC, 85% relative humidity for five days. From the third day of incubation fruit decay due to gay mold disease was observed in control, 0.05% and 1% CaCl2 treatments. Despite this, in 2% and 3% Calcium Chloride applications there was no fruit rot due to gray mold disease. However, 3% CaCl2 treatment caused fitotoxic effects on leafs of strawberry plants resulting severe leaf blight. It is concluded that sprays of 2% CaCl2 can be recommended in strawberry culture to extend postharvest strawberry fruit hardness and gray mold disease prevention
Other ID | JA33KM74RZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2013 |
Published in Issue | Year 2013 Issue: 1 - Year: 2013 Issue: 1 |