Gıda ürünleri talep esnekliklerinin tahmini, gerek tarım ekonomisi ve gerekse uygulamalı ekonomikçalışmalarda önemli çalışma alanlarından biridir. Bu çalışmanın amacı Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK)tarafından derlenmiş olan kesit veriler kullanılarak Türkiye'de hanehalkları tarafından tüketilen önemli gıdaürünlerinin talep esnekliklerini tahmin etmektir. Çalışmada, 42 gıda ürününe ait talep modeli, gelir ve fiyatesnekliklerini tahmin etmek amacıyla Heckman iki aşamalı tahmin yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarınagöre, gelir esnekliklerinin çoğunluğu pozitif ve birden küçüktür. Hesaplanan gelir esnekliğine göre, ekmekinferior (düşük mal) olarak saptanmıştır. Gelir esnekliği en yüksek olan ürünler ise sığır eti, koyun eti ve keçi etigibi kırmızı et ürünleridir. Gıda ürünleri fiyat talep esnekliklerinin büyük bölümünün ise birden küçük olduğutahmin edilmiştir. Kırmızı et, margarin, zeytinyağı, fındık ve sofralık zeytin fiyat esnekleri birden büyüktür
Estimating demand elasticities for food commodities has been important research issues in agricultural andapplied economics. The objective of this study is to estimate demand elasticities for important food products inTurkey by using cross sectional survey data from Turkish Statistical Institute (TurkStat). Heckman two-stageestimation procedure is used to estimate demand parameters, income and own-price elasticities for 42 foodproducts.According to the results, most of the income elasticities are positive and lower than 1. Income elasticityshows that bread is an inferior good for Turkish consumers. Red meats such as beef, sheep and goat meat have thehighest income elasticities among food commodities. Own price elasticities for most food commodities areinelastic, as expected. Red meats, margarine, olive oil, hazelnut and olive price elasticities are elastic
Other ID | JA35SG58HG |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2008 |
Submission Date | June 1, 2008 |
Published in Issue | Year 2008 Volume: 14 Issue: 1 ve 2 |