Bu çalışmada; Edirne ili genelinde sağlık ocaklarınca yürütülen gıda maddeleri denetimlerinin yıllar içinde nasılbir seyir izlediğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Buna göre Bölge Hıfzıssıhha Müdürlüğü’nün 1988-98 yıllarıarasındaki kayıtları incelenerek; alınan örneklerin sağlığa uygunluk oranı ile yıllara ve mevsimlere göre dağılımıaraştırılmıştır. Belirtilen sürede alınan örnek sayısı üç kat artmasına rağmen, alınması gereken sayının %10-38’idüzeyinde kalmış, alınan örnekler mevsimlere homojen dağılmamıştır. Sağlığa uygun olmayan bakteriyolojik vekimyasal örnek oranları sırasıyla ortalama 13.66±9.97 ve 22.91±27.16 bulunmuştur. Bu sürede bakteriyolojik olaraksağlığa uygun olmayan gıda örneği oranı azalmış, kimyasal yönden uygun olmayanların oranları değişmemiştir.Türkiye genelinde 1996-1998 arası, Gıda Maddeleri Tüzüğü’ne uygun olmayan gıda örnekleri için bildirilen veriler;incelediğimiz Edirne bölgesinde saptadığımız oranlardan bakteriyolojik örneklerde yüksek, kimyasal örneklerdedüşüktür. Personel eğitimi, gıdaların daha iyi denetlenmesi, kurumlararası işbirliği, sağlığa uygun olmayan gıdalariçin caydırıcı yaptırımların uygulanması ile gıdalardan gelebilecek sağlık sorunlarını önlemek mümkün olabilecektir
In this study, it is aimed to investigate the auditing activities on foodstuffs performed by the health centres inEdirne, by years. We reviewed the records of food samples examined by Regional Hygiene Laboratory between1988-1998, and analysed them according to their quantity, quality for health and distribution to years and seasons.Although quantity of specimens has increased three folds in 11 years, it is not already represented the size ofpopulation of the health centres. Sample distributions were not homogenous in terms of seasons and years. Themean of bacteriological and chemical contaminated food specimens has been found 13.66±9.97 and 22.91±27.16respectively. The bacteriological contaminated sample ratios have been decreased whereas the chemicalcontaminated sample ratios have not shifted during this time. When it is compared with data for food, incongruouswith the Regulation of Foodstuff from the Ministry of Health, between 1996-98, we found the proportion ofbacteriological samples were higher and the chemical samples were lower then the proportion of general in Turkey.By regular training program for health centres’ staff, updating the regulations, coordinating the related sectors, theauditing activities might become better and protected the public from the health matters originated by foodstuff
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 1, 2002 |
Published in Issue | Year 2002 Volume: 59 Issue: 1 |