Research Article
BibTex RIS Cite

Kivi'de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri

Year 2021, Volume: 10 Issue: 2, 148 - 153, 31.12.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.929369

Abstract

Bu çalışma 2019 yılı vegetasyon döneminde Bartın ilinde bulunan, 12 yaşındaki Hayward kivi çeşidinde yürütülmüştür. Araştırmada 5 farklı bitki büyüme düzenleyicisinin (50 ml/100 L CPPU, 20 ppm GA3, 2 mM OA, 25 ppm IBA, ve 50 ppm Perlan ) meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda tüm uygulamaların meyve ağırlığı ve boyunu kontrole göre önemli düzeyde arttırdığı saptanmıştır (p≤0,05). Perlan, CPPU ve GA3 uygulamaları meyve kalınlığını artırmıştır. Çalışmada en sert meyvelerin 8,93 N ile IBA uygulamasında elde edildiği, bunu 8,73 N ile OA uygulamasının takip ettiği belirlenmiştir. En düşük meyve eti sertliği değeri ise 7,37 N ile CPPU uygulamasında elde edilmiştir. GA3, CPPU ve perlan uygulamalarının kivilerde yeşil rengi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Sonuçta Hayward kivi çeşidinde tüm uygulamaların meyve iriliğini artırdığı, en sert meyvelerin IBA uygulamalarında elde edildiği ve kivi için önem arz eden yeşil rengin GA3 uygulamasında en iyi sonucu verdiği tespit edilmiştir.

References

  • [1] Cingey A. Mersin’in Erdemli İlçesinde Değişik Koşullarda ‘Hayward’ (A. Deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Pomolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Kahramanmaraş; 2018.
  • [2] Peticila A, Scaeteanu GV, Madjar R, Stanica F, Asanica A. Fertilization effect on mineral nutrition of Actinidia deliciosa (kiwi) cultivated on different substrates. Agriculture and Agricultural Science Procedia. 2015;6, 132-138.
  • [3] Özdemir O, Özyazıcı M. Samsun Yöresinde Kivinin Azotlu Gübre İhtiyacı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2006;21(3), 303-309.
  • [4] Food and Agriculture Organization (FAO) (2019). Statistical Data for Kiwifruit Agriculture. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim tarihi: 10.03.2021.
  • [5] Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2020). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim tarihi: 10.03.2021.
  • [6] Yazıcı K, Bakoğlu N, Akbulut M, Göksu B. Hayward Kivi Çeşidinde (Actinidia Deliciosa A. Chev.) Kaolin Uygulamasının Meyve Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Derim. 2016;33(2), 189-198.
  • [7] Antognozzi E, Battistelli A, Famiani F, Moscatello S, Stanica F, Tombesi A. Influence of CPPU on carbohydrate accumulation and metabolism in fruits of Actinidia deliciosa (A. Chev.). Scientia horticulturae. 1996;65(1), 37-47.
  • [8] Karakuş C, Köker R. Tarımda bitki gelişim düzenleyicilerin (BGD) kullanımı ve hormon riski. Üniversite Öğrencileri 2. Çevre Sorunları Kongresi 16–18 Mayıs 2007 Fatih Üniversitesi. İstanbul.
  • [9] Algül BE, Tekintaş FE, Dalkılıç GG. Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Kullanımı ve İçsel Hormonların Biyosentezini Arttırıcı Uygulamalar. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;13(2),87-95.
  • [10] Zhu Y, Yu J, Brecht JK, Jiang T, Zheng X. Pre-harvest application of oxalic acid increases quality and resistance to Penicillium expansum in kiwifruit during postharvest storage. Food Chemistry. 2016;190, 537-543.
  • [11] Hur JS, Oh SO, Lim KM, Jung JS, Kim JW, Koh YJ. Novel effects of TiO2 photocatalytic ozonation on control of postharvest fungal spoilage of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 2005;35(1), 109–113.
  • [12] Martinez-Espla A, Zapata PJ, Valero D, García-Viguera C, Castillo S, Serrano M. Preharvest Application of Oxalic Acid İncreased Fruit Size, Bioactive Compounds, And Antioxidant Capacity in Sweet Cherry Cultivars (Prunus avium L.). Journal of agricultural and food chemistry. 2014;62(15), 3432-3437.
  • [13] Butar S. AVG (aminoethoxyvinilglycine)’ nin Jersey Mac Elma Çeşidinde Hasat Önü Meyve Dökümü, Hasat Zamanı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; 2013.
  • [14] Öztürk B, Özkan Y, Yıldız K, Çekiç Ç, Kılıç K. Red Chief Elma Çeşidinde Aminoethoxyvinylglycine’nin (AVG) Ve Naftelen Asetik Asitin (NAA) Hasat Önü Döküm ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2012;27 (3), 120-126.
  • [15] Ozga J, Reinecke MD. Hormonal Interactions in Fruit Development. Journal of Plant Growth Regulation. 2003;22: 73-81.
  • [16] Biasi R, Costa G, Giuliani R, Succi F, Sansavini S. Effects of CPPU on kiwifruit performance. In II International Symposium on Kiwifruit; 1991. 297 (pp. 367-374).
  • [17] Retamales J, Bangerth F, Cooper T, Callejas R. Effects of CPPU and GA3 on Fruit Quality of Sultanina Table Grape. Plant Bioregulators in Horticulture. 1995;394, 149-158.
  • [18] Ngugen MT, Yen Ch R. Effect of GA3 and 2,4-D on fruit development and fruit quality of wax apple. Int. J. Bio. Biomolecular Agri. 2013.Food and Biological Eng. 7(5): 1-7.
  • [19] Canlı, F. A., Pektaş, M., Kelen, M. Effects of Pre-Harvest Plant Growth Regulator Sprays on Fruit Quality of ‘Deveci’ Pear (Pyrus communis L.). Journal of Applied Biological Sciences. 2009;3(1), 81-84.
  • [20] El-Shiekh AF, Umaharan P. Effect of gibberellic acid, glutamic acid and pollen grains extract on yield, quality and marketability of “Khalas” date palm fruits. In: Proc. 3rd Int. Conf. on Postharvest and Quality Management of Horticultural Products of Interest for Tropical Regions, 1047 (pp. 93-97). Mohammed, M. and J.A. Francis, (Eds.). Acta Hort. 2013;1047, pp: 93–98.
  • [21] Hedden P. Review article. Recent advances in gibberellin biosynthesis. J. Exp. Bot. 1999;50:553-563
  • [22] Karacalı İ. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler. Ege Üniversitesi Yayınları, 2012;(494), 1101-1111.
  • [23] Southwick SM, Yeager JT, Weis KG. Gibberellins on ‘Patterson’ apricot (Prunus armeniaca) to reduce hand thinning and improve fruit size and firmness: Effects over three seasons. Journal of Horticultural Science. 1997;72(4): 645-652
  • [24] Gonzalez-Rossia D, Reig C, Juan M, Agusti M. Horticultural factors regulating effectiveness of GA3 inhibiting flowering in peaches and nectarines (Prunus persica L. Batsch). Scientia Horticulturae, 2007;111(4), 352-357.
  • [25] Southwick SM, Yeager JT, Zhou H. Flowering and Fruiting in ‘Patterson’ Apricot (Prunus armeniaca) in Response to Postharvest Application of Gibberellic acid. Scientia horticulturae, 1995;60(3-4), 267-277. [26] Stern RA, Ben-Arie R. GA3 inhibits flowering, reduces hand-thinning, and increases fruit size in peach and nectarine. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 2009;84(2), 119-124.
  • [27] Zhang C, Whiting M. Plant growth regulators improve sweet cherry fruit quality without reducing endocarp growth. Scientia horticulturae. 2013;150, 73-79.
  • [28] Ozkan Y, Ucar M, Yildiz K, Ozturk B. Pre-harvest gibberellic acid (GA3) treatments play an important role on bioactive compounds and fruit quality of sweet cherry cultivars. Scientia Horticulturae, 2016;211, 358-362.
  • [29] Erogul, D., Sen, F. Effects of gibberellic acid treatments on fruit thinning and fruit quality in Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Horticulturae. 2015;186, 137-142.
  • [30] Giovanaz MA, Fachinello JC, Spagnol D, Weber D, Carra B.. Gibberellic acid reduces flowering and time of manual thinning in ‘Maciel’peach trees. Revista Brasileira de Fruticultura. 2016;38(2).
  • [31] Güleș A, Türk B, Okșar RE, Șen F. Effects of pre-harvest gibberellic acid application at different concentrations on storability of'Obilnaja'Japanese plum. COMU Journal of Agriculture Faculty. 2017;5(2), 21-26.
  • [32] Harman Y, Sen F. The effect of different concentrations of pre-harvest gibberellic acid on the quality and durability of ‘Obilnaja’and ‘Black Star’plum varieties. Food Science and Technology. 2016;36(2), 362-368.
  • [33] Üzümcü SS, Koyuncu MA, Onursal CE, Güneyli A, Erbaş D. Effect of Pre-Harvest Oxalic Acid Treatment on Shelf-life of Apricot cv.‘Roxana’. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020; 9(1), 73-80.
  • [34] Güleryüz M. Bahçe Ziraatında Büyütücü Ve Engelleyici Maddelerin Kullanılması ve Önemi, Atatürk Üniversitesi Yayınları. 1982;No: 279.
  • [35] Lakshmi LM, Ramana KTV, Krishna VNPS, Yuvaraj KM, Lakshmi TN, Sarada GT, Sankar TG, Gopi V and Gopal K. Effect of growth regulators and chemicals on fruit yield and quality of hasta bahar flowering in acid lime (Citrus aurantifolia Swingle) cv. Balaji. J. Agri. and Allied Sci. 2014;3(3): 11-13.
  • [36] Coggins Jr, C. W., & Hield, H. Z. 1968. Plant growth regulators In: Reuther, W. The.
  • [37] Sezer G. Hasat Öncesi Giberellik Asit Uygulamalarının Valencia Portakal Çeşidinde Ağaçta Depolama Süresinde Meyve Dökümü ve Kalitesine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 2015.
  • [38] Binns AN. Cytokinin accumulation and action: biochemical, genetic, and molecular approaches. Annual review of plant biology. 1994;45(1), 173-196.

The Effects of Some Plant Growth Regulator Treatments on Fruit Quality in Kivi (Actinidia chinensis)

Year 2021, Volume: 10 Issue: 2, 148 - 153, 31.12.2021
https://doi.org/10.46810/tdfd.929369

Abstract

This study was carried out 12 years old Hayward kiwi cultivar in Bartın during the vegetation period in 2019. The effects of plant growth regulators (50 ml / 100 L CPPU, 20 ppm GA3, 2 mM OA, 25 ppm IBA, and 50 ppm Perlan) on fruit quality was investigated in the study. At the and of the study it was determined that all treatments increased fruit weight and size significantly as compared to the control (p≤0,05). Perlan, CPPU and GA3 treatments sinificantly increased fruit thickness. In the study, it was determined that the hardest fruits were obtained from IBA treatment with 8,93 N followed by OA treatment with 8,73 N. The lowest fruit firmness value was obtained from CPPU treatment with 7,37 N. It was determined that GA3, CPPU and perlan treatments positively affected green color in kiwi. As a result, it was determined that all treatments increased fruit size in Hayward kiwi cultivar, the hardest fruits were obtained in IBA treatments and the green color, which is important for kiwi, gave the best result in GA3 treatment.

References

  • [1] Cingey A. Mersin’in Erdemli İlçesinde Değişik Koşullarda ‘Hayward’ (A. Deliciosa Planch) Kivi Çeşidinin Pomolojik ve Kimyasal Özelliklerinin Araştırılması. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi Kahramanmaraş; 2018.
  • [2] Peticila A, Scaeteanu GV, Madjar R, Stanica F, Asanica A. Fertilization effect on mineral nutrition of Actinidia deliciosa (kiwi) cultivated on different substrates. Agriculture and Agricultural Science Procedia. 2015;6, 132-138.
  • [3] Özdemir O, Özyazıcı M. Samsun Yöresinde Kivinin Azotlu Gübre İhtiyacı. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2006;21(3), 303-309.
  • [4] Food and Agriculture Organization (FAO) (2019). Statistical Data for Kiwifruit Agriculture. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC. Erişim tarihi: 10.03.2021.
  • [5] Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) (2020). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim tarihi: 10.03.2021.
  • [6] Yazıcı K, Bakoğlu N, Akbulut M, Göksu B. Hayward Kivi Çeşidinde (Actinidia Deliciosa A. Chev.) Kaolin Uygulamasının Meyve Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Etkisi. Derim. 2016;33(2), 189-198.
  • [7] Antognozzi E, Battistelli A, Famiani F, Moscatello S, Stanica F, Tombesi A. Influence of CPPU on carbohydrate accumulation and metabolism in fruits of Actinidia deliciosa (A. Chev.). Scientia horticulturae. 1996;65(1), 37-47.
  • [8] Karakuş C, Köker R. Tarımda bitki gelişim düzenleyicilerin (BGD) kullanımı ve hormon riski. Üniversite Öğrencileri 2. Çevre Sorunları Kongresi 16–18 Mayıs 2007 Fatih Üniversitesi. İstanbul.
  • [9] Algül BE, Tekintaş FE, Dalkılıç GG. Bitki Büyüme Düzenleyicilerinin Kullanımı ve İçsel Hormonların Biyosentezini Arttırıcı Uygulamalar. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2016;13(2),87-95.
  • [10] Zhu Y, Yu J, Brecht JK, Jiang T, Zheng X. Pre-harvest application of oxalic acid increases quality and resistance to Penicillium expansum in kiwifruit during postharvest storage. Food Chemistry. 2016;190, 537-543.
  • [11] Hur JS, Oh SO, Lim KM, Jung JS, Kim JW, Koh YJ. Novel effects of TiO2 photocatalytic ozonation on control of postharvest fungal spoilage of kiwifruit. Postharvest Biology and Technology. 2005;35(1), 109–113.
  • [12] Martinez-Espla A, Zapata PJ, Valero D, García-Viguera C, Castillo S, Serrano M. Preharvest Application of Oxalic Acid İncreased Fruit Size, Bioactive Compounds, And Antioxidant Capacity in Sweet Cherry Cultivars (Prunus avium L.). Journal of agricultural and food chemistry. 2014;62(15), 3432-3437.
  • [13] Butar S. AVG (aminoethoxyvinilglycine)’ nin Jersey Mac Elma Çeşidinde Hasat Önü Meyve Dökümü, Hasat Zamanı ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü; 2013.
  • [14] Öztürk B, Özkan Y, Yıldız K, Çekiç Ç, Kılıç K. Red Chief Elma Çeşidinde Aminoethoxyvinylglycine’nin (AVG) Ve Naftelen Asetik Asitin (NAA) Hasat Önü Döküm ve Meyve Kalitesi Üzerine Etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 2012;27 (3), 120-126.
  • [15] Ozga J, Reinecke MD. Hormonal Interactions in Fruit Development. Journal of Plant Growth Regulation. 2003;22: 73-81.
  • [16] Biasi R, Costa G, Giuliani R, Succi F, Sansavini S. Effects of CPPU on kiwifruit performance. In II International Symposium on Kiwifruit; 1991. 297 (pp. 367-374).
  • [17] Retamales J, Bangerth F, Cooper T, Callejas R. Effects of CPPU and GA3 on Fruit Quality of Sultanina Table Grape. Plant Bioregulators in Horticulture. 1995;394, 149-158.
  • [18] Ngugen MT, Yen Ch R. Effect of GA3 and 2,4-D on fruit development and fruit quality of wax apple. Int. J. Bio. Biomolecular Agri. 2013.Food and Biological Eng. 7(5): 1-7.
  • [19] Canlı, F. A., Pektaş, M., Kelen, M. Effects of Pre-Harvest Plant Growth Regulator Sprays on Fruit Quality of ‘Deveci’ Pear (Pyrus communis L.). Journal of Applied Biological Sciences. 2009;3(1), 81-84.
  • [20] El-Shiekh AF, Umaharan P. Effect of gibberellic acid, glutamic acid and pollen grains extract on yield, quality and marketability of “Khalas” date palm fruits. In: Proc. 3rd Int. Conf. on Postharvest and Quality Management of Horticultural Products of Interest for Tropical Regions, 1047 (pp. 93-97). Mohammed, M. and J.A. Francis, (Eds.). Acta Hort. 2013;1047, pp: 93–98.
  • [21] Hedden P. Review article. Recent advances in gibberellin biosynthesis. J. Exp. Bot. 1999;50:553-563
  • [22] Karacalı İ. Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması. hasat öncesi dönemde gelişmeyi etkileyen faktörler. Ege Üniversitesi Yayınları, 2012;(494), 1101-1111.
  • [23] Southwick SM, Yeager JT, Weis KG. Gibberellins on ‘Patterson’ apricot (Prunus armeniaca) to reduce hand thinning and improve fruit size and firmness: Effects over three seasons. Journal of Horticultural Science. 1997;72(4): 645-652
  • [24] Gonzalez-Rossia D, Reig C, Juan M, Agusti M. Horticultural factors regulating effectiveness of GA3 inhibiting flowering in peaches and nectarines (Prunus persica L. Batsch). Scientia Horticulturae, 2007;111(4), 352-357.
  • [25] Southwick SM, Yeager JT, Zhou H. Flowering and Fruiting in ‘Patterson’ Apricot (Prunus armeniaca) in Response to Postharvest Application of Gibberellic acid. Scientia horticulturae, 1995;60(3-4), 267-277. [26] Stern RA, Ben-Arie R. GA3 inhibits flowering, reduces hand-thinning, and increases fruit size in peach and nectarine. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology. 2009;84(2), 119-124.
  • [27] Zhang C, Whiting M. Plant growth regulators improve sweet cherry fruit quality without reducing endocarp growth. Scientia horticulturae. 2013;150, 73-79.
  • [28] Ozkan Y, Ucar M, Yildiz K, Ozturk B. Pre-harvest gibberellic acid (GA3) treatments play an important role on bioactive compounds and fruit quality of sweet cherry cultivars. Scientia Horticulturae, 2016;211, 358-362.
  • [29] Erogul, D., Sen, F. Effects of gibberellic acid treatments on fruit thinning and fruit quality in Japanese plum (Prunus salicina Lindl.). Scientia Horticulturae. 2015;186, 137-142.
  • [30] Giovanaz MA, Fachinello JC, Spagnol D, Weber D, Carra B.. Gibberellic acid reduces flowering and time of manual thinning in ‘Maciel’peach trees. Revista Brasileira de Fruticultura. 2016;38(2).
  • [31] Güleș A, Türk B, Okșar RE, Șen F. Effects of pre-harvest gibberellic acid application at different concentrations on storability of'Obilnaja'Japanese plum. COMU Journal of Agriculture Faculty. 2017;5(2), 21-26.
  • [32] Harman Y, Sen F. The effect of different concentrations of pre-harvest gibberellic acid on the quality and durability of ‘Obilnaja’and ‘Black Star’plum varieties. Food Science and Technology. 2016;36(2), 362-368.
  • [33] Üzümcü SS, Koyuncu MA, Onursal CE, Güneyli A, Erbaş D. Effect of Pre-Harvest Oxalic Acid Treatment on Shelf-life of Apricot cv.‘Roxana’. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi. 2020; 9(1), 73-80.
  • [34] Güleryüz M. Bahçe Ziraatında Büyütücü Ve Engelleyici Maddelerin Kullanılması ve Önemi, Atatürk Üniversitesi Yayınları. 1982;No: 279.
  • [35] Lakshmi LM, Ramana KTV, Krishna VNPS, Yuvaraj KM, Lakshmi TN, Sarada GT, Sankar TG, Gopi V and Gopal K. Effect of growth regulators and chemicals on fruit yield and quality of hasta bahar flowering in acid lime (Citrus aurantifolia Swingle) cv. Balaji. J. Agri. and Allied Sci. 2014;3(3): 11-13.
  • [36] Coggins Jr, C. W., & Hield, H. Z. 1968. Plant growth regulators In: Reuther, W. The.
  • [37] Sezer G. Hasat Öncesi Giberellik Asit Uygulamalarının Valencia Portakal Çeşidinde Ağaçta Depolama Süresinde Meyve Dökümü ve Kalitesine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 2015.
  • [38] Binns AN. Cytokinin accumulation and action: biochemical, genetic, and molecular approaches. Annual review of plant biology. 1994;45(1), 173-196.
There are 37 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural, Veterinary and Food Sciences
Journal Section Articles
Authors

Umut Balıkçı 0000-0001-7007-3780

Adnan Yıldırım 0000-0003-2526-040X

Selçuk Binici 0000-0002-2373-3990

Publication Date December 31, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 2

Cite

APA Balıkçı, U., Yıldırım, A., & Binici, S. (2021). Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, 10(2), 148-153. https://doi.org/10.46810/tdfd.929369
AMA Balıkçı U, Yıldırım A, Binici S. Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TJNS. December 2021;10(2):148-153. doi:10.46810/tdfd.929369
Chicago Balıkçı, Umut, Adnan Yıldırım, and Selçuk Binici. “Kivi’de (Actinidia Chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi 10, no. 2 (December 2021): 148-53. https://doi.org/10.46810/tdfd.929369.
EndNote Balıkçı U, Yıldırım A, Binici S (December 1, 2021) Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10 2 148–153.
IEEE U. Balıkçı, A. Yıldırım, and S. Binici, “Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”, TJNS, vol. 10, no. 2, pp. 148–153, 2021, doi: 10.46810/tdfd.929369.
ISNAD Balıkçı, Umut et al. “Kivi’de (Actinidia Chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türk Doğa ve Fen Dergisi 10/2 (December 2021), 148-153. https://doi.org/10.46810/tdfd.929369.
JAMA Balıkçı U, Yıldırım A, Binici S. Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TJNS. 2021;10:148–153.
MLA Balıkçı, Umut et al. “Kivi’de (Actinidia Chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri”. Türk Doğa Ve Fen Dergisi, vol. 10, no. 2, 2021, pp. 148-53, doi:10.46810/tdfd.929369.
Vancouver Balıkçı U, Yıldırım A, Binici S. Kivi’de (Actinidia chinensis) Hasat Öncesi Bazı Bitki Büyüme Düzenleyici Uygulamaların Meyve Kalitesi Üzerine Etkileri. TJNS. 2021;10(2):148-53.

This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.