Sağlık sistemi, ana amacı sağlığı iyileştirmek ve geliştirmek olan tüm organizasyonlar, kurumlar, kaynaklar ve insanlardan oluşur. Bu tanım sağlık sistemini iyileştirme aktivitelerinin yanı sıra sağlığın belirleyenlerini nüfuz altına almak için sarfedilen eforu da içermektedir. Sağlık sistemi, kamusal sağlık çalışmaları ve hem devlet hem de sivil aktörler aracılığı ile kişisel sağlık hizmeti sağlayan sağlık kurumları piramidinin birlikteliği ile insanlara koruyucu, önleyici, teşvik edici, tedavi edici ve rehabilite edici müdahaleleri sağlar. Sağlık sisteminin çalışmaları, insanlara saygı çerçevesi içinde gerçekleşirken, aynı zamanda duyarlı ve maliyet açısından adil olmalıdır. Sağlık sistemi, çalışanlara, bilgiye, malzemeye, ulaşıma, iletişime ve çalışabilmesi için genel bir yönergeye ve yöne sahip olmalıdır. Sağlık sistemi içerisinde çalışanların en fazla işgücünü oluşturan hemşirelik mesleği toplumun değişen ihtiyaçlarına cevap verme, toplumsal sağlık zorluklarını yenmek ve yüksek kalite sağlık hizmetinin sağlanmasını garanti altına almak için uygulamalarını geliştirmiştir. 20.yüzyıl boyunca ve 21.yüzyılın içinde de beklenen yaşam süresini arttırmada ve bebek-anne ölümleriyle ilgili risk faktörlerinin azaltılmasında ciddi kazanımlar elde edilmiştir. Hemşireler çocukların sağ kalımının gelişmesine önemli katkılarda bulundular ve katkıları iyi bir şekilde kanıtlanarak belgelenmiştir. Temiz suya ulaşılabilirlikte, besin güvenliğinin (hıfzıssıhhanın) gelişmesinde, sıtmanın, tüberkülozun, ve çocuk felcinin azaltılmasında, ve de HIV virüsünün yayılışını azaltma gibi pek çok toplumsal kriz ve pandemi yaratabilen durumlarda ciddi ilerlemeler sağlamıştır. Günümüzde de sağlık sorunlarının en önde gelenleri olan antimikrobiyal direnç, yeni salgınlar, üreyen enfeksiyonlar, doğal felaketler, küresel iklim değişimi, silahlı çatışmalar ve göçler gibi tehditler ile karşı karşıyayız. Hemşirelerin tüm bu kriz süreçlerinde çözüm üretebilme yeteneği ve sağlık hizmetlerine olan katkısı tartışılmaz bir gerçektir ve nitekim DSÖ 2020 yılını dünya hemşireler yılı olarak ilan etmiştir. Bu derleme tarzında hazırlanmış olan makalede COVID 19 sürecinde sağlık sistemlerinin zorlukların üstesinden gelebilme kapasitesinin geliştirilmesi, bu süreçte hemşirelerin rolü ve önemi ile hemşirelerin ve diğer sağlık profesyonellerinin bu kriz döneminde güçlendirilmesine yönelik stratejiler tartışılacaktır.
Nowadays, leaders and executives are faced with a complex set of problems that do not have a complete solution, threaten their career and the future of their institutions, and that the parties are harmed. When evaluating ambiguous information that contradicts each other, the priority of the manager and leader should be to implement the solution that gives the least harm to the majority. When a process such as COVID-19, which caused a pandemic and left our lives under uncertainty, more than one crisis situation emerged, which we had to manage both personally and as healthcare professionals. The important point here is related to how we manage and lead these extraordinary situations we encountered in the Quantum era.
How we keep pace with change and how we can lead this planning process is an important issue. Because people faced a risk in the context of the most important human right and constitutional right “right to live”. Therefore, how to protect ourselves and stay healthy during this process have been our top priorities. The first thing that comes to mind when it comes to protecting and strengthening health is undoubtedly the health professionals who have adopted this issue as a professional principle. Health professionals have important responsibilities in planning this crisis in terms of planning, speed, compliance and trust. This article, prepared in a compilation style, discusses what can be done within the scope of the COVID-19 process, by improving the capacity of managers and leaders to overcome difficulties in the health system they are in and strengthening nurses and health professionals.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | REVIEW |
Authors | |
Publication Date | July 24, 2020 |
Submission Date | May 6, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 COVID-19 |
The publication language of Turkish Journal of Pediatric Disease is English.
Manuscripts submitted to the Turkish Journal of Pediatric Disease will go through a double-blind peer-review process. Each submission will be reviewed by at least two external, independent peer reviewers who are experts in the field, in order to ensure an unbiased evaluation process. The editorial board will invite an external and independent editor to manage the evaluation processes of manuscripts submitted by editors or by the editorial board members of the journal. The Editor in Chief is the final authority in the decision-making process for all submissions. Articles accepted for publication in the Turkish Journal of Pediatrics are put in the order of publication, with at least 10 original articles in each issue, taking into account the acceptance dates. If the articles sent to the reviewers for evaluation are assessed as a senior for publication by the reviewers, the section editor and the editor considering all aspects (originality, high scientific quality and citation potential), it receives publication priority in addition to the articles assigned for the next issue.
The aim of the Turkish Journal of Pediatrics is to publish high-quality original research articles that will contribute to the international literature in the field of general pediatric health and diseases and its sub-branches. It also publishes editorial opinions, letters to the editor, reviews, case reports, book reviews, comments on previously published articles, meeting and conference proceedings, announcements, and biography. In addition to the field of child health and diseases, the journal also includes articles prepared in fields such as surgery, dentistry, public health, nutrition and dietetics, social services, human genetics, basic sciences, psychology, psychiatry, educational sciences, sociology and nursing, provided that they are related to this field. can be published.