Bu çalışma üç mısır
varyetesinde (patlak mısır, at dişi mısır ve şeker mısır) 2013-2014 yıllarında
Kahramanmaraş Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu’nda
yabancı ot kontrolü için kritik periyodun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Çalışma sonucunda dört parametreli log-logistik model yardımıyla yabancı otlu
ve yabancı otsuz sürenin oransal mısır verimine olan etkisi hesaplanmıştır.
Mısır varyetelerinin oransal verimi yabancı otlu veya yabancı otsuz periyottan
etkilenmiştir. Yabancı otlu süre arttıkça her iki yılda da mısır verimleri
önemli oranda azalmıştır. Patlak mısırda yabancı otsuz kalması gereken süre
kabul edilebilir %10 verim kaybında 2013 yılında 145–530 GDD (V1-V8 yapraklı
dönem) olurken, 2014 yılında156–550 GDD (V1–V8 yapraklı dönem) olarak
hesaplanmıştır. At dişi mısırda 2013 yılında 228–640 GDD (V2–V10 yapraklı
dönem) belirlenirken, 2014’de ise 200–521 GDD (V2–V8 yapraklı dönem)
saptanmıştır. Şeker mısırda ise bu süreler 2013 yılında 258–520 GDD (V3–V8
yapraklı dönem) ve 2014 yılında ise 217–512 GDD (V2–V8 yapraklı dönem) olduğu
belirlenmiştir. Bu çalışma sonucunda %10 verim kaybı göz önünde
bulundurulduğunda mısır varyetelerine bakılmaksızın mısırın V2 yapraklı
dönemden itibaren başlamak üzere V10 yapraklı döneme kadar yabancı otlarla
mücadele edilmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.
Field
experiments were conducted in 2013 and 2014 in the Agricultural Research
Institute, Kahramanmaras, Turkey to determine the effects of three corn
varieties (pop corn, dent corn and sweet corn) on the critical period for weed
control (CPWC) in corn. A four parameter log-logistic model was fit to data
relating relative crop yield to both increasing duration of weed interference
and length of weed-free period. The relative yield of corn was affected by the
duration of weed-infested or weed-free period, regardless of the corn
varieties. Increasing periods of weed interference significantly reduced corn
yields in both years. In the pop corn, the CPWC ranged from 145–530 GDD (V1–V8
growth stages) in 2013 and 156–550 GDD (V1–V8 growth stages) in 2014 based on the
10% acceptable yield loss (AYL) level. In the dent corn, the CPWC ranged from
228–640 GDD in 2013 (V2–V10 growth stages) and 200–521 GDD (V2–V8 growth
stages) in 2014. Also in the sweet corn, the CPWC ranged from 258–520 GDD in
2013 (V3–V8 growth stages) and 217–512 GDD (V2–V8 growth stages) in 2014. The
main practical implication of this study is that the weed management should be
initiated around V2 stage of corn and maintained weed free up to V10 stage in
order to prevent yield losses.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 30, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-1 |