Abstract
Tuzluluğa bağlı verim ve kalite kaybı diğer sebzelerde olduğu gibi patlıcan için de önemli bir
sorundur. Patlıcan (Solanum melongena L.), tuza karşı orta derecede hassas bir bitkidir. Tuzluluk stresinin
neden olduğu, verim kaybını ortadan kaldırmak veya azaltmak için kullanılan önemli yöntemlerden
biri aşılamadır. Araştırmada Vista, AGR703 (S. aethiopicum), Köksal F1, Yula F1, Vista (S. incanum x S.
melongena hybrids) ve Hawk (S. torvum) ile tuza ve kurağa tolerant olduğu bilinen Mardin ve Burdur
ıslah hatları (S. melongena L.) anaç olarak; tuza hassas Artvin yerel genotipi ile Naomi F1 çeşidi kalem
olarak kullanılmıştır. Kalem olarak kullanılan çeşitler ile aşısız, kendi üzerine ve anaçlar üzerine aşılanarak
18 anaç/kalem kombinasyonu oluşturulmuştur. Bitkilerin yetiştirilmesinde damla sulama yöntemi
kullanılarak, EC 1.8-2.0 dS/m-1 ve pH 5-6 özelliğindeki su ile (kontrol suyu) sulanma yapılmıştır. Bitkiler
çiçeklenme ve meyve tutumu aşamasına geldiğinde 3 bin litrelik PE (polietilen) depo içine 8.76 kg NaCl
(90 mM) ilave edilmiş (EC 6-7 dS/m-1) ve bu depodan stres grubu bitkilere bir gün tuzlu su, bir gün kontrol
suyu verilmiştir. Araştırma sonucunda; klorofil içeriği, toplam verim, ortalama meyve ağırlığı, meyve suyu
pH değeri, toplam suda çözünebilir madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı ve meyvelerde renk ölçümü
değerleri bakımından uygulama çeşit interaksiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Bununla birlikte
ortalama meyve çapı değerleri bakımından kombinasyon ve uygulamalar arası, yaprak su potansiyeli
değerleri bakımından uygulamalar arası farklılık önemli bulunmuştur. Kalem olarak kullanılan Naomi F1
ticari çeşidi, Artvin yerel genotipine göre daha iyi sonuçlar verdiği, anaç olarak kullanılan ticari çeşitler
içinde Köksal F1 ve Vista F1 çeşitlerinin öne çıktığı belirlenmiştir. Sonuç olarak anaç olarak kullanılan
Burdur ıslah hattının anaç ıslahında kullanılabilecek bir genotip olduğu tespit edilmiştir.