Bu çalışmada, Manisa İli üzüm üretiminde karşılaşılan sorunlar ve üreticilerin hastalıklarla mücadele konusundaki bilgi ve tutumları araştırılmıştır. Araştırmada Manisa İli Turgutlu ilçesinde üzüm üretimi ile uğraşan 100 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Üreticilere yapılan anketlerle, bağ işletmelerindeki nüfus ve işgücü durumu, arazi varlıkları, yetiştiricilik, hastalık, zararlı, yabancı otları ve mücadelesi konularındaki bilgileri toplanmıştır. Anket sonuçları tablo ve grafiklerle sunularak yüzdelerle yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre üreticinin karşılaştıkları sorunlar tespit edilmiş çözüm önerileri getirilmiştir. Üreticilerle yapılan anket çalışması sonucunda; üreticilerin %49‟uüzümde zarar oluşturan etmenler hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını bildirmiştir. Diğer taraftan %42‟si ilaçları ambalajları üzerinde belirtilen dozlarda kullandığını, %28‟i ise teknik elemanların önerdiği dozları kullandığını belirtmiştir. Üreticilerin %89‟u ilaçların uygulandığı zamanla hasat arasında geçmesi gereken süreye dikkat ettiklerini belirtmişlerdir. Üreticilerin çoğunluğu pestisitlerin insan ve çevreye olan olumsuz etkilerini bildiklerini ve bu olumsuz etkileri azaltmak için gerekli önlemleri aldıklarını belirtmişlerdir
Present study was aimed at evaluating the knowledge and attitudes of the farmers on plant protection issues encountered in vineyards of Manisa province. Qestionnaire survey was performed with 100 farmers dealing with vineyard production in Turgutlu, Manisa. With the questionnaire survey conducted with vineyard growers, information was collected on the growers‟ and labor population, land assets, production practices, disease, pest and pest management issues of the vineyard enterprises. Survey results are presented in tables and graphs and interpreted in percentage. According to the results of present study, the problems encountered by the vineyard growers have been identified and a solutions are proposed. Some of the results of the qestionnaire survey are; 49% of the producers stated that they did not have knowledges about the pests causing damages to vineyards. On the other hand, 42% of the growers use pesticide dosage, which is indicated on the label, and 28% of them use pesticide dosage according to comments of experts, 89% of them harvested their products obeying post harvest intervals which is indicated on the label instructions. Most of the growers know the negative effects of pesticides on human and environment and were taking necessary precautions to reduce their adverse effects
Other ID | JA94YN43FZ |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | February 1, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 20 Issue: 1 |