Research Article
BibTex RIS Cite

Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları

Year 1953, Volume: 4 Issue: 1, 118 - 121, 31.01.1953

Abstract

Sultan Dağlarının kuzey etekleri bazı müellifler tarafından tetkik edilmiştir. H. WENZEL bu bölgeden Limnaea Tchihatcheffi FISCHER, Hydrobia elongata FAUJAS toplamıştır; E. CHAPUT Argıthan'ın doğu tarafında, planorbis cornu BRGN., Bithynia pisidica OPP., Limnaea Tchihatcheffi FISCHER fosilleriyle kıvrım ve yeni dislokasyonlar müşahede etmiştir.
1950 Eylül ayında bu bölgede ve Orta Anadolu'da yaptığımız tetkik gezileri esnasında Sultan Dağlarının kuzey eteklerinde de dolaşmıştık. Bu gezi esnasında, bilhassa Argıthan, Ilgın gölü ve Doğanhisar civarında aşağıdan yukarıya doğru şu tabakalar müşahede edilmiştir:
1 — Çavuşcuköyün güney tarafındaki sırtlar üzerinde görülen mültevi ve fosilli kalker ve kalkerli gre tabakaları,
2 — Argıthan civarında yamaç eteklerinde meydana çıkan marn, gre ve kil tabakaları,
3 — Münferit tepe ve sırtların yamaçlarında görülen ve omurgalı fosillerini ihtiva eden kalker ve beyaz kalkerli gre tabakaları; bu tabakalar arasında bulunan ve Argıthan'ın 2,5 km. güneyinde tarafımızdan meydana çıkarılan bir yataktan, kazmak suretiyle çeşitli omurgalı bakiyeleri topladık ki bunlar arasında bilhassa, Hipparion gracile, Rhinoceros, Gazelle, Antilope, (Carnassière) ve diğer Raminant'lara ait muhtelif diş, baş ve vücut kemikleri ve henüz türü tayin edilememiş bazı hayvan kemikleri göze çarpmaktadır. Bilhassa bu fossilerin bulunuğu bölgenin Neojen göl serisi içerisinde Üst Miosen'e ait bir seviyenin mevcudiyetini göstermektedir. Aynı sahadan toplamış olduğumuz ve fakat henüz tayinleri yapılmamış olan bazı gastropodların bulunuşu da buradaki omurgalı fosillerin stratigrafik ehemmiyetini arttırmış bulunuyor,
4 — Bu tabakaların üstünde görülen ve Argıthan ile Doğanhisar arasında geniş bir sahaya yayılan kırmızı gre ve konglomeralar,
5 — Doğanhisar civarının traverten kalkerleri.
Sultan Dağlarının paleozoik sahrelerini örten omurgalı Neojen tabakaları umumiyetle kuzeye doğru hafif meyilli olduğu için Akşehir gölü ile Ilgın arasında dik yamaçları güneye bakan Küesta ve Süpsekan depresyonlar teşekkül etmiştir. Bölgedeki pliosen peneplen sathı kısmen fosilli Üst Miosen tabakaları üzerinde teşekkül etmiş bulunuyor.

Supporting Institution

İstanbul Üniversitesi, Coğrafya Enstitüsü

References

  • ...
  • H. WENZEL-Sultan Dagh und Akşehir ova, Kiel, 1932, P. 14-15
  • E. CHAPUTVoyages d'études géologiques, Paris, 1936, P. 85-87

(French) Les Couches du Néogène à Vertébrés aux Pieds du Sultan Dağları (Turquie)

Year 1953, Volume: 4 Issue: 1, 118 - 121, 31.01.1953

Abstract

Les pieds septentrionaux du Sultan Dağları et les plateaux voisins ont été parcourus par divers auteurs; H. WENZEL a recueuilli, entre Argıthan et Ilgın, Limnaea Tchihatcheffi FISCHER, Hydrobia elongata FAUJAS; E. CHAPUT a reconnu, à l'Est d'Argıthan, la présence de planorbis cornu BRGN., de Bithynia pisidica OPP., de Limnaea Tchihatcheffi FISCHER et de plissements et de dislocations récents.

En Septembre 1950 une exploration de cette région nous a permis d'observer les terrains suivants, de bas en haut:

1 — Des couches de calcaire et de calcaire grèseux fossilifères plisées et disloquées, formant les croupes situées au sud de Çavuşcukköy;

2 —Des couches de marne, de grès et d'argile peu inclinées, affleurant aux bords des plaines et aux environs d'Argıthan;

3 — Des calcaires lacustres et des grès blancs dont les couches peuvent s'observer sur les croupes et les collines isolées; elles présentent une épaisseur de 5 à 30 m. et contiennent divers restes de vertébrés fossiles. Dans le gisement situé au sud d'Argıthan, à 2,5 km. et 1100 m. d'altitude, j'ai recueuilli des dents, des fragmens de mâchoires et nombreux ossements appartenant à Hipparion gracile, Rhinoceros, Gazella, Antilope, à des Carnassifèrs et d'autres Ruminants. Un lot important d'ossements demeure indéterminé. En outre, à 600 m. au sud et à 800 m. au nord-est de ce gisements et à peu pres au même niveau on peut recolter de gasteropodes divers; plus au nord, dans les calcaires qui affleurent au sud de village de Kaha, existent des gasteropodes ; dans les marnes situées à 1 km. à l'Est du même village, on rencotre rarement des fragments de vertébrés. Il s'agit donc, dans la série néogène lacustre d'Argıthan et de Kaha, de couches terrestres appartenant au Miocène Supérieur. Au-dessus des formations précédentes viennent;

4 — Des couches de grès et de conglomérats rougeatres qui couvrent, sur une épaisseur de 100 à 200 m., les larges étendues entre Argıthan et Doğanhisar;

5 — Des calcaires travertins aux environs de Doğanhisar.

Dans cette région les couches du Néogène qui recouvrent en partie les schistes et les calcaires paléozoïques de Sultan Dağları sont inclinées légèrement vers le nord et nord-est. A cause de cette disposition on reconnait, comme dan les depressions d'Argıthan et du lac d'Akşehir et sur les croupes voisines, l'existence de côtes et de vallées subséquentes, dont les versants les plus inclines regardent vers le sud. La péneplaine du pliocène de cette région s'est formée sur les couches inclinées du Miocène Supérieur ci-dessus mentionnées.

References

  • ...
  • H. WENZEL-Sultan Dagh und Akşehir ova, Kiel, 1932, P. 14-15
  • E. CHAPUTVoyages d'études géologiques, Paris, 1936, P. 85-87
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects General Geology, Geological Sciences and Engineering (Other), Physical Geography and Environmental Geology, Palaeontology
Journal Section Makaleler - Articles
Authors

İsmail Yalçınlar This is me

Publication Date January 31, 1953
Submission Date July 1, 1952
Acceptance Date December 1, 1952
Published in Issue Year 1953 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Yalçınlar, İ. (1953). Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları. Türkiye Jeoloji Bülteni, 4(1), 118-121.
AMA Yalçınlar İ. Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları. Geol. Bull. Turkey. January 1953;4(1):118-121.
Chicago Yalçınlar, İsmail. “Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4, no. 1 (January 1953): 118-21.
EndNote Yalçınlar İ (January 1, 1953) Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları. Türkiye Jeoloji Bülteni 4 1 118–121.
IEEE İ. Yalçınlar, “Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları”, Geol. Bull. Turkey, vol. 4, no. 1, pp. 118–121, 1953.
ISNAD Yalçınlar, İsmail. “Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları”. Türkiye Jeoloji Bülteni 4/1 (January 1953), 118-121.
JAMA Yalçınlar İ. Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları. Geol. Bull. Turkey. 1953;4:118–121.
MLA Yalçınlar, İsmail. “Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları”. Türkiye Jeoloji Bülteni, vol. 4, no. 1, 1953, pp. 118-21.
Vancouver Yalçınlar İ. Sultan Dağları Eteklerinde Omurgalılar İhtiva Eden Neojen Tabakaları. Geol. Bull. Turkey. 1953;4(1):118-21.

Instructions for Authors: http://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_yazim_kurallari.php
Ethical Statement and Copyrighy Form:  https://www.jmo.org.tr/yayinlar/tjb_telif_etik_formlar.php