İnsan beslenmesinde gıda olarak yabancı ve yabani ot türlerin kullanımı insanlığın var oluşu ile başlar. İnsanlar ilk çağlarda varlığını sürdürebilmek için çevresindeki otların kokusuna, tadına ve çiçeğine bakarak beslenmeye çalışmışlardır. Gıda olarak tüketilen bitki türleri ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye hatta ilden ile değişkenlik gösterebilmektedir. Ot yemekleri, Akdeniz mutfağının olduğu kadar Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasındadır. Kahramanmaraş mutfağında gıda maddesi olarak kullanımı yaygın olan bitki türleri; Çiriş (Eremurus spectabilis M. Bieb.), Semizotu (Portulaca oleracea L.), Yılan yastığı (Arum maculatum L.), Ebelik (Rumex acetosella L.), Işkın (Rheum ribes L.), Kömeç (Malva neglecta Wallr.), Isırgan (Urtica dioica L., U. urens L.), Yabani hardal (Sinapis arvensis L.), Yabani pazı (Beta vulgaris L.), Kekik (Thymus sipyleus Boiss.), Sirken (Chenopodium album L.), Fesleğen (Ocimum basilicum L.) ve Hakiki papatya (Matricaria chamomilla L.)’dır. Kahramanmaraş ilinde yaygın bulunan bazı ağaç türlerinden; Andız (Juniperus drupacea Lab.)’dan andız pekmezi, Beyaz dut (Morus alba L.)’dan dut pekmezi, At elması (Malus trilobata C.K. Schneid.)’ından turşu, sirke ve kuru meyve, Sumak (Rhus coriaria L.)’dan baharat ve Menengiç (Pistacia terebinthus subsp. palaestina (Boiss.) Eng.)’den baharat ve kahve yapımı yaygındır. Son yıllarda, ot pazarları ve ot festivallerine olan ilginin artması, gastronomi turizmi içerisinde otlar ve ot yemeklerinin önemini de artırmaktadır. Bu nedenler ile Kahramanmaraş ili ve ilçelerinde gıda olarak tüketilen bitkilerin tür, familya ve yemek yapımında kullanımı araştırılmıştır.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Birimi (BAP)
2016/5-23M
Bu Münferit (2016/5-23M) proje, KSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Birimince desteklenmiştir. KSÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimine teşekkür ederim.
2016/5-23M
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 2016/5-23M |
Publication Date | July 4, 2022 |
Acceptance Date | May 23, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 25 Issue: 1 |