BibTex RIS Cite

Physiology of beta-carotene and its relation with cancer

Year 1995, Volume: 2 Issue: 2, - , 01.04.1995

Abstract

Because of inverse relationship between high consumption of/3-carotene and incidence of certain cancers, the investigation of fi-carotene has increased. In recent years, the diferent studies indicate that fi-carotene protects against lung and stomach cancers, and enhances the immun defenses, fi-carotene is one of natural antioxidants. Thanks to this activities of fi-carotene, It behaves as an agent by trapping-free-radicals and prevents oxidation of unsaturated lipids in cell membrane and various tissues. To prevent the oxidation, hydrogene ion of ¡3-carotene is transfered to the free radicals in the begining of oxidantion process. Thus, fi- carotene deactivates the radicals of singlet oxygen. [Journal of Turgut Ozal Medical Center 2(2):221- 225,1995] Key words: fi-carotene, metabolism, cancer.

Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki

Year 1995, Volume: 2 Issue: 2, - , 01.04.1995

Abstract

Yüksek düzeyde fi-karoten tüketimi ile kanser insidansı arasında önemli negatif bir ilişkinin belirlenmiş olması, b-karoten ile ilgili araştırmaların artmasına neden olmuştur. Son yıllarda yapılan farklı çalışmalar fi- karotenin özellikle akciğer ve mide kanserine karşı koruyucu etkisi olduğunu ve immum cevabı artırdığını göstermiştir. fi-karoten doğal antioksidanlardan biridir ve bu aktivitesi sayesinde, serbest radikalleri tutan bir ajan olarak hareket eder, hücre ve değişik dokulardaki doymamış yağ asitlerinin oksidasyonunu önler. Oksidasyonu önlemek için yapısındaki hidrojen iyonunu oksidasyon sürecinin başlangıcında serbest radikallere verir ve böylece fi-karoten tek oksijenli serbest radikalleri inaktive eder. [Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 2(2):221-225,1995] Anahtar kelimeler: fi-karoten, metabolizma, kanser

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Dr. A. Ziya Karakılçık This is me

Dr. Mehmet Aybak This is me

Publication Date April 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Karakılçık, D. A. Z., & Aybak, D. M. (1995). Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center, 2(2).
AMA Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. J Turgut Ozal Med Cent. April 1995;2(2).
Chicago Karakılçık, Dr. A. Ziya, and Dr. Mehmet Aybak. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2, no. 2 (April 1995).
EndNote Karakılçık DAZ, Aybak DM (April 1, 1995) Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2 2
IEEE D. A. Z. Karakılçık and D. M. Aybak, “Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki”, J Turgut Ozal Med Cent, vol. 2, no. 2, 1995.
ISNAD Karakılçık, Dr. A. Ziya - Aybak, Dr. Mehmet. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center 2/2 (April 1995).
JAMA Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. J Turgut Ozal Med Cent. 1995;2.
MLA Karakılçık, Dr. A. Ziya and Dr. Mehmet Aybak. “Beta-Karotenin Fizyolojisi Ve Kanser Ile arasındaki ilişki”. Journal of Turgut Ozal Medical Center, vol. 2, no. 2, 1995.
Vancouver Karakılçık DAZ, Aybak DM. Beta-karotenin fizyolojisi ve kanser ile arasındaki ilişki. J Turgut Ozal Med Cent. 1995;2(2).