BibTex RIS Cite

THE ISSUE OF THE POPULATION EXCHANGE AND THE AGRICULTURAL DEVELOPMENT POLICY OF THE REPUBLICAN PERIOD

Year 2012, Volume: 14 Issue: 1 - Issue: 1, 359 - 380, 01.03.2012

Abstract

The founders of the Turkish Republic wanted to consolidate the process of the Treaty of Lausanne and the proclamation of the Republic with the idea of economic independence through a fast and total development. However, the attempts made for the development at that time faced many politic, social and diplomatic problems. One of the important diplomatic problems was the burning issue of the population exchange which would be performed among the Greeks living in Turkey and the Turks living in the Western Thrace reciprocally.
The settling of the ones among the Turks coming form the Western Thrace who were engaging in the agricultural activities, solving the problems of the agricultural sector and organizing and training the agricultural producers were handled as a whole. The process of development comprehended as a whole in the sense of the economy, the society and the human was supported with many projects.
A special example to these comprehensive, foreseeing, modern and innovative projects adopted as a part of the development policies of the Republican Period is “the Model Village Project” of Kazım Dirik, who was the inspector general of Thrace. This project being the most important sign of the aim of the distribution of the development and wealth to the whole society in an equalitarian way still carries a
characteristic of an important and applicable project to resolve the regional inequality, create employment and reduce the stress of immigration to the cities. The aim of this study is to address the link and totality of the topics considered apart and the modernity of the approach at that period by discussing the Republican Period with respect to its years of establishment together with the agricultural development policies selected and implemented with respect to the general conjuncture.

MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI

Year 2012, Volume: 14 Issue: 1 - Issue: 1, 359 - 380, 01.03.2012

Abstract

Türkiye Cumhuriyeti’ nin kurucuları Milli Mücadele, Lozan Barış Antlaşması ve Cumhuriyet’in ilanıyla yaşanan süreci, ekonomik bağımsızlık
fikriyle, hızlı ve top yekün bir kalkınmayı sağlayarak pekiştirmek istemişlerdir. Ancak dönemin kalkınma girişimleri içeride ve dışarıda pek çok siyasi, sosyal ve diplomatik sorunla karşılaşmıştır. Bu dönemde çözüm bekleyen önemli diplomatik sorunlardan biri de Türkiye’ de yaşayan Rumlar ile Batı Trakya’daki Türk’ lerin nüfus değişimine ilişkin Mübadele Meselesi olmuştur.
Mübadele ile Türkiye’ ye gelen Batı Trakyalı Türk’ lerin tarım ile uğraşanlarının iskanı, tarım sektörünün sorunlarının giderilmesi, üreticinin
örgütlenmesi ve eğitimi gibi önemli konular kırsal kalkınma açısından bir bütün olarak ele alınmıştır. Ekonomik, sosyal ve beşeri alanda bir bütün olarak ele alınan kalkınma süreci birçok proje ile de desteklenmiştir. Bu projeler arasında Trakya Umumi Müfettişi Kazım Dirik tarafından hazırlanan “Örnek Köy Projesi” Cumhuriyet Dönemi kalkınma politikalarında benimsenen kapsamlı, ileri görüşlü, çağdaş ve yenilikçi yaklaşımın özel bir örneğidir. Kalkınmanın ve zenginliğin tüm topluma dengeli bir biçimde dağıtılması hedefinin en önemli belgesi olan bu proje ülkemizdeki bölgesel eşitsizliği kaldırabilecek, istihdam yaratabilecek ve kentlere göç baskısını azaltabilecek potansiyeli nedeni ile günümüzde bile uygulanabilirliği olan önemli bir proje niteliği taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı; kuruluş yılları itibariyle Cumhuriyet Dönemini, genel konjonktür içinde seçilen ve uygulanan tarımsal kalkınma politikaları ile birlikte ele alarak, bugüne dek birbirinden ayrı düşünülen konuların aralarındaki bağı, bütünselliği ve dönemin yaklaşımının çağdaşlığını vurgulamaktır

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA68JH75NR
Journal Section Research Article
Authors

Nural Yıldız This is me

Emel Yıldız This is me

Publication Date March 1, 2012
Published in Issue Year 2012 Volume: 14 Issue: 1 - Issue: 1

Cite

APA Yıldız, N., & Yıldız, E. (2012). MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(1), 359-380.
AMA Yıldız N, Yıldız E. MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. March 2012;14(1):359-380.
Chicago Yıldız, Nural, and Emel Yıldız. “MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14, no. 1 (March 2012): 359-80.
EndNote Yıldız N, Yıldız E (March 1, 2012) MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14 1 359–380.
IEEE N. Yıldız and E. Yıldız, “MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 14, no. 1, pp. 359–380, 2012.
ISNAD Yıldız, Nural - Yıldız, Emel. “MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14/1 (March 2012), 359-380.
JAMA Yıldız N, Yıldız E. MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012;14:359–380.
MLA Yıldız, Nural and Emel Yıldız. “MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 14, no. 1, 2012, pp. 359-80.
Vancouver Yıldız N, Yıldız E. MÜBADELE MESELESİ VE CUMHURİYET DÖNEMİ TARIMSAL KALKINMA POLİTİKASI. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2012;14(1):359-80.

Trakya University Journal of Social Sciences is licensed under Creative Commons Attribution 4.0.