Research was conducted at the experimental fields of Aegean Agricultural Research Institute (AARI) to determine the relationship between yield and yield components of oat (Avena sativa L.) in 2009-2010 and 2010-2011 two yield trials (OYT-1 and OYT-2). There were 25 genotypes in each trial. Experimental design was completely randomized block design with four replications in the both trials. This relationship between the mean values obtained on yield and yield components were evaluated according to the test correlation and path analysis. The rates of protein, oil, starch, nutritious fiber, beta glucan, glume, and ash in grain; addition, plant height, grain size, harvest index, panicula height, number of spikelet in a panicula, number of grain in a panicula, grain weight in panicle, thousand kernel weight, test weight and grain yield were evaluated. According to the results; the correlations between yield and yield components including test weight, thousand kernel weight, grain size and harvest index were positive and significantly important. Harvest index had the highest correlation coefficient. Harvest index, grain weight in panicula, test weight, starch, protein, panicula height, number of spikelet in a panicula and plant height had positive and significant direct effect on grain yield. Correlation and Path analysis results suggested that harvest index, grain weight in a panicula and test weight be needed to be raised for higher grain yield.
Araştırma yulafta (Avena sativa L.) verim yönünden özellikler arası ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışma, 2009-2010 ve 2010-2011 üretim yıllarında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) deneme tarlalarında 2 farklı yulaf verim denemesi (YVD-1 ve YVD-2) şeklinde yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak her bir verim denemesinde 25 genotip yer almıştır. Verim denemeleri, tesadüf blokları deneme deseninde dört tekerrürlü olarak kurulmuştur.Bu denemelerden elde edilen ortalama değerler üzerinden verim ve verim öğeleri arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizine göre değerlendirilmiştir. Araştırmada protein, yağ, nişasta, besinsel lif, beta glukan, kavuz oranı, kül, bitki boyu, tane iriliği, hasat indeksi, salkım boyu, salkımda başakçık sayısı, salkımda tane sayısı, salkımda tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tane verimi kriterleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; tane verimi ile hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane iriliği, hasat indeksi arasında önemli ve pozitif yönde korelasyon bulunmuştur. Path analizinde verim ile olan doğrudan etkiler incelendiğinde, sırasıyla hasat indeksi, salkımda tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, nişasta, protein, salkım boyu, salkımda başakçık sayısı ve bitki boyu özelliklerinin yüksek olumlu yönde değerler taşıdığı görülmüştür. Korelasyon ve Path analizi sonuçlarının aynı doğrultuda olduğu saptanmış ve tane verimi için yapılacak ıslah çalışmalarında hasat indeksi, salkımda tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığının seleksiyon ölçütü olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | January 22, 2016 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 24 Issue: 2 |