Bu araştırmada, nohut tanesinde
bulunan önemli kalite unsurları arasındaki ilişkiler ile protein miktarı
üzerine diğer kalite parametrelerinin doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiş
ve cluster analizi ile dendrogram oluşturulmuştur. Yapılan
istatistiksel analizler sonucunda, protein oranı ile nitrojensiz öz
maddeler arasında önemli-negatif (-0.8030**) ilişki tespit edilirken, protein
oranı ile kükürt miktarı arasında önemli-pozitif (0.7535*) ilişki bulunmuştur.
Yapılan path analizine göre doğrudan etkilerinin yüksek olması nedeniyle
protein oranına yönelik yapılacak olan çalışmalarda yağ oranı, bor miktarı,
fosfor miktarı ve nitrojensiz öz maddeler oranı üzerinde durulması gerektiği
sonucuna varılmıştır. Nohut genotipleri üzerinde yapılan cluster analizi sonucunda
genotiplerin başlıca 2 gruba ayrıldığı ve mesafenin 1.74-5.93 değerleri
aralığında değişim gösterdiği belirlenmiştir.
In the present study, relations amongst the important quality parameters,
direct-indirect effects on protein ratio in chickpea seeds were evaluated and
dendrogram was made by cluster analysis. Statistical analysis showed that there
was significant-negative relation between (-0.8030**) protein ratio and
non-nitrogenous pith substances while there was significant-positive (0.7535*)
relation between protein ratio and sulfur content. Results of the path analysis
showed that oil ratio, content of boron and phosphorus and content of
non-nitrogenous pith substances are important characteristics in case of
protein based Works due to having high value of direct effect. Cluster
analysis showed 2 main groups and distance among the genotypes was ranged from
1.74 to 5.93 values.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |