Amaç: Bu çalışmada santral venöz kateteri yerleştirmeden, ekstrakorporeal membran oksijenasyonu (ECMO) hatlarında farklı bir enstrüman kullanılarak hemodiyalizin (HD) uygulanabilirliliğini ve güvenliliğini değerlendirmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Mayıs 2013 - Eylül 2017 tarihleri arasında kliniğimizde ECMO takılmış, HD ile renal replasman tedavisi gerektiren 43 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Diyaliz makinesinin çıkışı, oksijenatörün venöz hattına, diyaliz makinasının girişi ise ECMO’nun arter hattının çıkışına iki 3-yollu musluklar kullanılarak bağlandı. HD gerçekleştirmek için çıkış devresinde basıncı ayarlamak için kullanılan enstrüman, en uygun hat basıncını ayarlamak için sıkıştırmamıza izin veren bir vida üzerinde bir kelepçe olarak tasarlanmıştı. Kan kreatinin, kan-üre nitrojeni, pH, baz açığı, laktat dehidrojenaz (LDH) değerleri değerlendirilerek HD öncesi ve sonrası karşılaştırıldı. Diyaliz sayısı ve süresi de analiz edildi.
Bulgular: Bu teknikle ek morbidite ve mortalite olmaksızın tüm hastalarda HD başarılı bir şekilde uygulandı. HD'ye bağlı hiçbir komplikasyon görülmedi. Diyaliz sonrası kan üre nitrojen, kreatinin, pH, baz açığı değerleri istenilen seviyeye düştü (p<0.05). HD'den sonra LDH değerlerinde istatistiksel olarak hafif derecede anlamlı olmayan bir artış görüldü (p=0.446).
Sonuç: Kulandığımız bu enstrüman, venöz ECMO hattından HD hattına olan basıncı arttırdı; düşük tansiyonda bile diyalizi ve ultrafiltrasyonu mümkün kıldı. Basit bir teknik ile çalışan bu alet sayesinde venöz kateter yerleştirmeden ECMO hatları kullanılarak başarılı filtrasyon ve diyaliz yapılması sağlanabilir.
Aim: We aimed to evaluate the safety and feasibility of hemodialysis (HD) by using a screw compressor clamp on extracorporeal membrane oxygenation (ECMO) lines without placing a central venous catheter.
Material and Methods: From May 2013 to September 2017, 43 adult patients with ECMO that required renal replacement treatment with HD were included.The inflow of the dialysis machine was connected to the outlet of the oxygenator, and the outflow was connected to the venous line using two 3-way taps. The tool that was used on the outflow circuit to perform HD is a clamp on a screw, allowing us to squeeze and de-squeeze to set the optimal line pressure. Creatinine, blood urea nitrogen, pH, base deficit, lactate dehydrogenase (LDH) values were evaluated, and compared pre/post-HD. Rate and duration of dialysis were also analyzed.
Results: HD was successfully performed in all patients with this technique without additional morbidity and mortality. No related complications due to HD were observed. Blood urea nitrogen, creatinine, pH, base deficit values were decreased to the desired levels after dialysis (p<0.05). There was a slight insignificant increase in LDH values after HD (p=0.446).
Conclusion: This screw compressor clamp increased the pressure on returning line of HD to the venous ECMO line; and made dialysis and ultrafiltration possible even in low blood pressure. This technique is very simple and allows to perform successful filtration and dialysis using ECMO lines without placing venous catheter
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Orıgınal Artıcle |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
e-ISSN: 2149-8296
The content of this site is intended for health care professionals. All the published articles are distributed under the terms of
Creative Commons Attribution Licence,
which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.