Aim: To examine the relation between perceived learning level, sleep quality and drink consumption of Gazi University Medical Faculty second year students.
Material-Method: There were 359 second year students in total at Gazi University Medical Faculty, when the study was conducted – in 2016-2017 academic year. The questionnaire form, which contains Perceived Learning Scale and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) as well as questions which ask on socio-demographic attributes and drink consumption habits, was performed. While getting higher scores in Perceived Learning Scale means the student have better perceived learning, getting higher scores in Pittsburgh Sleep Quality Index shows the student have worse sleep quality. Data was analyzed using SPSS v.22.0 for Windows. Significance level was accepted as 0.05.
Results: From total number of students, 86.1% (N=309) of them were reached. Of the 306 students which were included the study, 16.3% (N=50) were smoker. 71.5% (N=218) of students drink tea and 32.5% (N=99) drink coffee everyday, 78.8% (N=238) have never consumed alcohol, 69.6% (N=211) have never consumed energy drink. Mean of their sleep durations in a day is 7.24 ± 1.31 hours. Mean score of PSQI was 6.02 ± 2.81. Poor sleep quality (PSQI≥5) were found in 69.3%. PSQI score was significantly correlated with Perceived Learning Level (r = -0.103, p <0.05). Mean of Perceived Learning Level was 4.77 ± 0.05 for smokers, 4.52 ± 0.12 for non-smokers and the difference were significant (p = 0.050). Energy drink consumption was significantly correlated with Perceived Learning Level (r = -0.12, p < 0.05) and coffee consumption was significantly correlated with PSQI score (r = 0.12, p < 0.05).
Conclusion: Sleep quality of students is poor. In order to make students’ learning skills better, it can be reasonable to seek the ways to make their sleep quality better and to change drink consumption habits of them.
Amaç: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 2 öğrencilerinin algılanan öğrenme düzeyleri, uyku kaliteleri ve içecek tüketimleri arasındaki ilişkiyi incelemek.
Gereç-Yöntem: Çalışmanın evrenini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 2 öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışmanın gerçekleştirildiği 2016-2017 eğitim öğretim yılında toplam 359 dönem 2 öğrencisi vardır. Öğrencilere, sosyodemografik bilgileri ve içecek tüketimi alışkanlıklarını sorgulayan sorularla beraber Algılanan Öğrenme Ölçeği’ni ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği’ni (PUKÖ) içeren anket formu uygulanmıştır. Algılanan Öğrenme Ölçeği’nde daha yüksek puanlar, algılanan öğrenmenin daha iyi olduğunu gösterirken Pittsburgh Uyku Kalite Ölçeği’nden alınan puan yükseldikçe uyku kalitesi kötüleşmektedir. Verilerin istatistikî analizi SPSS v.22.0 for Windows paket programında yapılmış, anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.
Bulgular: Evrenin %86.1’ine (N=309) ulaşılmıştır. Değerlendirmeye dâhil edilen 306 öğrencinin %16.3’ü (N=50) sigara kullanmakta, %71.5’i (N=218) her gün çay, %32.5’i (N=99) her gün kahve içmekte; %78.8’i (N=238) alkolü, %69.6’sı (N=211) enerji içeceklerini hiç tüketmemektedir. Öğrencilerin günlük uyku süreleri ortalama 7.24 ± 1.31 saattir. Öğrencilerin PUKÖ puanı ortalaması 6.02 ± 2.81 olup, %69.3’ünün uyku kalitesinin kötü (PUKÖ puanı 5 ve üzeri) olduğu belirlenmiştir. Algılanan Öğrenme Düzeyi ile PUKÖ puanı arasında negatif yönlü anlamlı ilişki vardır (r = -0.103, p <0.05). Algılanan Öğrenme Düzeyi’nde, sigara içmeyenlerin ortalaması (4.77 ± 0.05), içenlerin ortalamasından (4.52 ± 0.12) yüksektir (p = 0.050). Enerji içecekleri tüketimi ile Algılanan Öğrenme Düzeyi arasında (r = -0.12, p < 0.05) negatif yönlü, kahve tüketimi ile PUKÖ puanı arasında (r = 0.12, p<0.05) pozitif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır.
Sonuç: Öğrencilerin uyku kalitesi kötüdür. Öğrenme becerilerini güçlendirmek için uyku kalitesini iyileştirme ve içecek tüketim alışkanlıklarını değiştirme yönünde çaba harcanması uygun olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Original Article |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2019 |
Submission Date | April 24, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |