Günümüzde sağlık yararları
açısından bitkilerin incelenmesi üzerine pek çok araştırma bulunmaktadır.
Özellikle besinlerde bulunan biyoaktif bileşikler olarak bilinen polifenoller
ile ilgili çalışmalar ilgi çekicidir. Polifenoller flavonoidler ve non-flavonoidler
olak üzere iki sınıfa ayrılırlar. Literatürde en
fazla araştırma konusu olan fenolik bileşik, non-flavonoidlerin alt grubu olan
stilbenlerde yer alan resveratroldür. Resveratrol üzümde
mekanik yaralanmalar, fungal enfeksiyonlar gibi biyotik ve çevre koşulları, UV
radyasyonu gibi abiyotik strese karşı savunma mekanizması olarak oluşturulan sekonder bir metabolittir. Üzümde ve fermente üzüm
suyundaki miktarı birçok etmene bağlı olarak değişmektedir. Bu değişkenler,
üzümün çeşidi, vejetasyon süresi, bağda uygulanan kültürel işlemler, bağın
maruz kaldığı iklim koşulları, üzümün fermente üzüm suyuna işlenmesi
sırasındaki prosesler, maserasyon süresi gibi birçok araştırmacının yaptıkları
çalışmalarla kanıtladıkları kritik faktörlerdir. Bu çalışmada, üzüm ve üzüm
suyundaki resveratrol miktarının belirtilen faktörlere göre değişkenliği
vurgulanacak ve sağlık yararları kanıtlanmış bu biyolojik aktif maddenin
kontrollü yetiştirme koşulları ve ürüne işlenme basamakları ile miktarının
arttırılabileceği konusu tartışılacaktır.
Derlemede dünyada ve Türkiye’de, resveratrol miktarını etkileyen
faktörlerin literatürde “Terrior”olarak tanımlanan bölgelere göre genel
isimlendirilmesi kapsamında yapılan çalışmalar özetlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 11 Issue: 2 |