Research Article
BibTex RIS Cite

Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi

Year 2019, Volume: 25 Issue: 1, 15 - 25, 25.08.2019
https://doi.org/10.24181/tarekoder.470684

Abstract

Bu çalışmada, Türkiye Turunçgiller ihracatının 2001- 2016 yılları arasında
küresel pazarda rekabet gücünün analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla Açıklanmış
Karşılaştırmalı Üstünlükler Balassa, Grubel-Lloyd ve Net ihracat endeksleri kullanılmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre 2001-2016 yılları arasında Türkiye’nin turunçgiller
ürün grubunda güçlü bir rekabet gücüne sahip olduğu ifade edilmektedir. Endüstri
içi ticaretine ilişkin sonuçlara bakıldığında, 2001- 2016 yılları arasında
değerlerin 0,50 değerinden düşük olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle turunçgil
sektöründe endüstri içi ticaret seviyesinin düşük olduğu ifade edilmektedir. Çalışmada
kullanılan bir diğer endeks olan Net İhracat endeksi değerlerinden elde edilen
hesaplama sonuçlarında ise turunçgil sektörünün dikkate alınan bütün yıllarda
pozitif bir değer aldığı görülmektedir. Bu sonuç ise Türkiye Turunçgil sektörünün,
dikkate alınan yıllar arasında net ihracatçı ülke konumunda olduğunu
göstermektedir.







































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































References

  • Amighini, A. 2005. “China in the international fragmentation of production: Evidence from the ICT industry”. The European Journal of Comparative Economics Vol. 2, n. 2, pp. 203-21.
  • Balassa, Bela 1965. “Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage,” Manchester School of Economic and Social Studies, 33, 99–123
  • Balassa, B. 1977. “Revealed Comparative Advantage Revisited: An Analysis of Relative Export Shares of the Industrial Countries 1953-71”, The Manchester School of Economics and Social Studies, Vol. 45, No.4, December.
  • Bakhshinejad, M., Hassanzadeh, A. 2012. “Comparative Advantage of Selected Agriculture Products in Iran: a Revealed Comparative Advantage Assessment” Agrıcultura Tropıca Et Subtropıca, Vol. 45 (1) 2012, 45/1, 28-31, Doı: 10.2478/V10295-012-0004-9.
  • Banterle, A. 2005. “Competıtıveness and Agri-Food Trade: An Empırıcal Analysıs in The European Unıon” 11th Congress of the EAAE (European Association of Agricultural Economists), ‘The Future of Rural Europe in the Global Agri-Food System’, Copenhagen, Denmark, August 24-27.
  • Bashımov, G. 2017. “Orta Asya Ülkelerinde Yaş Meyve ve Sebze Sektörünün Dış Ticaret Yapısının Analizi” Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, yıl: 8, sayı: 13, Nisan-Eylül.Bojnec, Š., Fertő, I. 2004. “Agri-Food Export Competitiveness in European Union Countries” Journal of Common Market Studies, 53(3).
  • Deardorff A. 1980, 'The General Validity of the Law of Comparative Advantage', Journal of Political Economy, 88, 941-957.
  • Erlat, G., Erlat, H. 2004. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkeleri ile Olan Ticareti, 1990-2002, içinde GAP Bölgesinde Dış Ticaret ve Tarım, (Ed.: E. Uygur ve İ. Civcir), Ankara: TEK Yayını.
  • Erkan, B., Arpacı, B., Yaralı, F. ve Güvenç, İ. 2015. “Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18 (4), 70-76.Fertő, I., Hubbard, L. J. 2003. “Revealed Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian Agri-Food Sectors”, The World Economy.
  • Fidan, H. 2009. “Comparison of Citrus Sector Competitiveness between Turkey and EU-15 Member Countries” Hortscience 44(1):89–93.Frohberg, K., Hartmann, M. 1997. “Comparing Measures of Competitiveness” Discussion Paper, Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe, No. 2
  • Havrila, I., Gunawardana, P. 2003. “Analysing Comparative Advantage and Competitiveness: An Application to Australia's Textile and Clothing Industries, Australian Economic Papers, Volume 42, Issue 1 Pages 103- 117.
  • Hinloopen, J., Marrewijk, C.V. (2001). On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, 137 (1), 1-35.Krugell WF, Matthee M 2009. Measuring the export capability of South African regions. Development Southern Africa, 25(3): 459-474
  • Latruffe, L. 2010. “Competıtıveness, Productıvıty And Effıcıency In The Agrıcultural And Agrı-Food Sectors” OECD Food, Agriculture and Fisheries Working Papers, No. 30, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en.
  • Mangır, F., Fidan, A. 2017. “Grubel-Lloyd Endeksi İle Endüstri-İçi Ticaret Analizi: Tarım Sektörü Türkiye Örneği.” KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19 (33): 45-51.
  • Özçalık, M., Okur, A. 2013. “Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Gümrük Birliği Sonrası AB-15 ülkeleri Karşısındaki Rekabet Gücü”. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1), 205-223
  • Özçelik, A., Özer, O. O. 2008. “Yaş Meyve Sebze Dış Ticaretinin Açıklanmış Mukayeseli Üstünlükler İndeksi Yardımıyla Türkiye ve AB Ülkeleri Üzerine Rekabet Gücünün Analizi” 8.Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi Bursa.Saraçoğlu, B., Köse, N. (2000), “Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi”, Ankara: TEAE Yayın No: 39.
  • Şahin, D., 2015. “Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Endüstri-İçi Ticaretin Analizi: Türkiye ve Çin Örneği”. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi Cilt 3, Sayı 1, 2015, ss.1-9.Seymen, D. “Endüstri İçi Ticaret”http://debis.deu.edu.tr/userweb//dilek.seymen/dosyalar/Dilek%20Seymen-Endustri-iciTicaret.pdf (Erişim tarihi: 2018).

Analysis of the Competitiveness of Citrus Export in Turkey

Year 2019, Volume: 25 Issue: 1, 15 - 25, 25.08.2019
https://doi.org/10.24181/tarekoder.470684

Abstract

The purpose of this paper is to analyse the competitive performance of the Turkey for citrus trade in the global market during the period 2001-2016. To assess such performance the analysis considers comparative advantage and evaluates three indices: Balassa, Grubel- Lloyd and Net Export indices. According to the results that Turkey has a strong competitiveness for the citrus product between the years of 2001- 2016. The results of intra-industry trade indices it was determined that the values were lower than 0.50 between 2001 and 2016. Therefore, it is stated that the level of intra-industry trade in the citrus sector is low. In the results of the net export index, which is another index used in the study, it is observed that the citrus sector has a positive value for 2001- 2016 period. This means that, in citrus exports Turkey is a net exporter country for 2001- 2016. 

References

  • Amighini, A. 2005. “China in the international fragmentation of production: Evidence from the ICT industry”. The European Journal of Comparative Economics Vol. 2, n. 2, pp. 203-21.
  • Balassa, Bela 1965. “Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage,” Manchester School of Economic and Social Studies, 33, 99–123
  • Balassa, B. 1977. “Revealed Comparative Advantage Revisited: An Analysis of Relative Export Shares of the Industrial Countries 1953-71”, The Manchester School of Economics and Social Studies, Vol. 45, No.4, December.
  • Bakhshinejad, M., Hassanzadeh, A. 2012. “Comparative Advantage of Selected Agriculture Products in Iran: a Revealed Comparative Advantage Assessment” Agrıcultura Tropıca Et Subtropıca, Vol. 45 (1) 2012, 45/1, 28-31, Doı: 10.2478/V10295-012-0004-9.
  • Banterle, A. 2005. “Competıtıveness and Agri-Food Trade: An Empırıcal Analysıs in The European Unıon” 11th Congress of the EAAE (European Association of Agricultural Economists), ‘The Future of Rural Europe in the Global Agri-Food System’, Copenhagen, Denmark, August 24-27.
  • Bashımov, G. 2017. “Orta Asya Ülkelerinde Yaş Meyve ve Sebze Sektörünün Dış Ticaret Yapısının Analizi” Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, yıl: 8, sayı: 13, Nisan-Eylül.Bojnec, Š., Fertő, I. 2004. “Agri-Food Export Competitiveness in European Union Countries” Journal of Common Market Studies, 53(3).
  • Deardorff A. 1980, 'The General Validity of the Law of Comparative Advantage', Journal of Political Economy, 88, 941-957.
  • Erlat, G., Erlat, H. 2004. Türkiye’nin Orta Doğu Ülkeleri ile Olan Ticareti, 1990-2002, içinde GAP Bölgesinde Dış Ticaret ve Tarım, (Ed.: E. Uygur ve İ. Civcir), Ankara: TEK Yayını.
  • Erkan, B., Arpacı, B., Yaralı, F. ve Güvenç, İ. 2015. “Türkiye’nin Sebze İhracatında Karşılaştırmalı Üstünlükleri”. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi, 18 (4), 70-76.Fertő, I., Hubbard, L. J. 2003. “Revealed Comparative Advantage and Competitiveness in Hungarian Agri-Food Sectors”, The World Economy.
  • Fidan, H. 2009. “Comparison of Citrus Sector Competitiveness between Turkey and EU-15 Member Countries” Hortscience 44(1):89–93.Frohberg, K., Hartmann, M. 1997. “Comparing Measures of Competitiveness” Discussion Paper, Institute of Agricultural Development in Central and Eastern Europe, No. 2
  • Havrila, I., Gunawardana, P. 2003. “Analysing Comparative Advantage and Competitiveness: An Application to Australia's Textile and Clothing Industries, Australian Economic Papers, Volume 42, Issue 1 Pages 103- 117.
  • Hinloopen, J., Marrewijk, C.V. (2001). On the Empirical Distribution of the Balassa Index. Review of World Economics, 137 (1), 1-35.Krugell WF, Matthee M 2009. Measuring the export capability of South African regions. Development Southern Africa, 25(3): 459-474
  • Latruffe, L. 2010. “Competıtıveness, Productıvıty And Effıcıency In The Agrıcultural And Agrı-Food Sectors” OECD Food, Agriculture and Fisheries Working Papers, No. 30, OECD Publishing. http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en.
  • Mangır, F., Fidan, A. 2017. “Grubel-Lloyd Endeksi İle Endüstri-İçi Ticaret Analizi: Tarım Sektörü Türkiye Örneği.” KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 19 (33): 45-51.
  • Özçalık, M., Okur, A. 2013. “Türk Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Gümrük Birliği Sonrası AB-15 ülkeleri Karşısındaki Rekabet Gücü”. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1), 205-223
  • Özçelik, A., Özer, O. O. 2008. “Yaş Meyve Sebze Dış Ticaretinin Açıklanmış Mukayeseli Üstünlükler İndeksi Yardımıyla Türkiye ve AB Ülkeleri Üzerine Rekabet Gücünün Analizi” 8.Türkiye Tarım Ekonomisi Kongresi Bursa.Saraçoğlu, B., Köse, N. (2000), “Bazı Gıda Sanayilerinin Uluslararası Rekabet Gücü: Makarna, Bisküvi ve Un Sanayi”, Ankara: TEAE Yayın No: 39.
  • Şahin, D., 2015. “Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Endüstri-İçi Ticaretin Analizi: Türkiye ve Çin Örneği”. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi Cilt 3, Sayı 1, 2015, ss.1-9.Seymen, D. “Endüstri İçi Ticaret”http://debis.deu.edu.tr/userweb//dilek.seymen/dosyalar/Dilek%20Seymen-Endustri-iciTicaret.pdf (Erişim tarihi: 2018).
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research
Authors

Esra Kadanalı 0000-0001-6899-4935

Publication Date August 25, 2019
Submission Date October 15, 2018
Published in Issue Year 2019 Volume: 25 Issue: 1

Cite

APA Kadanalı, E. (2019). Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi, 25(1), 15-25. https://doi.org/10.24181/tarekoder.470684
AMA Kadanalı E. Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi. TJAE. August 2019;25(1):15-25. doi:10.24181/tarekoder.470684
Chicago Kadanalı, Esra. “Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25, no. 1 (August 2019): 15-25. https://doi.org/10.24181/tarekoder.470684.
EndNote Kadanalı E (August 1, 2019) Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi. Tarım Ekonomisi Dergisi 25 1 15–25.
IEEE E. Kadanalı, “Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi”, TJAE, vol. 25, no. 1, pp. 15–25, 2019, doi: 10.24181/tarekoder.470684.
ISNAD Kadanalı, Esra. “Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi 25/1 (August 2019), 15-25. https://doi.org/10.24181/tarekoder.470684.
JAMA Kadanalı E. Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi. TJAE. 2019;25:15–25.
MLA Kadanalı, Esra. “Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi”. Tarım Ekonomisi Dergisi, vol. 25, no. 1, 2019, pp. 15-25, doi:10.24181/tarekoder.470684.
Vancouver Kadanalı E. Türkiye Turunçgiller İhracatının Rekabet Gücünün Analizi. TJAE. 2019;25(1):15-2.