Research Article
BibTex RIS Cite

PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Year 2020, Volume: 22 Issue: 1, 439 - 451, 30.06.2020
https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727758

Abstract

Rekabet, küreselleşme ile bilgi ve iletişim teknolojilerin de meydana gelen değişimlerin gerçekleştiği çevrede faaliyetlerini sürdüren işletmeler, hizmet kalitesini arttırmak, rekabetle baş edebilmek, değişen çevre şartlarına ayak uydurmak gibi birçok nedenden dolayı personel güçlendirme uygulamalarına ve örgütsel bağlılık konusuna önem vermeye başlamıştır. Bu bağlamda araştırmanın temel amacı; personel güçlendirmenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisini yiyecek-içecek işletmelerinde çalışan işgörenler açısından tespit etmektir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek için; öncelikle personel güçlendirme ve örgütsel bağlılıkla ilgili kapsamlı alan yazın taraması yapılarak araştırmanın kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Daha sonra araştırmada kolayda örneklem yöntemi ile seçilmiş İstanbul ilinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren turizm işletme belgeli 1.sınıf yiyecek içecek işletmelerinde hizmet veren 400 tane işgören üzerinde anket yöntemi ile bilgiler elde edilmiştir. Ankette kullanılan ölçeklerde açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Faktör analizi ile elde edilen boyutlar/faktörler arasında ön görülen modellerin/hipotezlerin testi için, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır.

References

  • Afşar, S. T. (2015). Impact of the quality of work-life on organizational commitment: a comparative study on academicians working for state and foundation. Is, Guc The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 17(2), 45-75.
  • Akgündüz, Y. (2014). Turizm İşletmelerinde Çalışan İlişkileri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Azman, İ., Azman, H. and Sulaiman, A. Z. (2011). An empirical study of the relationship between transformational leadership, empowerment and organizational commitment. Business and Economics Research Journal, 2(1), 89-107.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Besterfield, D. H. (1999). Total Quality Management. USA: Second Edition, Prentice Hall.
  • Ceylan, A., Çöl, G., Gül, H. (2005). İşin anlamlılığını belirleyen sosyal-yapısal özelliklerin güçlendirmeye olan etkileri ve sonuçları üzerine bir araştırma. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(1), 35-51.
  • Dalay, İ., Coşkun, R. ve Altunışık, R. (2002). Stratejik Boyutuyla Modern Yönetim Yaklaşımlar. İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Gümüştekin, G. ve Emet C. (2007). Güçlendirme algılarındaki değişimin örgütsel kültür ve bağlılık üzerinde etkileşimi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 90-116.
  • Ergun, T. (1975). Uluslararası örgütlerde bağlılık kavramı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Amme İdaresi Dergisi, 97-106.
  • Genç, N. (2013). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Gazzoli, G., Hancer, M. and Park, Y. (2012). Employee empowerment and customer orientation: effects on workers’ attitudes in restaurant organizations. International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 13, 1-25.
  • Gill, R. and Ganesh, S. (2007). empowerment, constraint, and the entrepreneurial self: a study of white women entrepreneurs. Journal of Applied Communication Research, 35(3), 268-293.
  • Hill, F. and Rozana H. (2004). Employee empowerment: conceptualizations, aims and outcomes. Total Quality Management, 15(8), 1025-1041.
  • O’Reilly, C. and Chatman, J. (1986). Organizational commitment and psychological attachment: the effects of compliance, identification and internalization on prosocial behavior. Journal of Applied Psychology, 71(3), 492-499.
  • Paul, H. and Garg, P. (2014). Organizational commitment of frontline sales professionals in India: role of resilience. International Journal of Business and Information Technology, 7(2), 12-18.
  • Pierro, A., Bertram H. R., Amato, C., Belanger, J. J. (2013). Bases of social power, leadership styles, and organizational commitment. International Journal of Psychology, 48(6), 1122-1134.
  • Stinglhamber, F., Marique, G., Caesens, G., Desmette, D., Hansez, I., Hanin, D., Bertrand, F. (2015). Employees’ organizational identification and affective organizational commitment: an integrative approach. Plos One, 10(4), 1-23.
  • Suresh, N. (2012). An empirical study on employee empowerment practices in selected manufacturing industries at Tıruchırappallı. Asia Pacific Journal of Research in Business Management, 3(12), 59-107.
  • Tamer, İ. ve Dereli, B. (2014). The relationship between interpersonal trust, peer support and organizational commitment. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(42), 175-196.
  • Verhulst, E. and Boks C. (2014). Employee empowerment for sustainable design. The Journal of Corporate Citizenship, 55, 73-101.
  • Vogt, J. and Murrel, K. (1990). Empowerment in Organizations (Amsterdam: PfefferandCo.) University Associates, Inc., Amsterdam, 5-8.
  • Wu, C. C., and Liu, N. T. (2014). Perceived organizational support, organizational commitment and service-oriented organizational citizenship behaviors. International Journal of Business and Information, 9(1), 61-88.

THE IMPACT OF PERSONNEL EMPOWERMENT ON ORGANIZATIONAL COMMITMENT: A RESEARCH ON FOOD AND BEVERAGE ENTERPRISES

Year 2020, Volume: 22 Issue: 1, 439 - 451, 30.06.2020
https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727758

Abstract

Organizations that serve in an environment where there are changes in globalization and information and communication technologies have begun to attach importance to personnel empowerment and organizational commitment in order to overcome competition, increase quality of their service, and adapt to changing environmental conditions. In this context, the main purpose of the research is to determine the distinctive effects of personnel empowerment and its dimensions in food and beverage enterprises on the organizational commitment of the workers. In order to realize the purpose of the research; The theoretical framework of the research was established by firstly searching the comprehensive literature on personnel empowerment and organizational commitment. Later on in the survey, information was obtained by survey method on 400 occupations serving in the first class restaurants, which are operated by the Ministry of Culture and Tourism in the province of Istanbul. Explanatory factor analysis, confirmatory factor analysis and reliability analysis were applied to the scales used in the questionnaire. Correlation and regression analysis were used to test the models / hypotheses among the dimensions / factors obtained by factor analysis.

References

  • Afşar, S. T. (2015). Impact of the quality of work-life on organizational commitment: a comparative study on academicians working for state and foundation. Is, Guc The Journal of Industrial Relations and Human Resources, 17(2), 45-75.
  • Akgündüz, Y. (2014). Turizm İşletmelerinde Çalışan İlişkileri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Azman, İ., Azman, H. and Sulaiman, A. Z. (2011). An empirical study of the relationship between transformational leadership, empowerment and organizational commitment. Business and Economics Research Journal, 2(1), 89-107.
  • Balay, R. (2000). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Besterfield, D. H. (1999). Total Quality Management. USA: Second Edition, Prentice Hall.
  • Ceylan, A., Çöl, G., Gül, H. (2005). İşin anlamlılığını belirleyen sosyal-yapısal özelliklerin güçlendirmeye olan etkileri ve sonuçları üzerine bir araştırma. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 6(1), 35-51.
  • Dalay, İ., Coşkun, R. ve Altunışık, R. (2002). Stratejik Boyutuyla Modern Yönetim Yaklaşımlar. İstanbul: Beta Basım Yayım.
  • Gümüştekin, G. ve Emet C. (2007). Güçlendirme algılarındaki değişimin örgütsel kültür ve bağlılık üzerinde etkileşimi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17, 90-116.
  • Ergun, T. (1975). Uluslararası örgütlerde bağlılık kavramı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Amme İdaresi Dergisi, 97-106.
  • Genç, N. (2013). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Gazzoli, G., Hancer, M. and Park, Y. (2012). Employee empowerment and customer orientation: effects on workers’ attitudes in restaurant organizations. International Journal of Hospitality & Tourism Administration, 13, 1-25.
  • Gill, R. and Ganesh, S. (2007). empowerment, constraint, and the entrepreneurial self: a study of white women entrepreneurs. Journal of Applied Communication Research, 35(3), 268-293.
  • Hill, F. and Rozana H. (2004). Employee empowerment: conceptualizations, aims and outcomes. Total Quality Management, 15(8), 1025-1041.
  • O’Reilly, C. and Chatman, J. (1986). Organizational commitment and psychological attachment: the effects of compliance, identification and internalization on prosocial behavior. Journal of Applied Psychology, 71(3), 492-499.
  • Paul, H. and Garg, P. (2014). Organizational commitment of frontline sales professionals in India: role of resilience. International Journal of Business and Information Technology, 7(2), 12-18.
  • Pierro, A., Bertram H. R., Amato, C., Belanger, J. J. (2013). Bases of social power, leadership styles, and organizational commitment. International Journal of Psychology, 48(6), 1122-1134.
  • Stinglhamber, F., Marique, G., Caesens, G., Desmette, D., Hansez, I., Hanin, D., Bertrand, F. (2015). Employees’ organizational identification and affective organizational commitment: an integrative approach. Plos One, 10(4), 1-23.
  • Suresh, N. (2012). An empirical study on employee empowerment practices in selected manufacturing industries at Tıruchırappallı. Asia Pacific Journal of Research in Business Management, 3(12), 59-107.
  • Tamer, İ. ve Dereli, B. (2014). The relationship between interpersonal trust, peer support and organizational commitment. Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, 11(42), 175-196.
  • Verhulst, E. and Boks C. (2014). Employee empowerment for sustainable design. The Journal of Corporate Citizenship, 55, 73-101.
  • Vogt, J. and Murrel, K. (1990). Empowerment in Organizations (Amsterdam: PfefferandCo.) University Associates, Inc., Amsterdam, 5-8.
  • Wu, C. C., and Liu, N. T. (2014). Perceived organizational support, organizational commitment and service-oriented organizational citizenship behaviors. International Journal of Business and Information, 9(1), 61-88.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Hamide Salha 0000-0002-0598-8770

Şevki Ulema

Publication Date June 30, 2020
Published in Issue Year 2020 Volume: 22 Issue: 1

Cite

APA Salha, H., & Ulema, Ş. (2020). PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(1), 439-451. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727758
AMA Salha H, Ulema Ş. PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. June 2020;22(1):439-451. doi:10.26468/trakyasobed.727758
Chicago Salha, Hamide, and Şevki Ulema. “PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no. 1 (June 2020): 439-51. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727758.
EndNote Salha H, Ulema Ş (June 1, 2020) PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 1 439–451.
IEEE H. Salha and Ş. Ulema, “PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 22, no. 1, pp. 439–451, 2020, doi: 10.26468/trakyasobed.727758.
ISNAD Salha, Hamide - Ulema, Şevki. “PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/1 (June 2020), 439-451. https://doi.org/10.26468/trakyasobed.727758.
JAMA Salha H, Ulema Ş. PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;22:439–451.
MLA Salha, Hamide and Şevki Ulema. “PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA”. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol. 22, no. 1, 2020, pp. 439-51, doi:10.26468/trakyasobed.727758.
Vancouver Salha H, Ulema Ş. PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİSİ: YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2020;22(1):439-51.
Resim

Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 ile lisanslanmıştır.