The aim of this case study was to assess the qualitative gains of a young psychodrama participant during group psychodrama sessions organized with the aim of fostering healthy romantic relationship habits among young adults. The case that is a 23-year old woman living with her family in Ankara, is a graduate student and has been engaged for four-and-a-half years. The group psychotherapy protocol lasted for three months and consisted of 12 two-hour long sessions. The sessions were planned to assist participants in increasing their self-awareness, in developing their empathy skills to adopt the view point of those with whom they are in close contact, and in establishing healthier bonding styles while becoming aware of their current styles of establishing relationships with the opposite sex. Each session included the stages of warm-up, play/action and sharing. At the beginning of the first session, Case expressed her aims as “to be able to resolve the problems she has in her romantic relationship, coping with her sense of loneliness, and overcoming her lack of self-confidence”. In the group sessions, case gained awareness about herself and her romantic relationship. It was concluded that in the case psychodrama training was an effective method in developing healthy romantic relationships and potentially helpful for other young adults.
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkinlerin karşı cinsle daha sağlıklı romantik ilişkiler yaşamalarını sağlamak amacıyla uygulanan psikodrama grubuna katılan olgunun, bu uygulamadan ne tür niteliksel kazanımlar sağladığını değerlendirmektir. Olgu 23 yaşında, kadın, ailesiyle birlikte Ankara’da yaşayan, yüksek lisans programına kayıtlı, dört buçuk yıldır nişanlıdır. Psikodrama grup uygulaması ikişer saatlik 12 oturum olmak üzere üç aylık bir sürede gerçekleştirilmiştir. Oturumlar üyelerin kendileri hakkında farkındalıklarını artırmak, olaylara yakın ilişkide bulunduğu kişinin bakış açısıyla bakabilmeleri için empati becerilerini geliştirmek ve karşı cinsle kurdukları ilişki/ bağlanma biçimlerini fark ederek daha sağlıklı olan güvenli bağlanma biçimini geliştirmelerini sağlamak amacıyla planlanmıştır. Her oturum ısınma, oyun/eylem ve paylaşım aşamalarından oluşmuştur. Grup sürecinin başında, olgu amacını, “duygusal ilişkisinde yaşadığı sorunları çözebilmek; yalnızlık duygusunu ve kendine olan güven eksikliğini yenebilmek” olarak belirtmiştir. Süreç boyunca, olgu kendisine ve romantik ilişkisine ilişkin önemli farkındalıklar sağlamıştır. Bulgular ışığında, olgunun bu çalışmadan birçok kazanımının olduğu ve dolayısıyla psikodrama uygulamasının genç yetişkinlerin karşı cinsle sağlıklı ilişkiler yaşamalarını sağlama yönünde etkili bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | May 27, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 4 Issue: 37 |
!! From 30 November 2023, English language proofreading will be required for accepted articles to ensure language quality.