BibTex RIS Cite

Intraocular Irrigation Solutions and Viscoelastıc Agents

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

Irrigation solutions and viscoelastic agents used in the ophthalmic intraocular procedures are essential for ideal surgical results. Corneal endothelium and other intraocular tissues are best protected when bathed with solutions similar to the chemical composition of aqueous humor. It is important to note that the ideal irrigation solution should contain bicarbonate buffer, glucose, glutathione and calcium. Osmolarity and pH of the irrigation solutions are also important. Viscoelastic agents protect corneal endothelium and epithelium from mechanical trauma, maintain and stabilize both the anterior chamber and capsular bag volumes. Both the irrigation solutions and viscoelastic agents must have lesser drawbacks, and ensure suitable surgical space for surgeon. In this study we have reviewed general properties, clinical uses, and complications of the irrigation solutions and the viscoelastic agents. Key words: Irrigation solutions , Viscoelastic agents

Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları

Year 2004, Volume: 11 Issue: 2, - , 01.04.2004

Abstract

İrrigasyon solüsyonları ve viskocerrahi ajanlarının göz içi cerrahisinde kullanımı ideal cerrahi sonucun alınması için gereklidir. İrrigasyon solüsyonları hümor aköze yapı olarak ne kadar benzer ise cerrahi o denli iyi sonuç vermektedir. Bunun için kabul edilebilir bir irrigasyon solüsyonunun yapısında bikarbonat tamponu, glukoz, glutatyon, kalsiyum içeriğinin bulunması gerekmektedir. Ayrıca pH ve ozmolaritenin de aköze yakın olması istenen bir durumdur. Viskocerrahi ajanları kornea endotelinin ve epitelinin mekanik travmaya karşı korunmasında, ön kamara hacminin idamesinde ve stabilizasyonunda, kapsül açıklığı ve gerginliğinde etkili olan cerrahi ajanlardır. Gerek irrigasyon solüsyonlarının gerekse viskocerrahi ajanlarının kullanım amacına uygun olarak yan etkileri ve toksik etkileri en az düzeyde olmalıdır. Cerraha uygun ameliyat ortamı sağlarken, hastaya zarar vermemelidir. Bu makalede irrigasyon solüsyonları ve viskocerrahi ajanların genel özellikleri, çeşnileri, yan etkileri, kullanım tercihleri irdelenmiş ve genel bir bakış sunulmuştur. Anahtar kelimeler: İrrigasyon Solüsyonları, Viskocerrahi Ajanları

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Tamer Demir This is me

Fatih Ulaş This is me

Ülkü Çeliker This is me

Publication Date April 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 11 Issue: 2

Cite

APA Demir, T., Ulaş, F., & Çeliker, Ü. (2004). Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 11(2).
AMA Demir T, Ulaş F, Çeliker Ü. Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları. J Turgut Ozal Med Cent. April 2004;11(2).
Chicago Demir, Tamer, Fatih Ulaş, and Ülkü Çeliker. “Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları Ve Viskocerrahi Ajanları”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11, no. 2 (April 2004).
EndNote Demir T, Ulaş F, Çeliker Ü (April 1, 2004) Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11 2
IEEE T. Demir, F. Ulaş, and Ü. Çeliker, “Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 11, no. 2, 2004.
ISNAD Demir, Tamer et al. “Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları Ve Viskocerrahi Ajanları”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 11/2 (April 2004).
JAMA Demir T, Ulaş F, Çeliker Ü. Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları. J Turgut Ozal Med Cent. 2004;11.
MLA Demir, Tamer et al. “Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları Ve Viskocerrahi Ajanları”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 11, no. 2, 2004.
Vancouver Demir T, Ulaş F, Çeliker Ü. Göz İçi İrrigasyon Solüsyonları ve Viskocerrahi Ajanları. J Turgut Ozal Med Cent. 2004;11(2).