Bu çalışmada, Türkiye Turunçgiller ihracatının 2001- 2016 yılları arasında
küresel pazarda rekabet gücünün analizi amaçlanmıştır. Bu amaçla Açıklanmış
Karşılaştırmalı Üstünlükler Balassa, Grubel-Lloyd ve Net ihracat endeksleri kullanılmıştır.
Elde edilen sonuçlara göre 2001-2016 yılları arasında Türkiye’nin turunçgiller
ürün grubunda güçlü bir rekabet gücüne sahip olduğu ifade edilmektedir. Endüstri
içi ticaretine ilişkin sonuçlara bakıldığında, 2001- 2016 yılları arasında
değerlerin 0,50 değerinden düşük olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle turunçgil
sektöründe endüstri içi ticaret seviyesinin düşük olduğu ifade edilmektedir. Çalışmada
kullanılan bir diğer endeks olan Net İhracat endeksi değerlerinden elde edilen
hesaplama sonuçlarında ise turunçgil sektörünün dikkate alınan bütün yıllarda
pozitif bir değer aldığı görülmektedir. Bu sonuç ise Türkiye Turunçgil sektörünün,
dikkate alınan yıllar arasında net ihracatçı ülke konumunda olduğunu
göstermektedir.
The purpose of this paper is to analyse the competitive performance of the Turkey for citrus trade in the global market during the period 2001-2016. To assess such performance the analysis considers comparative advantage and evaluates three indices: Balassa, Grubel- Lloyd and Net Export indices. According to the results that Turkey has a strong competitiveness for the citrus product between the years of 2001- 2016. The results of intra-industry trade indices it was determined that the values were lower than 0.50 between 2001 and 2016. Therefore, it is stated that the level of intra-industry trade in the citrus sector is low. In the results of the net export index, which is another index used in the study, it is observed that the citrus sector has a positive value for 2001- 2016 period. This means that, in citrus exports Turkey is a net exporter country for 2001- 2016.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2019 |
Submission Date | October 15, 2018 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 25 Issue: 1 |