BibTex RIS Cite

Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 151 - 156, 01.12.2017

Abstract

Amaç: Suyu temin eden idarelerde temel öncelik, suyu kaynağından başlayarak tüketiciye ulaştırıncaya kadar ki süreçte temiz ve kaliteli olmasını sağlamak olarak benimsenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; içme sularının klorlanması halk sağlığı alanındaki en önemli gelişmelerden birisidir. Halen mevcut alternatifleri arasında en güvenilir dezenfeksiyon yöntemi klorlamadır. Bu çalışmada; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yapılan veya yapılması planlanan klorlama çalışmaları sırasında sahada yaşanan problemleri ve bu problemlerin çözümlerinin değerlendirilmesini amaçlamıştır. Yöntem: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurulmadan önce klorlama işlemleri, illerde İl Özel İdareleri, ilçelerde belediye ve köylerde muhtarlık tarafından yürütülmüştür. Bulgular: Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kurulmasıyla klorlama iş ve işlemleri 31.03.2014 tarihinden itibaren Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresine geçmiştir. TESKİ tarafından yapılan düzenli klorlama, içme suyu depolarının temizlik ve dezenfeksiyonu sayesinde bakiye klor uygunsuzluğu, kimyasal uygunsuzluk ve mikrobiyolojik uygunsuzluk değerleri önemli ölçüde azalma göstermiştir.Sonuç: Bu çalışma; “İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 11 ilçe ve 354 mahallede yapılan ve yapılması planlanan klorlama çalışmaları sırasında sahada yaşanan problemleri ve çözümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

References

  • Solsona F, Méndez JP. Water disinfection. CEPIS, 2003;03(89):3.
  • Anonymous. Water treatment Manual Disinfection. USA: Environmental Protection Agency. 2011.
  • Anonymous. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik. Ankara: Sağlık Bakanlığı. 2015.
  • Ogur R, Tekbaş ÖF, Hasde M. Klorlama Rehberi, İçme Ve Kullanma Sularının Klorlanması. Ankara: GATA. 2004.
  • Anonymous. Dezenfeksiyon Teknik Tebliği. Ankara: Orman ve Su İşleri Bakanlığı. 2015.
  • Anonymous. Water Chlorination and Chloramination Practices and Principles. USA:American Water Works Association. 2006.

Management and Maintenance of Chlorination Processes in Tekirdağ Province

Year 2017, Volume: 74 Issue: EK-1, 151 - 156, 01.12.2017

Abstract

Objective: Main priority of water administrations is accepted as ensuring the cleanliness and quality of water during transportation, beginning from source to the final consumer. According to World Health Organization; chlorination of drinking water is one of the most significant development in public health areas. Chlorination is still the most reliable disinfection method among available alternatives. Methods: Before foundation of Tekirdag Metropolis Municipality; chlorination was performed by Special Provincial Administration in provinces, by municipalities in districts and by reeves in villages. Results: Chlorination have been performed by Tekirdag Water and Waste-Water Administration TESKI , with the establishment of Tekirdag Metropolis Municipality at 31st-March-2014. Impropriety of residual chlorine, chemical impropriety and microbiological impropriety levels have been significantly reduced, owing to regular chlorination, disinfection and cleaning of drinking water tanks performed by TESKI.Conclusion: This study includes evaluation of current an planned chlorination works, problems and solutions from field of 11 districts and 354 villages inside Tekirdag Metropolis Municipality territory borders, according to “Regulation on Waters for Human Consumption”.

References

  • Solsona F, Méndez JP. Water disinfection. CEPIS, 2003;03(89):3.
  • Anonymous. Water treatment Manual Disinfection. USA: Environmental Protection Agency. 2011.
  • Anonymous. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik. Ankara: Sağlık Bakanlığı. 2015.
  • Ogur R, Tekbaş ÖF, Hasde M. Klorlama Rehberi, İçme Ve Kullanma Sularının Klorlanması. Ankara: GATA. 2004.
  • Anonymous. Dezenfeksiyon Teknik Tebliği. Ankara: Orman ve Su İşleri Bakanlığı. 2015.
  • Anonymous. Water Chlorination and Chloramination Practices and Principles. USA:American Water Works Association. 2006.
There are 6 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Şafak Başa This is me

İbrahim İçöz This is me

Deniz Aktaş This is me

Publication Date December 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 74 Issue: EK-1

Cite

APA Başa, Ş., İçöz, İ., & Aktaş, D. (2017). Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 74(EK-1), 151-156.
AMA Başa Ş, İçöz İ, Aktaş D. Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. December 2017;74(EK-1):151-156.
Chicago Başa, Şafak, İbrahim İçöz, and Deniz Aktaş. “Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi Ve Sürdürülmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74, no. EK-1 (December 2017): 151-56.
EndNote Başa Ş, İçöz İ, Aktaş D (December 1, 2017) Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74 EK-1 151–156.
IEEE Ş. Başa, İ. İçöz, and D. Aktaş, “Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi”, Turk Hij Den Biyol Derg, vol. 74, no. EK-1, pp. 151–156, 2017.
ISNAD Başa, Şafak et al. “Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi Ve Sürdürülmesi”. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi 74/EK-1 (December 2017), 151-156.
JAMA Başa Ş, İçöz İ, Aktaş D. Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74:151–156.
MLA Başa, Şafak et al. “Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi Ve Sürdürülmesi”. Türk Hijyen Ve Deneysel Biyoloji Dergisi, vol. 74, no. EK-1, 2017, pp. 151-6.
Vancouver Başa Ş, İçöz İ, Aktaş D. Tekirdağ İlinde Klorlama İşlemlerinin Yönetimi ve Sürdürülmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2017;74(EK-1):151-6.