Research Article
BibTex RIS Cite

Nar Çekirdeği Yağının Çıkartılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Uygulanması Üzerine Bir Araştırma

Year 2015, Volume: 11 Issue: 2, 167 - 172, 25.08.2015

Abstract

r çekirdeği posası, nar tanelerinin suyu alındıktan sonra elde kalan ve değerlendirilme

potansiyeli olan bir atık üründür. Bu araştırmada ıslak nar çekirdekleri mikrodalga ve sıcak hava

(atmosferik ve vakum) yöntemleriyle kurutulmuştur. Kurutulan çekirdeklerin yağı önce vidalı presle

alınmıştır. Presleme sonucunda pelette kalan yağ ekstraksiyon yöntemiyle alınmıştır. Çalışma

sonucunda kurutma açısından en kısa kurutma süresi vakum koşullarında sıcak hava ile kurutmada

(80 °C ve 0,2 atm) elde edilmiştir. Bunu 80 °C’de atmosferik sıcak hava ile kurutma ve 720 W

mikrodalga kurutma izlemiştir. Yağ verimi %18 - 28 arasında değişmiştir.

References

  • Akbarpour V., Mılanı J., Hemmatı K., 2009. Mechanical Properties of Pomagaranate Seeds Affected by Moisture Content. American-Euroasian J. Agric. & Environ Sci., 6(4): 447-453.
  • Albrecht, M., Jıang, W., Kumı-Dıaka, J.,Lansky, E.P., Gommersal, L.M.,Patel, A., Mansel, R.E., Neman, I.,Geldof, A.A., Campbell,M.J.,2004. Pomegranat Extracts Potently Suppress Proliferation, Xenograft Growth, and Invasion of Human Prostate Cancer Cells.Journal of Medicinal Food, 7(3):274-283.
  • Anonim, 2014. Meyve Suyu Sektörü Raporu, T.C. Ekonomi Bakanlığı, http://www.meyed.org.tr/userfiles/file/ sektor_istatistikleri/tc__ekonomi_bakanligi_meyve_suyu_sek toru_raporu_2012.pdf, Erişim: 06.05.2015.
  • Anonim, 2015. TUİK Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 06.05.2015.
  • Arao, K., Wnag, Y.M., Inoue, N., Hırata,J., Cha, J.Y., Nagao, K., Yanagıta,T., 2004. Dietary Effect of Pomegranate Seed Oil Rich in 9 cis, 11 trans, 13 cis conjugated linolenic acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7. acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7.
  • Doymaz, İ. 2013. Drying Pomagaranate Seeds Using Infrared Radiation.Food Sci. Biotechnology 21(5): 1269- 1275.
  • Gölükçü, M., Tokgöz, H., Çelikyurt, M.A., 2005. Nar Çekirdeğinin Bazı Özellikleri ve. Nar Çekirdeği Yağının Yağ Asidi Bileşimi. Derim, 22(2): 33-40.
  • Hernandez F., Melgarejo, P., Oıas,J.M., Artes, F., 1998. Fatty Acid Composition and Total Lipid Content of Seed Oil from Three Commercial Pomegranate Cultivars.
  • Symposium on Production, Processing and Marketing of Pomegranate in The Mediterranean Region: Advances in Research and Technology. CIHEAM-IAMZ Zaragoza, Spain. 15-17 October: 205-209.
  • Hora, J.J., Maydew, E.R., Lansky, E.P.,Dwivedi, C., 2003.Chemopreventive Effects ofPomegranate Seed Oil on SkinTumor Development in CD1 Mice. Journal of Medicinal Food, 6(3):157-161.
  • Kayahan, M., 2004. Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi:7, Ankara, 234 s.
  • Okamoto, J.M., Hamamoto, Y.O.,Yamato, H., Hıroyukı Yoshımıra,H., 2004. Pomegranate Extract Improves A Depressive State and Bone Properties in Menopausal Syndrome Model Ovariectomized Mice. Journal of Ethnopharmacology 92: 93–101.
  • Vardin. H.. Abbasoğlu. M., 2004. Nar Ekşisi ve Narın Diğer Değerlendirme Olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 23-24 Eylül 2004. Van. 165-169.
Year 2015, Volume: 11 Issue: 2, 167 - 172, 25.08.2015

Abstract

References

  • Akbarpour V., Mılanı J., Hemmatı K., 2009. Mechanical Properties of Pomagaranate Seeds Affected by Moisture Content. American-Euroasian J. Agric. & Environ Sci., 6(4): 447-453.
  • Albrecht, M., Jıang, W., Kumı-Dıaka, J.,Lansky, E.P., Gommersal, L.M.,Patel, A., Mansel, R.E., Neman, I.,Geldof, A.A., Campbell,M.J.,2004. Pomegranat Extracts Potently Suppress Proliferation, Xenograft Growth, and Invasion of Human Prostate Cancer Cells.Journal of Medicinal Food, 7(3):274-283.
  • Anonim, 2014. Meyve Suyu Sektörü Raporu, T.C. Ekonomi Bakanlığı, http://www.meyed.org.tr/userfiles/file/ sektor_istatistikleri/tc__ekonomi_bakanligi_meyve_suyu_sek toru_raporu_2012.pdf, Erişim: 06.05.2015.
  • Anonim, 2015. TUİK Tarım İstatistikleri. http://www.tuik.gov.tr, Erişim: 06.05.2015.
  • Arao, K., Wnag, Y.M., Inoue, N., Hırata,J., Cha, J.Y., Nagao, K., Yanagıta,T., 2004. Dietary Effect of Pomegranate Seed Oil Rich in 9 cis, 11 trans, 13 cis conjugated linolenic acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7. acid on Lipid Metabolism in Obese, Hyperlipidemic OLETF Rats. Lipids in Health and Disease 3(24) 1-7.
  • Doymaz, İ. 2013. Drying Pomagaranate Seeds Using Infrared Radiation.Food Sci. Biotechnology 21(5): 1269- 1275.
  • Gölükçü, M., Tokgöz, H., Çelikyurt, M.A., 2005. Nar Çekirdeğinin Bazı Özellikleri ve. Nar Çekirdeği Yağının Yağ Asidi Bileşimi. Derim, 22(2): 33-40.
  • Hernandez F., Melgarejo, P., Oıas,J.M., Artes, F., 1998. Fatty Acid Composition and Total Lipid Content of Seed Oil from Three Commercial Pomegranate Cultivars.
  • Symposium on Production, Processing and Marketing of Pomegranate in The Mediterranean Region: Advances in Research and Technology. CIHEAM-IAMZ Zaragoza, Spain. 15-17 October: 205-209.
  • Hora, J.J., Maydew, E.R., Lansky, E.P.,Dwivedi, C., 2003.Chemopreventive Effects ofPomegranate Seed Oil on SkinTumor Development in CD1 Mice. Journal of Medicinal Food, 6(3):157-161.
  • Kayahan, M., 2004. Yağlı Tohumlardan Ham Yağ Üretim Teknolojisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Kitaplar Serisi:7, Ankara, 234 s.
  • Okamoto, J.M., Hamamoto, Y.O.,Yamato, H., Hıroyukı Yoshımıra,H., 2004. Pomegranate Extract Improves A Depressive State and Bone Properties in Menopausal Syndrome Model Ovariectomized Mice. Journal of Ethnopharmacology 92: 93–101.
  • Vardin. H.. Abbasoğlu. M., 2004. Nar Ekşisi ve Narın Diğer Değerlendirme Olanakları. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 23-24 Eylül 2004. Van. 165-169.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ahu Özgür This is me

Tunahan Erdem This is me

Serdar Öztekin

Publication Date August 25, 2015
Published in Issue Year 2015 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Özgür, A., Erdem, T., & Öztekin, S. (2015). Nar Çekirdeği Yağının Çıkartılması Amacıyla Farklı Kurutma Yöntemlerinin Uygulanması Üzerine Bir Araştırma. Tarım Makinaları Bilimi Dergisi, 11(2), 167-172.

Journal of Agricultural Machinery Science is a refereed scientific journal published by the Agricultural Machinery Association as 3 issues a year.