Doğu Karadeniz Bölge halkının
yaşam biçimi olan çay bitkisinin verim ve kalitesinin artırılması, çay tarımı
yapılan toprakların ve çay bitkisinin makro besin maddeleri yanında mikro besin
maddelerinin de iyi bir şekilde bilinmesine bağlıdır. Bu çalışmada çay tarımı
yapılan toprakların ve çay bitkisinin demir, bakır, çinko ve mangan
durumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla, çay tarımı alanlarının
dağılımı göz önüne alınarak Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'dan eş zamanlı
olarak toplam 532 toprak ve yaşlı yaprak örneği alınmıştır. Bu alanlardan
alınan 532 toprak örneğinde bitkiye yarayışlı demirin 0,56-407 mg kg-1,
bakırın 0,01-1 9,4 mg kg-1, çinkonun 0,03-44,9 mg kg-1 ve manganın 0,33-186 mg kg-1 arasında değiştiği, ortalama demirin 86,7 mg kg-1,
bakırın 1,44 mg kg-1, çinkonun 1,61 mg kg-1 ve manganın 29,3 mg kg-1 olduğu belirlenmiştir. Çay tarımı yapılan topraklarda
bitkiye yarayışlı demir ve manganın yeterli olduğu, buna karşın toprakların % 1
1,1'unda bakırın ve % 49,6'ünde ise çinkonun noksan olduğu saptanmıştır. Toprak
örnekleri ile eş zamanlı olarak alınan 532 çay yaprak örneklerinde toplam
demirin 20,8-1931 mg kg-1, toplam bakırın 0,62-25,7 mg kg-1,
toplam çinkonun 0,98-53,5 mg kg-1 ve toplam manganın 146-5013 mg kg-1 arasında değiştiği, ortalama olarak toplam demirin
136 mg kg-1, toplam bakırın 7,66 mg kg-1, toplam çinkonun
12,7 mg kg-1 ve toplam manganın 1608 mg kg-1 olduğu belirlenmiştir. Çay yapraklarında mangan
konsantrasyonunun yeterli olduğu belirlenirken, yaprak örneklerinin %
98,9'sinde toplam demirin, % 97,0'unda bakırın, % 97,6'sında çinkonun noksan
olduğu belirlenmiştir.
Increasing yield and quality of tea plant that is the lifestyle of The East Black Sea Region people is related to aware of importance of micro nutrient elements that found tea farming soils as well as macro nutrients. In this study, it is aimed to determine iron, copper, zinc and manganese concentrations of tea plant and farming soils. For this purpose, 532 soil and plant samples were taken simultaneously from different regions (Artvin, Rize, Trabzon and Giresun) related to distribution of tea plantations. In soil samples, available Fe concentration varied in the range of 0.56-407 mg kg-1 with a mean of 86.7 mg kg-1, Cu concentration varied in the range of 0.01-19.4 mg kg-1 with a mean of 1.44 mg kg-1, Zn concentration varied in the range of 0.03-44.9 mg kg-1 with a mean of 1.61 mg kg-1, Mn concentration varied in the range of 0.33-186 mg kg-1 with a mean of 29.3 mg kg-1. According to the results of the soil analysis, while plant available Fe and Mn concentrations were found to be sufficient, in 11.1 % of soils Cu, in 49.6 % of soil Zn concentration were found too few. In the tea leaves that taken simultaneously with the soil samples from the East Black Sea Region, it was determined that total Fe concentration varied in the range of 20.80-1931 mg kg-1 with a mean of 136 mg kg-1, total Cu concentration varied in the range of 0,62-25,7 mg kg-1 with a mean of 7.66 mg kg-1, total Zn concentration varied in the range of 0.98- 53.5 mg kg-1 with a mean of 12.7 mg kg-1, total Mn concentration varied in the range of 146-5013 mg kg-1 with a mean of 1608 mg kg-1. According to the results, in 98.9 % of leaf samples Fe concentration, in 97.0 % of leaf samples Cu concentration, in 97.6 % of leaf samples Zn concentration were found to be insufficient.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 25, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 5 Issue: 2 |