In this study, the relationship between bread volume and some quality
parameters of bread wheat genotypes belonging to 9 trials grown in 6 locations
in 2010-2011 growing season were investigated. In the study, hardness, test and
thousand kernel weights, flour yield, Zeleny and modified Zeleny sedimentation,
protein content, alveograph (W, P, L, G) and farinograph (stability, softening
degree, water absorption) parameters, wet and dry glutens, gluten index,
falling number, bread volume and weight values were determined and correlations
between bread volume and other parameters were investigated. According to
results, positive (p<0.01) correlations between bread volume and Zeleny
sedimentation, modified zeleny sedimentation, grain protein content, alveograph
parameters (W, L, G), wet gluten, dry gluten, bread weight were determined
while there were negative (p<0.01) correlations between bread volume and
test weight, thousand kernel weight, flour yield. Beside, regressions
relationships were examined between bread volume and parameters having
significant correlations with bread volume. Regression equations having the
highest coefficients of determination (R2) were obtained from dry
and wet gluten parameters.
Bu çalışmada; 2010-2011
ürün yılında 6 lokasyonda yetiştirilen 9 denemeden elde edilen ekmeklik buğday
genotipinde, ekmek hacmi ile bazı kalite parametreleri arasındaki ilişkiler
incelenmiştir. Araştırmada; hektolitre ve bin tane ağırlığı, tane sertliği, un
verimi, Zeleny ve beklemeli Zeleny sedimentasyon değerleri, protein oranı,
alveograf (W, P, L, G), farinograf (stabilite, yumuşama derecesi, su
absorbsiyonu) ve glutograf parametreleri, yaş gluten, kuru gluten, gluten
indeks, düşme sayısı, ekmek hacmi ve ağırlığı değerleri belirlenmiş, ekmek hacmi
ile diğer parametreler arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Çalışma
sonucunda ekmek hacmi ile yaş ve kuru gluten miktarı, Zeleny ve beklemeli
Zeleny sedimentasyon değeri, tane protein oranı, ekmek ağırlığı ve alveograf
parametreleri (W, G, L) ile pozitif korelasyon (p<0.01) değerleri elde
edilirken, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı ve un verimi ile negatif
(p<0.01) korelasyon değerleri belirlenmiştir. Ayrıca, ekmek hacmi ile önemli
korelasyon katsayısına sahip kalite parametreleri ve ekmek hacmi arasındaki
regresyon da incelenmiş ve en yüksek belirtme katsayısına (R2) sahip
regresyon eşitlikleri kuru ve yaş gluten parametrelerinden elde edilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |