Dünyanın önde gelen mutfaklarından olan Türk mutfağında bulgurun ve bulgurla yapılan yemeklerin yeri ve önemi ayrıdır. Bulgur, Türk halkının en önemli besin maddelerinden birisi olup Anadolu yemek kültürünün bir parçasıdır. Bulgur çorba, pilav, içli köfte, sarma ve kısır gibi daha birçok yemeğin yapımından temel gıda maddesi olarak kullanılmaktadır. Bu yemeklerden birisi de Kaman yöresi geleneksel yemeklerinden olan ‘’besmeç’’ köftesidir. Bu çalışmada, geleneksel bir köfte türü olan Kaman besmeç köftesinin tarihçesi ve yapımı araştırılmıştır. Köftenin yörede en az 140 yıllık tarihsel bir geçmişi olduğu tespit edilmiştir. Bazı yörelerde benzer formülasyonlar kullanılsa da Kaman yöresinde yapılan besmeç köftesinin diğerlerinden farklı olduğu anlaşılmıştır.
In Turkish cuisine, which is one of the leading cuisines of the World, burghul and dishes made with burghul have an important place. Burghul is one of the most important dishes of the Turkish people and is a part of the Anatolian food culture. Burghul is used as a basic food ingredient in many dishes such as soup, cracked wheat pilaf, stuffed meatballs, stuffed leaves and burghul salad. One of these dishes is ‘’besmeç’’ meatballs, which is one of the traditional dishes of the Kaman region. In this study, the production method and history of Kaman besmeç meatball, which is a traditional meatball, was investigated. It has been determined that meatballs have a history of at least 140 years in the region. Although similar formulations are used in some regions, it has been understood that the besmeç meatballs made in Kaman region are different from the others.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2021 |
Submission Date | October 18, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 6 Issue: 2 |