Yapılan bu literatür araştırmasında, çeşitli kaynaklar derlenerek Bolu iline ait coğrafi işarete sahip bir ürün olan Bolu Kızılcık Tarhanası hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmıştır. Anadolu’ya özgü, fermente bir gıda olan tarhana, çeşitli yörelerde kış hazırlığı olarak yöre halkı tarafından yapılmaktadır. Yapılışında yörelerde bulunan farklı ürünlerin kullanılması ve çeşitli üretim metotlarının uygulanması sayesinde ürün çeşitliliği sağlanmaktadır. Tarhana gibi toplum içerisinde belirli bir üne sahip olan yöresel ürünlerin; pazarlama olanaklarının artması, korunması vb. sebeplerden ötürü bu ürünlerin coğrafi işaret alması önem arz etmektedir. Ülkemizde coğrafi işarete sahip olan tarhanalar; Muğla Tarhanası, Çakmak Tarhanası, Maraş Tarhanası, Bolu Kızılcık Tarhanası, Uşak Tarhanasıdır. Bolu Kızılcık Tarhanası, üretiminde kızılcık meyvesinin kullanılması, yüksek oranda antioksidan içermesi nedeniyle diğer tarhana çeşitlerinden ayrılmaktadır. Kızılcık tarhanasının unla hazırlanmış formu Anadolu’da bağırsak ve mide bozukluklarında şifalı bir gıda olarak tüketilmekte, kızılcık göçesi diye adlandırılan formu ise sütle pişirildikten sonra yeni doğum yapan kadınlar tarafından tüketilmektedir. Bolu Kızılcık Tarhanasının Türkiye çapında tanınırlığının artırılması ile ev ortamında küçük ölçekte üretilen Kızılcık Tarhanasının işletmelerde üretiminin yaygınlaştırılması ve bu sayede ülke çapında ve dünya çapında bilinirliğinin ve pazarlamasının arttırılması amaçlanmaktadır.
In this literature research, it is aimed to give information about Bolu Cranberry Tarhana, which is a product with geographical indication belonging to Bolu province by compiling various sources. In this study, literature review method was used. Tarhana, a fermented food unique to Anatolia, is made by local people as a winter preparation in various regions. Thanks to the use of different products in the region and the application of various production methods, product diversity is provided. Local products such as Tarhana, which have a certain reputation in the society; increase, protection, etc. of marketing opportunities. For these reasons, it is important for these products to receive geographical indication. Tarhanas with geographical indication in our country; Muğla Tarhana, Çakmak Tarhana, Maraş Tarhana, Bolu Cranberry Tarhana, Uşak Tarhana. Bolu Cranberry Tarhana is distinguished from other tarhana varieties due to the use of cranberry fruit in its production and its high antioxidant content. The flour-prepared form of cranberry tarhana is consumed in Anatolia as a healing food for intestinal and stomach disorders, and the form called cranberry mash is consumed by women who have just given birth after cooking with milk. By increasing the recognition of Bolu Cranberry Tarhana throughout Turkey, it is aimed to expand the production of Cranberry Tarhana, which is produced in small scale at home, in enterprises, and thus to increase its awareness and marketing throughout the country and the world. Geographical sign, Tarhana, Bolu Cranberry Tarhana.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | June 17, 2022 |
Submission Date | March 16, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 1 |