A fundamental means of scientific communication are the peer reviewed articles published mainly in scientific journals and their abstracts. The abstract is a critical indicator of scientificity of an academic article, and a strategic tool enabling the decision of what to and whether to read the full text of an article or not. A qualitative abstract has to contain some basic information. It has been observed that abstracts of two major journals -Turkish Librarianship TL and Information World IW - which contribute to the improvement of Library and Information Science literature in Turkey do not meet the abstract requirements.This study, aims to determine the tendency and attitudes regarding the abstract writing inthese two journals. The study has been limited to analysis of Turkish abstracts of 162 peer reviewed articles TL 80 and IW 82 articles published in the 2009-2013 time period in the context of major abstract elements, language and expression, and number of word and sentences used. Data gathered wasanalysed and comparatively evaluated by means of Excel. It is seen that a significant number of papers in both journals are deficient in clearly stating the hypothesis TL %68; IW %95 , method TL %54; IW %68 , while behaving more rigorously in language and expression used TL %99; IW %83 , determining of scope TL %99; IW %87 and aim TL %91; IW %88 of the study. Results show that abstracts in TL are generallymore rigorously prepared than those in IW and they prove the hypothesis which stated that papers in both journals time to time do not take into consideration the scientific and professional criteria of abstract writing. As a conclusion, the need to update and strengthen the editorial policiesof the journals, increase of academic writing and scientificity awareness in both writers/ researchers and peer reviewers has been stressed and some suggestions where offered in this context
Scientific journal abstract library and information science journals Turkish Librarianship Journal Information World Journal abstracting.
Bilimsel iletişimin önemli araçlarından birisi, dergilerde hakemli makale olarak yayımlanan yazılar ve bu yazılardaki özlerdir. Öz, bir yazının tamamınun okunup okunmayacağına karar verilmesini sağlayan stratejik bir bölüm ve o yazının bilimselliğinin göstergelerinden biridir. Nitelikli bir öz belirli bilgileri içermelidir. Türkiye’de kütüphane ve bilgibilim alanında yayımlanan iki temel dergideki [Türk Kütüphaneciliği TK ve Bilgi Dünyası BD ] özler ele alındığında, bir özde bulunması gereken belirli özellikleri taşımadıkları gözlenmektedir. Buna göre bu çalışmada, her iki derginin özlerinde öz hazırlama yönündeki özen, eğilim ve tutumlarının saptanması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında iki dergide 2009-2013 yılları arasında yayımlanan toplam 162 hakemli makalenin TK 80, BD 82 özleri, temel öz ögeleri, dil ve anlaşılırlık, sözcük ve tümce sayısı açısından analiz edilmektedir. Veriler Excel programı ile değerlendirilmiş olup, her bir öge için iki dergi arasında karşılaştırmalı bir yol izlenmiştir. Her iki dergide de önemli oranlarda hipotez TK %68; BD %95 ve yönteme TK %54; BD %68 yer verilmediği; ancak dil ve anlatım TK %99; BD %83 , kapsam TK %99; BD %87 ve amaca TK %91; BD %88 daha çok özen gösterildiği görülmüştür. Elde edilen bulgular, TK ve BD’de özler bağlamında zaman zaman bilimsellik ölçütlerinin göz önüne alınmadığı sonucuna varılmış olup genellikle TK dergisindeki özlerde BD dergisi özlerine göre özlerin taşıması gereken ölçütlerin daha başarılı bir biçimde yerine getirildiği bulgulanmıştır. Nitekim, her iki dergideki öz niteliğinin artırılması için yayın politikalarının geliştirilmesi, yazı hazırlayan yazar/araştırmacılar ile bu yazıları “onaylayan” hakem/akranların akademik yayın ve yazım davranışının değiştirilmesi, bu konuda bilinç oluşturulması ve/veya güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Bilimsel dergi öz kütüphane ve bilgibilim dergileri Türk Kütüphaneciliği Bilgi Dünyası öz verme.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 29 Issue: 2 |
Bu dergi içeriği CC BY 4.0 ile lisanslanmaktadır.